Niğde’nin sosyolojik olarak en önemli sorunlarından biri olan erken yaşta evlilik konusu ile ilgili araştırmalarımız devam ediyor.

 

Bor ilçemizde geçtiğimiz yıl başlatılan “Ah Bir Çocuk Olsaydım” projesi ile ilgili Bor Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu başkanlığında bir toplantı yapıldı.

Toplantıda; Niğde Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Bor Kaymakamlığı ve sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirilen projenin neden yarım kaldığı? Projenin uygulama noktasında ne durumda olduğu ve proje kapsamında ne gibi verilere ulaşıldığı konusunda bilgilendirilme yapılarak, küçük yaşta evliliğin önüne geçebilmek için neler yapılacağı konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıya Bor Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Hayri Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Halil Özdemir, İlçe Müftüsü Sebahattin Kesti, Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Selahattin Yücel, Milli Eğitim Müdür Vekili Yasin Şanlıtürk ve Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Kara katıldı.

 

Ah Bir Çocuk Olsaydım projesinde pilot bölge olarak seçilen Bor İlçemizde, küçük yaşta evlilik yapılmasının sebepleri araştırılıyor. Bor ilçesindeki Karanlıkdere, Kızılca, Bayat, Kayı ve Tepeköy’de çocuk yaşta evliliklerin yaygın olduğu belirtildi. Bazı köylerde evlilik yaşının 9 yaşına kadar düştüğü vurgusu yapıldı. Henüz okul çağında olan kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesinin birçok sorunu da beraberinde getirdiği, bunların başında da boşanma vakalarının olduğu söylendi. Ruhsal ve bedensel gelişimini tamamlayamayan kız çocuklarının çoğunlukla ailelerin yönlendirilmesi ile evlenmek zorunda kaldıklarında belirtildiği toplantıda bu kız çocuklarının hem psikolojik sorunlara, hem de şiddete maruz kalmalarında önemli bir etken olduğu da söylendi.

Karanlıkdere, Kızılca, Bayat, Kayı ve Tepeköy köylerinde bu tür evliliklerin her üç aileden birinde gerçekleştiği, evliliklerin 9 yaşında başladığı ve 14 yaşına kadar çıktığı, 8 yaşında da evlendirilen 14 vakaya rastlandığı belirtildi. Bu vahim tablo maalesef ki çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının toplumumuzun kanayan bir yarası olduğu gerçeğini yansıtmaktadır.

4+4+4 eğitim sistemi ile erken yaşta evliliğin önüne geçilmesi açısından oldukça ümit verici olacağı belirtilerek, proje kapsamında vatandaşlarla, kız çocukları ile ve annelerle görüşen proje uygulayıcılarının ilginç bilgileri de paylaşıldı.

 

Toplantıda erken yaşta evlendirilmenin adli, idari ve toplumsal sonuçlarına da vurgular yapılarak alınacak önlemler, bilgilendirmeler ve uygulamalarla ilgili fikir alışverişinde de bulunuldu.

Borhaber.net olarak çocuk yaşta evlilik konusundaki hassasiyetimizden dolayı Bor ilçemizde yaşanan erken yaşta evliliklerle ilgili geniş bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Bor’da uygulamaya başlanan ve kısa süreliğine duraklama yaşanan “Ah bir çocuk olsaydım” projesin devam etmesinde önemli bir adım olarak nitelendirdiğimiz bu toplantıda daha çocuk yaşta anne olma sorumluluğu üzerine yıkılan kız çocuklarımızın bu sorunlarının giderilmesi için yapılacak her çalışmayı destekliyor ve bu konuda hassas davranan idareci ve yöneticilerimizi kutluyoruz. 











Editör: TE Bilişim