Niğde ile ilgili aşağıdaki bu haberi bazı ulusal internet siteleri  " Niğde'de çocuk gelin kepazeliği" şeklinde verdi. Bazıları ise " Gelenek Kurbanı 15'lik Gelinler" şeklinde. 


Bizce bu konu tam bir kepazelik... 



Çocuk Gelinler Niğde'nin kanayan yarası, bu konuda elle tutulur birşeyler yapılmaması ise...


*****


Kız çocuklarının okutulması ve erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi amacıyla Türkiye'de çeşitli projeler uygulansa da ''erken yaşta'' evlilik, bazı bölgelerin hala kanayan yarası durumunda.

Niğde merkeze bağlı Dündarlı beldesinde, geleneklere bağlı olarak kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi tepki çekiyor. 

 Kent merkezine 60 kilometre uzaklıktaki 3 bin 500 nüfuslu beldede, 14-15 yaşına gelen kız çocukları eğitimlerine devam etmeleri yerine resmi nikah olmadan evlendiriliyor. 

         İlköğretim 7 ve 8. sınıflarda nişanlanan daha sonra evlendirilen kız çocuklarının bu durumundan bazı belde sakinleri rahatsız olsa da geleneğin hala devam ettiği belirtiliyor. 

         Niğde Valisi Alim Barut, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, erken evliliklerin önüne geçmek için yasal düzenlemelerin tek başına yeterli olmadığını söyledi. 

         Konunun bilgileri dahilinde olduğunu ifade eden Barut, şunları kaydetti: 

         ''18 yaş altı çocuklarımızın evlendirilmesi kanunen yasak. Kanuni düzenleme olması, tek başına yeterli olmuyor. Yasak olmasına rağmen hayat tarzı olarak belirlendiğinden özel hayata müdahale etmek durumunda kalınıyor. 4 4 4 sisteminin tavizsiz uygulanması halinde azalma olacağını umuyoruz. Küçük kız çocuklarının evlendirildiğini bildiğimiz köy ve beldelerdeki okullarda il merkezinden bir programla rehber öğretmenleri görevlendirdik. Müftülüğümüzün görevlendirdiği Aile ve İrşat Büro Ekipleri konuyla ilgileniyor.'' 

711 kız öğrenci ile görüşüldü

 Dündarlı Belediye Başkanı Mehmet Güler de, erken yaşta evliliklere karşı olduğunu, bu uygulamanın azalarak devam ettiğini aktardı. 

Güler, ''Cami imamlarımız, muhtarlarımız ve okul öğretmenlerimizin de bu süreçte yoğun gayreti oldu. Evleri gezerek 'çocuklarınızı okutun' diye tavsiyelerde bulunduk. Ben, belediye başkanı olarak kesinlikle erken yaşta evliliğe karşıyım. Erken yaşta evlenme uygulaması devam ediyor ama eskiye bakarsak biraz daha azalma var '' diye konuştu. 

Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci de, erken yaşta evlenmenin beldede gelenek haline getirildiğini ve her fırsatta bunun yanlış olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirttti. 

Ekinci, şöyle konuştu: 

'Yaptığımız çalışma ile bölgelerimizi gözden geçirdik. Birebir 711 kız öğrencimizle konuştuk. Ailelere ulaşarak bu uygulamanın yanlışlığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu ülkenin gelişimi ve kalkınması kız çocuklarımızın da okumasıyla mümkün. Bu geçmişten gelen bir gelenek, olmuş maalesef. Askere giden bir erkek gencimiz kendi yaşıtı kız bulamayınca alt yaş grubu kız çocuklarıyla evlenmiş. Bu da zamanla normal karşılanmış ve bu günlere gelinmiş. Bu sorunun önüne geçmeye çalıştığımızda bizim çocuklarımız kiminle evlenecek engeliyle karşılaşıyoruz.'' 

''Oğlan babaları okul önüne gidip kız beğeniyor'' 

Belde sakinlerinden Mustafa Ilgın, erken yaşta evliliğe ''Dur'' demenin zamanın geldiğini söyledi. 

 Burada, 14-15 yaşındaki kızların evlendirildiğini anlatan Ilgın, şöyle konuştu: 

 'Bunu her zaman yapıyorlar. Başkasını ayıplayan şahıs aynı şeyi kendi yapıyor. Okulu bitirmemiş 8. sınıfa giden kızları evlendiriyorlar. Sebebini de kimse bilmiyor, alışkanlık haline gelmiş bu evlilikler. Oğlan babaları kız beğenmek için okulun önüne geliyorlar. Bakıyorlar kıza, bu kız kimindir? diye araştırıyorlar, akşam da dünürcü olarak gidiyorlar. Bu evliliklerde resmi nikah kız 18 yaşına gelince yapılıyor. Alan da razı, veren de razı. Ama buna dur demenin zamanı geldi. Bu sorunun önüne geçmek için cezaların ağırlaştırılması lazım.'' 

 ''40 yaşına geldim evlenecek kimse bulamadım''- 

 Yaşanan bu durumdan erkeklerin de olumsuz şekilde etkilendiğini ifade eden Ali İlhan da yaşı 40 olmasına rağmen kızların erken yaşlarda evlendirilmeleri yüzünden dengine göre bir kız bulamadığını anlattı. 

İlhan, ''40 yaşındayım, emsalimi bulamadım. Çocuklar hep ufak yaşta olunca benim yaşımda kimse kalmadı'' dedi. 

 'Evlenmek değil, okumak istiyorum- 

 Dündar beldesindeki 100. Yıl Ortaokulu'nda eğitim gören R.S. aileler karar aldıktan sonra karşı çıkılamadığını belirterek, ''Burada kızlar istemese de ailelerin verdiği karar sonrasında karşı çıkamıyorlar. Evlilikler kısa sürüyor, boşanıp gelince de başkasıyla evlenemiyor'' diye konuştu. 

  Aynı okulda 8. sınıf öğrencisi H.S. 23 yaşında bir kişi ile nişanlı olduğunu aktardı. 

H.S. ''Kasım ayında 14 yaşımda nişanlandım. Nişanlım 23 yaşında, yazın düğünümüz olacak. Ben evlenmek istemiyorum, okumak istiyorum. Burada hiç kimse kendi isteğiyle evlenmiyor'' dedi.

KONU SADECE DÜNDARLI İLE SINIRLI DEĞİL

Niğde'nin bir çok köy ve beldelerinde küçük yaşta evlilikler çok yaygın. Öyleki ortaokullarda  aynı sınıfta  enişte-kayın, gelin-görümce beraber ders görüyorlar. 

Bu beldelerde yaşanan ihtihar olaylarındaki yaş oranı dikkat çekici. 

Niğde Üniversitesi'den Doç.Dr. Bülent Kara ve Sağlık Müdürlüğü'nde bir birim ile çocuk gelinler konusunda  ortaklaşa araştırma yapıyorlardı. Geçtiğimiz ay bu konuyu Sosloyoloji Bölümü Doç.Dr.Bülent Kara'ya araştırmanın neticesini sorduk. Tamamlanmak üzere olduğunu, ancak Sağlık İl Müdürlüğü ile birlikte bu konuda açıklama yapabileceklerini ilerki tarihlerde olabileceğini belirtmişti. Umarım araştıma sonucu açıklanır...

Bu konu haricinde Niğde İl Müftülüğü'nün ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de desteklediği bir çalışma daha bulunmakta. 

Ama olayın vehameti karşında yetersiz faaliyetler olarak kalıyor. 









Editör: TE Bilişim