Seçim, geç olsa da Niğde gündemine girdi. Parti bayrakları asılışı,  seçim büroları açılışı, tanıtım toplantıları vs.
 
Şimdi İl Genel Meclis ve Belediye Meclis Üye adaylarının belirlenmesi süreci var. Gerçi CHP Niğde’de büyük ölçüde bu aşamayı geçti, en azından en fazla oy alanlar garanti gibi tabi kimler kontenjandan girecek oda merak konusu.
 
Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeleri partiler açısından başkanlık kadar önemli.
 
Önceki dönem, MHP’nin Belediye Meclis üyeleri için verilen oy Başkan adayı için verilen oyu geçmişti. Meclis üyeleri ile ilişkili bazı örnekler verelim. 
 
Niğde  Belediyesinde meclis üyelerinin istifası, ardından geri dönmeleri ve tekrar istifaları, istifaların içeriği,  bu konuda çok haber yapmıştık ve bu istifalar AKP için yıpratıcı olmuştu.
 
Ulukışla hep sorundu, en son CHP’li  Belediye Meclis Üyeleri Belediye Başkanlarını pankart asarak protesto etmişti.
 
Belediye Meclis Üyeleri kaynaklı ama basına yansımayan- yansımaması için çabalanan  bir çok olumsuz konuları dinledik, duyduk.
 
Aşağıdaki satırları 1 Mart 2009 günü yazmışım yani bir önceki yerel seçimden bir ay önceki köşe yazımdan bir paragraf.
 
 
…Başarı Belediye Başkanının , başarısızlık da Belediye Başkanının… Yani fatura iyi yada kötü nasıl olursa olsun Belediye Başkanına kesiliyor. Belediye Meclis Üyeleri, sanki yok sayılıyor. Fakat çok önemli işler yaptıklarını, sorunlar çıkarıp , sorunlar çözdüklerini biliyoruz.  Belediye ve İl Genel Meclis üyelerinin takibi gerekiyor. Başarıya ve Başarısızlığa ortak edilmesi gerekiyor. Zaman zaman ifşa edilmesi gerekiyor…
 
Beş yıl evvel  bunu demişim… (burada tıklayın)

Bor Belediye Meclis üyeleri ki özellikle muhalefetteki MHP meclis üyeleri 5 yıllık süreçte nasıl bir performans izlediler? Neler yaptılar?Hangi teklifleri- tekliflere şerhleri oldu? Bor’un sorunları için ne gibi bir proje getirip teklif ettiler?
 
Başkan adaylarından fazla oy almanın hakkını nasıl verdiler?
 
Son 5 yılda Meclis üyelerinin, MHP İlçe Başkanlığının Bor İlçesi hakkında hiçbir proje, eleştiri, teklif,  takdir etme… gibi bir demeci olmadı.
 
Bugüne kadar varlıkları fark edilmedi, yoklukları da hissedilmedi. 
 
Ben bir vatandaş olarak merak ediyorum. 5 Yılda MHP Meclis üyelerinin Bor İlçemize katkısı nedir? Neler yaptılar? Bu soruma İl Genel Meclis üyesi Hüseyin Koçak’’ın İl Genel Meclis faaliyetleri de  dahildir.  Benden öte vatandaş da merak ediyor.
 
 “Neler yapılabilirdi?” sorusuna cevabımı, zaman zaman bu çevrelere geçmişte şahsen iletmiştim. Buradan yazmak ayrı bir kaç  yazı gerektirir. Seçim sürecinde  bu konuları deşelemek istemiyorum. Zaten yazı maksadım da bu değil.
 
Maksadım bundan sonrası...
 
Yine 2009 tarihli bir başka köşe yazımda… (burada tıklayın)
 
…Adaylar belli, bu günlerde Meclis Üyeleri tespit ediliyor. Bir tespit de biz yapalım “ Siyaset Zenginleşirken, Halkımız Fakirleşiyor”…
 
Demişim…
 
Evet, bazıları için siyaset zenginleştiriyor. Bunu gözlemliyoruz.
 
Başkan adayları ve ardından başkan olanlar  yakın takibe alınabiliyor. Ancak meclis üye adayları ve ardından kazananlar gözden ırak oluyor. Hatta kim meclis üyesi, kim değil bilinmiyor bile.
 
Niğde gibi sorunlu imarı olan bir yerde İmar Komisyonu üyeleri şaibe altında kalabiliyorlar, kalabilirler.
 
Öncede teklif ettim, şimdi de teklif ediyorum. Belediye Meclis ve İl Genel Meclis Üyeleri seçildiklerinde mal varlıklarını kamuoyuna açıklasınlar.
 
Bu meclis üyelikleri, sorumlu oldukları bölgelere hizmet  için son derece önemli…
 
Onun adamı, bunun adamı, akraba, eş dost, partinin adamı demeden, tecrübe, liyakat, çalışkanlık ve ufku geniş kişilerden seçilmesini temenni ediyorum.
 
Başkanları çalıştıracak,  yeri geldiğinde hesap soracak, teklifler sunacak, hesap verebilirlik sorumluluğunda olacak. Bölgesinin sorunlarına hakim, yaşantısı ve özeli ile o makama layık insanlar olması gerekiyor.
 
Öyle isimler duyuyoruz ki…
 
Bazı kişilerin, aynaya bakması, geriye bakması, mütevazi olması, fedakar olması gerekiyor.
 
Bazı belirleyici kişilerin de, ince eleyip sık dokuması, oy hesabının yanında,  liyakati,  seçimden sonraki uyumu dikkate alması gerektiğini düşünüyoruz.
 
 
Yoksa fatura sadece belirleyicilere çıkacak. Tabi nihayetinde de bölge siyaseti kaybedecek. 
 
Geçtiğimiz gün Kemerhisar’da CHP’nin programı vardı. Haberden öte, dinlemek kayıt altına almak için gittim.
 
Orada,  bir çok konunun yanında, CHP  adayı Beytullah  Kirazcı’nın Meclis üyeliklerini ve oluşacak komisyonları  kişilerin konum, meslek ve ilgi alanlarına göre belirlemesi dikkatimi çekti.
 
Umarım Bor ve Niğde’de   İl Genel ve Meclis üyelikleri,  siyaseti meslek olarak görenlerin,  esnaf ve emeklinin dışında… Aperatif! olarak teknokrat,  birikim ve bilgi sahibi kişilerden de oluşur.
 
Ha, böyle insanlar var mı?
 
Var ama…
 
Onlara siyasette alan! yok…


Sağlıkla Kalın.