Niğde'de çocuk yaşta evlilik hayli yaygın, Niğde'nin kanayan bir yarası... Bu konuda neler yapıldı, neler yapılacak, kim neler söylüyor... Borhaber.net olarak bu konuda bir aşama ilerleyene kadar gündemde tutacağız. 


Yaklaşık üç hafta önce Çiftlik İlçesi Kaymakam Vekili olarak göreve başlayan Kaymakam Hüseyin Baş’ı ziyaret ederek özellikle Çiftlik ilçesinde yaygın olarak görülen çocuk yaşta evliliklerle ilgili bilgiler aldık.


Haber & Fotograf: Fatma TAN

Çocuk gelinler konusunda Çiftlik Kaymakam Vekili Hüseyin Baş “İlçemizde çocuk gelinlerle ilgili vakalar var. Bu vakalar bir şekilde biliniyor ve adli makamlara da yansıyor. Bu olayların adliye yansıya kısımları var boşanmalar gibi adli yönleri de var. Bölgemizde bulunan toplumun ileri gelenleri ile birlikte bu sorunu kısa vadede çözülecek bir sorun değil ama uzun vadede çözebileceğimiz bir sorun. 13-14 yaşında kız çocukları evlendirilmesi veya kaçması daha sonra büyük sorunlara neden oluyor. Kaçma veya evlenme olarak meydana gelen bu olaylarda daha sonra eşin bakmaması ya da çalışmak için bulunduğu yerin dışında bir yere gitmesi gibi durumlar oluşuyor. Çocuk gelinler zaten kendileri çocukken birde çocuk bakmak zorunda kalıyor. Bazen bu sorumluluğu alamıyorlar. Bu durumdaki biri çocuğuna nasıl bakabilir” diye konuştu.

SODES PROJESİNE ÇİFTLİK İLÇESİ'DE DAHİL EDİLDİ

Biz bu sorunla ilgili muhtarlarımız, öğretmenlerimiz, sağlık ekiplerimiz ve toplumun her kesiminden kişilerle bilgiler alarak bu konuya eğiliyoruz diyen Baş; “Bu sorunun çözümü öncelikle eğitimdir. Biz özellikle anne ve babaların eğitimini sağlayacağız. Niğde Valiliği tarafından SODES kapsamında bir projeye bizde dâhil edildik. Ayrı olarak kaymakamlık olarak ta bu konuyla ilgili projelerimiz olacak. Öğretmenlerimiz, imamlarımız, güvenlik mensuplarımız ve adli kısımlar ile bu konular hakkında aileleri bilinçlendirmek adına çalışmalar yapılacak. Büyük ihtimalle Niğde Üniversitesi’nden de bu konuda destek alacağız. Eğitmenler ve vatandaşlarımızı buluşturarak neden çocuk yaşta evlendirilmeler olmamalı bunları anlatacağız. Bir seminer gibi olmayacak bu çalışmalar verilerle neden olmamalının yanıtları ile bilgilendirme yaparak çalışmalarımız sürdürülecek. Bu kısa süreli bir çalışma değil sürekli olacak bir çalışma olarak zamana yayılacaktır” dedi.

ÇÖZÜM MEKANİZMASIYIZ

Ulaşabildikleri insanların en azından bir kısmının bu işin hukuki ve sağlık açısından sonuçlarını anlayabilmeleri ve evet bunlar yapılmamalıymış düşüncesini yerleştirmenin öncelikli hedefleri olduğunu bu hedefe ulaşmak içinde çaba harcayacaklarını belirten Kaymakam Vekili Hüseyin Baş, “Biz burada eğitim kültürünü oluşturabilirsek bu konuda başarılı oluruz. Biz bize düşene bakarız yüzde 100 bir başarı olacak mı? Olmayacak ama ne kadarına anlatabilirsek o kadar faydamız olur. Bu işin vicdani, manevi ve hukuki kısımları vatandaşımıza detaylı bir şekilde aktarılacaktır. Bizler çözüm mekanizmasıyız biz insanımızla toplumuzun bilinçli insanlarını buluşturup onların tecrübelerini ve bilgilerini aktarmalarını sağlayacağız” diye konuştu.

ÇOCUK GELİNLER İLE İLGİLİ HABERLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN


Niğde'de Çocuk Gelin Kepazeliği !




15 Yaşındaki Kız İntihar Etti...





Erken Yaşta Evlilikleri Önleme Projesi





Çiflik'te erken yaşta evlilikleri önleme projesi


Çocuk Gelin Yerine Liseli Olsunlar

















Editör: TE Bilişim