Burada Niğdeli’nin ağzına bir parmak bal çalma hikayesi var.

DSİ 12. Bölge Müdürlüğü tarafından 2023 yılında başlanılan Kızılırmak üzerindeki Yamula Barajı Projesi ile Nevşehir, Kayseri, Yozgaz ve Kırşehir illerinin tarımsal alanlarının sulaması sağlanacak. 

İÇ ANADOLU’NUN GAP’I BÖLGEYE KATMA DEĞER KATACAK

Kızılırmak üzerinde kurulu Yamula Barajından bölge bölge yapılan projelerle tarımsal su  dev borularla pompa sistemi ile kapalı olarak 1 milyon 102 bin 902 dekar arazinin sulanması sağlanacak. 

Geçtiğimiz gün Proje kapsamında Nevşehir ve Kayseri, Yozgat ve Kırşehir ile ilgili önemli proje için yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı. DSİ 12. Bölge Müdürü Rahmi Şahin başkanlığında Bölge Müdür Yardımcısı Aslı Erdoğan, ilgili şube müdürleri ve yüklenici firma katılımları ile Kayseri Yamula Projesi Kalaba-Seyfe Sulaması toplantısı yapıldı. Proje bölgede İç Anadolu’nun GAP’ı olarak değerlendiriliyor.

İKİ AYRI DSİ’YE İKİ AYRI YÖN VEREN YEREL SİYASET

Kayseri, Nevşehir, Yozgat ve Kırşehir illeri görev alanı olan merkezi Kayseri'de olan 12. DSİ Bölge Müdürlüğü böylesi bölgeye büyük katma değer çalışmaları yaparken, 

Görev alanları Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illeri olan Konya merkezli DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ise yıllardır  Niğde Çamardı'dan çıkan Ecemiş Suyunu Aksaray ve Konya'ya taşınması proje safhası bitmek üzere yatırım planlaması hazırlanıyor.  

Yıllardır tartışılan ve Niğde iktidar siyasetçilerinin kayıtsızlıklarından dolayı önce Aksaray'ın içme suyu ihtiyacı projesi hazırlanıyordu. Niğde yerel siyaseti yöneticilerinin ilgisizliği projeye Konya ilinin de  dahil olmasını sağladı. 

HANİ… ECEMİŞ SUYU NİĞDE’NİN Dİ… ALKIŞLIYORDUNUZ

2019 yılında seçim öncesinde Niğde'de  dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımı ile  “Tarım Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı yapılmış ve orada Ecemiş Suyunun Niğde’nin olduğunu ve Niğde’de kalacağını iletmişti. (Aynı toplantıda bakan Pakdemirli'nin Niğde’nin IPARD kapsamında olduğunu zanneden  gafı da vardı. Geçtiğimiz yıl IPARD kapsamına bütün iller alındı. Bu haberi de dönemin Milletvekili Selim Gültekin sanki sadece Niğde IPARD Kapsamına alınmış gibi müjde şeklinde paylaşmıştı.)

Tarım Bakanının Niğde’de yaptığı “Ecemiş Suyu Niğde’nin dir” çıkışı varken ve iktidar ve ortağının yerel siyasetçileri bu cümleye  alkış koparırken, iki ay önce  Niğde Valiliği Koordinasyon Toplantısında ise DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mehmet Alp, Niğdelilerin gözlerine bakarak Ecemiş Suyu Projesinin Niğde ile birlikte Aksaray ve Konya illerini kapsadığını belirtti.

Niğde ile birlikte Aksaray ve Konya illerinden 870 bin kişilik nüfusun içme suyu ihtiyacınını karşılayacağını 71 milyon metreküp su hacmi olan Ecemiş Çayı’ndan ise kaynağı Niğde’de olmasına rağmen sadece 21 milyon metre küpünün Niğde’ye ayrıldığını, geriye kalan 50 milyon metreküp su kaynağının ise Konya ile Aksaray’a pay edileceğini söylemişti. 2 yıl zaman alacak proje  450 kilometrelik bir alanda 35 kilometre tünel ve 400 kilometre boru kullanılacak. Proje ile Niğde merkez, Bor, Altunhisar, Kemerhisar, Konya ve Aksaray’da bir çok merkezin içme suyu ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

ECEMİŞ SUYUNUN % 71’İ BİLE NİĞDE MERKEZ’E YETMİYOR

Niğde ve ilçelerinde çok yüksek oranda içme suyu olarak kuyudan çekilen su kullanılıyor. Sağlık açısından Ecemiş Suyu ile kıyaslanamaz bile.

Tüik raporuna  göre 2019 yılında (En son bu rapora erişebildik)  Niğde’de içme suyu için çekilen/kullanılan kişi başı miktar 213 litre. Yıllara göre sürekli artış da gösteriyor.

Niğde 2022 sayımına göre merkez ilçe nüfusu 236.793 kişi X 213 litre = 50 milyon 436 bin 909 litre tüketilmiş oluyor.  Sadece Niğde merkezde…  Bor, Altunhisar, Kemerhisar var daha. Kaynağın merkezi Çamardı projede yok, Çiftlik ve beldeleri de yok.  

Ecemiş Suyundan Niğde için ayrılan pay  % 21 olarak belirtilmiş. Oysa hesap belli toplam suyun % 71 Niğde merkeze verilse ancak yetecek. Daha Bor, Altunhisar, Kemerhisar var. Bu Niğde’ye ayrılan pay ancak Niğde merkezdeki Aşağı Kayabaşı mahallesine yeter.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İÇME SUYU DEĞERLERİNİ NEDEN YAYINLAMIYOR?

 Niğde ve Bor Belediyeleri sadece atık su tüketim miktarlarını açıklasınlar çok daha iyi anlaşılır. Bu projeye itiraz etmeyenler sattıkları suyun miktarından haberleri yok mu? Sattıkları suyun kalitesinden haberleri yok mu? Sağlık Müdürlüğü geçmiş yıllarda kamuya açık olarak sitesinde yayınladığı Niğde’nin içme suyu değerlerini neden yayınlamıyor veya yayınlayamıyor? Önceki il sağlık müdürüne basın toplantısında bizzat sordum “yayınlayacağız”  dedi ama hala yok! Neden?

Burada Niğdeli’nin ağzına bir parmak bal çalma hikayesi var.

Çalınan Niğde’nin Ecemiş Suyu,

Asıl çalınan Niğdeli çocuğun sağlıklı suya erişimi. 

...

İlgili Haber ve Köşe Yazıları için aşağıdaki linklere tıklayın

Su akar, Niğdeli bakar,  Aksaraylı kapar Makale: Su akar, Niğdeli bakar, Aksaraylı kapar

Ecemiş Suyu Neden Getirilmiyor? Makale: Ecemiş Suyu Neden Getirilmiyor?

Ecemiş suyu için Aksaray ve Nevşehir kadar Niğde İlgilenmeli Makale: Ecemiş suyu için Aksaray ve Nevşehir kadar Niğde İlgilenmeli

Aksaray’ın Beldeleri can da… Susuz Niğde Beldeleri Patlıcan mı? Aksaray’ın Beldeleri can da… Susuz Niğde Beldeleri Patlıcan mı?

Çamardı'da Köylülerin Su Eylemi... Su akar onlar bakardı... Çamardı'da Köylülerin Su Eylemi... Su akar onlar bakardı...

Su sorunu çözmek için karda kışta eşeklerle yapılan belediyecilik Su sorunu çözmek için karda kışta eşeklerle yapılan belediyecilik

Erhan Adem: Niğde'nin Ak Partili Vekilleri Uyuyor Mu? Erhan Adem: Niğde'nin Ak Partili Vekilleri Uyuyor Mu?

Niğde için Bakan Değil, Gören ve Çözene İhtiyaç Var Makale: Niğde için Bakan Değil, Gören ve Çözene İhtiyaç Var

Bakan Pardemirli'den Ecemiş Suyu Açıklaması Bakan Pardemirli'den Ecemiş Suyu Açıklaması

Konu yine Ecemiş Suyu... Eski bakandan Özegen'e mektup Konu yine Ecemiş Suyu... Eski bakandan Özegen'e mektup

Şekerpınarı ve Ecemiş Suyu Projelerinde vaatler boş çıktı Şekerpınarı ve Ecemiş Suyu Projelerinde vaatler boş çıktı

Akkaya ve Ecemiş Suyunun Peşini Bırakmıyor Akkaya ve Ecemiş Suyunun Peşini Bırakmıyor

Bu sefer Ecemiş Suyunu yazdı Bu sefer Ecemiş Suyunu yazdı

Ecemiş ve Niğde Havaalanı Açıklaması Ecemiş ve Niğde Havaalanı Açıklaması

Özkaymak; Ecemiş’in Kararını Niğde Vermeli Özkaymak; Ecemiş’in Kararını Niğde Vermeli

Köylüler Çamardı Niğde yolunu trafiğe kapattı Köylüler Çamardı Niğde yolunu trafiğe kapattı

Ecemiş'in suyunu çıkardılar! Ecemiş'in suyunu çıkardılar!

Şafak ; Ecemiş Çayı’nın Eroğlu’na Sordu Şafak ; Ecemiş Çayı’nın Eroğlu’na Sordu

Ecemiş Suyu Niğde’ye Getirilmeli Ecemiş Suyu Niğde’ye Getirilmeli

Ecemiş ve Akkaya, Cumhurbaşkanının gündeminde Ecemiş ve Akkaya, Cumhurbaşkanının gündeminde

Cumhurbaşkanı GÜL’den Ecemiş desteği Cumhurbaşkanı GÜL’den Ecemiş desteği

Niğde’nin Suyu Nevşehir’e mi akacak! Niğde’nin Suyu Nevşehir’e mi akacak!

Gürer’den Niğde’de Su sorununa çözüm önerisi Gürer’den Niğde’de Su sorununa çözüm önerisi