Niğde Neden Böyle? 10
 
Tarih, 1 Ocak 2013  “Emire Korkmaz Niğde’nin Gururu Oldu” başlıklı bir haber yayınlamıştık. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Borlu  Emire Korkmaz’ın Kent Mobilyaları Ulusal Öğrenci Fikir Yarışmasında ekip arkadaşları ile birlikte  birinci olduğunun ve ödül töreninin haberini yapmıştık. (Burada tıklayın)

Bu haberimiz ile ilgili internet üzerinden kısa sohbetimizde, kendisine;
İstanbul’dan Niğde nasıl görünüyor? … Niğde Neden Böyle? soruları  yöneltmiş ve Niğde ile ilişkilendirerek yazılar yazmasını önermiştim.

Emire Korkmaz ile yaklaşık 2 yıl önceki sohbetimizde, kendi alanında,  İstanbul’da  Niğde ile ilgili konular ortaya çıkınca paylaşacağını belirtmişti. Unutmamış içinde Niğde’nin ve kendisinin de olduğu  önemli bir araştırmayı bize ulaştırdı.

İTÜ Öğrencisi Emire Korkmaz İstanbul’da Kent Stratejisi Eğitimi gördü. Kentsel Vizyon Platformu, NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timür ve Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı Faruk Göksu tarafından kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliğiyle kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan platform bileşenlerinden eğitim aldı. 1999 yılında kurulan platform, ilk olarak “81 Kent, 81 Vizyon” sloganıyla aralında Niğde’nin de bulunduğu Kentsel Vizyon Planları hazırladı.

“81 Kent 81 Vizyon” projesi kapsamında kentsel stratejistlere de çağrılar yapıldı. Bu çalışmada yer almak isteyen gençler aldıkları eğitimin ardından seçtikleri illerle ilgili projeler hazırlayacaklardı. Projeleri kabul edilenlere devam edilecek ve ayda 1000 TL ödenecek. Bunların arasından başarılı olan 10 kentsel tasarımcı 1 yıl boyunca istihdam edilecekti. Proje geçtiğimiz aylarda tamamlandı.

İstanbul’da gerçekleştirilen 81 Kent, 81 Vizyon programında Niğde’nin Kentsel Vizyonunu kim hazırladı...

Tabi ki Borda bir esnaf kızı Emire Korkmaz…

Emire Korkmaz’ın hazırladığı, “Niğde Vizyon Planı – Varı Yoğu Bir” anlamlı-başlıklı planda..

Analitik Bakış, Stratejik Bakış, Vizyon, Vizyon ve Eylem Çerçevesi gibi başlıklarla ele alınan araştırma,  10 Temel Sorun, 10 Temel Fırsat, Niğde’nin Geleceği için 10 Temel İlke gibi bir çok konu ele alınmış.

Bor Akın Gönen Lisesi mezunu, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Emire Korkmaz’ın Niğde Kentsel Vizyonu araştırması bizce önemli bir kaynak… Elbette başka kaynaklar, tespitler, araştırmalar vardır.

Burada önemli olan…

Emire Korkmaz bir örnektir.

Mesela bu kızımız ile irtibata geçilip, dereceye giren fikirleri değerlendirilemez mi? Bu hızı ile ilerde çok farklı ortam ve mevkide olması beklenen bu genç-lere en azından Niğde ile bir teması oluşturacak, burs vs. imkanı sağlanamaz mı? Eminim ve biliyorum ki Emire Korkmaz gibi bir çok Niğdeli var,  Türkiye’de ve Dünya’da…

Sitemizi düzenli olarak,  Pasifik Okyanusundaki bir adacıktan da, güney ve kuzey kutuplarında da düzenli  takip edenler  var. Bir şekilde buralardan ayrılmış, bu insanların yaşadığı topraklara soğuk olduğunu da düşünmüyorum hatta aksini tutkulu olduklarını düşünüyorum. Bırakın Niğdeli, Borlu olmayı, ailesinin veya kendisinin  işi gereği bir şekilde buralarda yaşamış, suyunu içmiş, ama sonra buralardan ayrılmış bir çok insanda Niğde özlemi, Niğde sevgisi olduğunu biliyorum. Örnekler verebilirim. Yıllar önce  Bor’da doktorluk yapıp emekli olduktan sonra arkadaşları ile geçtiğimiz yıl Bor’a gelen alanında uzman bir doktoru Bor’da  yaşadığı yerleri görüntülerken dikkatimi çekmiş ve sohbet etmiştik. Bor’u unutamadığını söyleyen doktorumuz şimdi büyük bir futbol kulübünün üst yöneticilerinden. Onlarda Niğde’nin yalnız ve mazlum olduğunu biliyorlar. Bu-gibi insanlarla düzenli iletişim, irtibat kurulduğunda çok faydaları olacağını biliyorum. Bir nevi lobi faaliyetidir, bunlar için kurumlara görev ve fon ayırmak düşmektedir.  

Dünyanın en zekileri arasında yer alan, çalıştığı alanın geleceğini etkileyecek ilk 35 kişiden birisi sayılan ABD Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Duygu Kuzum’da bir Ulukışlalı… Mesela, bir sunum sırasında Niğde elmasından, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayından bahsetsin, araya sıkıştırsın, sağlansın…

Kısacası…

Niğde için kafa yoran insanlar var. Özleyen, sevgi besleyen, tespitler araştırmalar yapan, bir fotoğraf ortaya koyan insanlar var…

Kısacası, şeker var, irmik var neden bu helva yapılmıyor?

 Ne eksik?

Niğde Neden Böyle?