.

Bor’un 100 yıllık siyasi tarihini düşünün…

Bor’un 100 yıllık siyasetçilerini düşünün.

Niğde siyasetinde çok etkin bir ilçeydi. Hatta,  dönem dönem ülke siyasetinde de etkin oldu.

Son Milletvekili seçimlerinde ilk defa iktidar siyasi partisinin 1. Sırasını bir Borlu oluşturmadı.   

İlk defa 22 yıllık  iktidar partisinden Borlu bir milletvekili seçilemedi.

Bor Türkiye’deki ilçeler arasında 1. Ligde bir ilçeydi. Bugün 3. Lige düştü.

Bütün bunlar son 5 yılda oldu.

Siyaset asla boşluk kabul etmez anında doldururlar. Nitekim,  Niğde siyasetinde Çamardı ilçesi etkinleşti.

Birinci sırada Çamardılı milletvekili…  Bugün gelinen noktada üç dönem Çamardı belediye başkanlığı yapan Yavuz Soylu, Çamardı İlçesi listesinden değil, Niğde merkez listesinden İl Genel Meclis Üyesi adayı… Siyaset boşluk kabul etmez. Birileri dolduruyor. Derdim mikro milliyetçilik değil, tespitler yapıyorum. 

Yıllardır Niğde Milli Eğitim Müdürlüğünde bir Borlu şube müdürü olurdu…

Son 5 yıla kadar!

Bor İlçesi Niğde siyasetinde çok güçlüydü.  Ortalama 6 ayda bir bakan gelirdi, niye,  nasıl gelirdi? Gelen bakanın Bor tabiri ile “heybesine bakılır” ne tür yatırımlar sözü verecek, bu sözlere  Borlu siyasilerin baskıları ile hangi yatırımlar, eksiklikler eklenir… Bütün bunlar bakan gelmezden önce çalışması yapılırdı.

Ne zamana kadar, son 5 yıla kadar!

Bir başka yöntem ise Ankara ziyaretleri… Bor İlçesine hakim esnaf, gazeteci, stk temsilcileri, bazı muhtarlar,  belediye başkanı önderliğinde meclise veya bakanlığa gidiler sorunlar anlatılırdı. 10 sorunun 5 i çözülür gelinirdi. Muhakkak bir kazançla dönülürdü.

Ne zamana kadar,  son 5 yıla kadar!

Bu siyasete,  taşra siyaseti de diyebilirsiniz. Ama çok etkilidir, çevre yerel siyasetini takip eden biri olarak söylüyorum hala çok etkin şekilde bu  yöntem  kullanılıyor.

Bu yöntem  son 5 yıla kadar kullanıldı.

Bugün kaç tane Borlu üst düzey bürokrat sayabilirsiniz. Borlu isimlerin bürokratlığı da Bor’a yatırım ve sorunların çözümünde etkindi. Bor tarihine bakıldığında çok etkin bürokratları vardı. Ankara siyasetine baskı yapılır terfilerle bürokrat oluşturulurdu.

Ne zamana kadar, son 5 yıla kadar!

Niğde’den projeler hazırlanıyor, konu Ankara’ya gidiyor. Yüksek bürokratları yerel bürokratlar kişisel çabaları ile ikna edip teknik veya bürokratik onay alınıyor ama bütçe ve yatırım planına almak hükümetin işi,  bu işi de siyasetçi takip edecek ama edilmiyor. Ankara’ya gönderilen milletvekilini dahi zorlamayan, sorgulamayan bir yerel il başkanı, ilçe başkanı belediye başkanları var. Sadece bir örnek burada tıklayın. Ama şimdi umurlarında değil.

Son 5 yıla kadar bu kadar kayıtsızlık yoktu!

Borlu olup başka illerde yaşayan bir çok hayırsever var. Bunlarla geçmişte hep temasa geçildi. Bir şekilde, cami, okul, üniversite, resterasyon vs. katkıları sağlandı. Bor’da okul tabelalarına bir bakın, kaç tanesini devlet yapmış, kaç tanesini hayırsever Borlular yapmış.

Son 5 yıldır hiçbir hayırsever adına tabela asamadık. Neden acaba?

Bakın,  iki yıl önce  yazılarımın bir paragrafında ne demişim.

Bor Sağlık Bilimleri Fakültesi Yapımına Katkıda Bulunma Derneği kuruldu.

Bence böylesi bir derneğe de gerek yoktu. Gerekli olan tuttuğunu koparan, Bor için heyecanlanan, önceliği olan siyasetçi profili... Ekip oluşturacak, Ankara’ya gidecek para isteyecek. Mesela, Devletin kaldırıma parası var, asfalta parası var. Bor Yolunda yürüyüş yoluna parası var, Toki ve Bor Devlet Hastanesi yolu etrafında kimse oturmazken, konutlar oluşmamışken kaldırım ve yürüyüş yoluna da parası var.

 Peki fakülte için neden para yok? Diye yazmışım… (burada tıklayın)

Borlular için böyle bir dernek kurmak, züldür, acizliktir.

Ne oldu Sağlık Bilimleri Fakültesi işi…

İki ay  önce Spor Bilimleri Fakültesi yıkıldı.

Sorun sadece bunlar değil...

Bor aklını kaybetti, akil adamlarını kaybetti. Var olanlar da kabuğuna çekildi. Politika üretilemez oldu,  proje üretilemez oldu. Bor kısırlaştı, umut verilemedi, heyecan verilemedi, önüne hayal konulamadı, umutsuzluğa düşürüldü. İlk reaksiyonu genel seçimlerde verdi. Milletvekili seçimine 28 gün kala köşe yazımın başlığı "Niğde'nin Milletvekili Seçimini Borlular Belirleyecek.." şeklinde seçimi değerlendirmişim.  Şimdi de diyorum ki " Bu yerel seçimde Borlular geleceğini belirleyecek". 

Bor’un eksiği…

Tuttuğunu koparacak bir milletvekili yoktu, Bor’un, Borlunun haklarını, taleplerini takip edecek, dert edinecek, gerektiğinde masaya vuracak bir belediye başkanı yoktu. En önemlisi bu ruh yoktu.

Son 5 yılda Borluluk bilinci, gururu yok edildi.

Yok edilen, Galalı, Harımlı, İlaldılı çocuğun geleceğidir.

Seçimin sonucu da budur.

Net.