MHP Bor İlçe Başkan Adayı Turan Uçan ile kongre süreci hakkında sitemiz yöneticisi Selim GÖKEL ilginç ve samimi bir söyleşi yaptı.

 

1960 yılında Bor’da doğdu…

 

1983 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde teknisyen olarak işe girdi. 1989 da ise işini bıraktı ve o an için kartvizit ve basit baskıları yapabilecek matbaayı kurdu.

 

Hemen her sayısı mahkemelik olan Niğde Hasret Gazetesini çıkardı.

 

Bir çok siyasetçinin korkulu rüyası oldu. İstanbul’da Niğde için bir çok kampanyanın öncüsü oldu ve bu kampanyaları gerçekleştirdi.

 

Şuan Hasret Matbaacılık İletişim Hizmetleri adı altında faaliyetini sürdüren matbaayı oğluna devrederek Bor’a yerleşti.

 

12 yaşından beri siyasetin her safhasında görev yaptı…

 

Şimdi Bor İlçemizde MHP İlçe Başkanlığına Aday oldu.

 

Adaylık açıklaması  ve Turan UÇAN kimdir? Önceki haberimiz için TIKLAYIN

 

MHP 10. Olağan kongre öncesi İlçe Başkan Adayı Turan UÇAN ile samimi bir söyleşi yaptık.

 

Bizim diğer adaylardan farkımız yerel meselelere hakim olmamız. Gökbez köyünün ilk öğretim okulundaki 35 öğrencinin başında 1 tek öğretmen var ama sorunun çözümü için kimin ne gibi çabası oldu… Başka bir konu Kayı köyü muhtarının meselelerini biliyor olmamız… Kala mahallesindeki istimlak sorunları ne durumda çare varmıdır? Bilen varmı? Acıgöl mahallesindeki yeşil kartlı vatandaşların sıkıntıları… Soruyorum lütfen bu konularda kimin bir çözüm önerisi oldu bu güne kadar. Son olarak yeni Toki konutlarında ki ısınma konusuyla kim ne şekilde destek yada kamuoyu oluşturdu. Kim bu konulara eğildi… Siz vatandaşın dertleriyle dertlenmessiniz yerel iktidar hayal olur.

 

Selim Gökel : 12 Eylül öncesi bir çok Ülkücü gibi çok zorluklar yaşadınız, bazen neden-nasıl Ülkücü oldum dediğiniz oldu mu?

 

Turan UÇAN ; Evet çok zorluklar yaşadık, siyasi ve ekonomik sıkıntılar çektik, eğitimimi tamamlayamadım, Niğde Endüstri Meslek Lisesini okurken siyasi nedenlerle okuldan ayrılmak durumunda kaldım ve Ankara Abidin Paşa Endüstri Meslek Lisesinde lise öğrenimimi tamamlayabildim. Eğitimden öte o zamanlar hayatta kalmak daha önemli idi. Üniversite eğitimini tamamlayamamış olmak içinde bir uktedir. Neden ülkücü oldum sorunuza gelince, Bir Bozkurt kartpostalının hemen altında ’’Ey Vatan Gözyaşların Dinsin, Yetiştik Çünkü Biz ’’ yazısı yazıyordu. Abimin evinin girişinde boy aynasının sağ üst köşesindeydi… Bu slogan ve Bozkurt kartpostalı…Ve ben 12 yaşında Ülkü Ocaklarına devam etmeye başladım. Belki o yaşlarda Ülkücülüğün ne demek olduğunu bilmiyordum. Tarihi şahsiyetlere, ağabeylerimize, hatta at üzerinde bir Türk savaşçısının resmine, bozkurta, kahramanlık türkülerine hayranlık duyup ülkücü olduğumu düşünüyorum ama bu zaman zarfında lise bitene kadar yüzlerce de Ülkücü yazarların ve farklı fikirlerin kitaplarını okudum ve hala okuyorum. Eski günler ve o zamanın şartları aklıma gelince inanın o zamankinden kat be kat daha fazla bu gün ülkücü olmaya, ülkücü yaşamaya, ülkücü tavır göstermeye ihtiyaç var.

 

Selim Gökel: Yani bu günün ülke şartlarının daha zor olduğunu mu düşünüyorsunuz, 12 Eylül şartları bu günden daha mı iyi idi.

 

Turan UÇAN : Elbette. 12 Eylül 1980 öncesi şartları da zordu, bir kere kişisel olarak hayatlarımızdan endişe duyuyorduk, ama ülkemiz için güvenliği ve geleceği konusunda da ümitliydik. Çünkü Komünizme karşı, Rusya’nın 5. kol faaliyetlerine karşı büyük bir disiplin ve birlik içinde samimi bir mücadele veriyorduk bu mücadele sokaklara hakim olmak bir yana fikir mücadelesi olarak da gerçekleşiyordu. Bu mücadelemizi genel olarak Türk Milleti destekliyor ve mücadele her geçen gün artıyordu. Fert olarak hayat kaygımız olmasına rağmen ülkemiz için, ülkücüler olarak ümitliydik. Çünkü Başbuğ Alparslan Türkeş liderliğinde disiplinli, çelik gibi ülkücü bir direnç kalesi oluşmuştu. Ama bu gün bu kale epey hırpalanmış düşürülmek isteniyor. Bu gün itibari ile güzel ülkemiz 12 Eylül öncesinden daha ağır günler geçiriyor. Hükümetin ilk yıllarında fetret devrini yaşadık, şuan mütareke yani işgal devrini yaşıyoruz.

 

Dün ne kadar ülkücü isek, bu gün dünden çok fazla daha ülkücü olmamız, yaşamamız, tavır göstermemiz, dinamik olmamız, toplumcu olmamız ve dahası bugün, dünden daha fazla insanımızı sevip saymamız gerekiyor. 

 

Selim Gökel : Olur mu? Sayın Uçan, her şey güllük gülüstanlık… lay lay loom!... Neyse bu konu çok uzun, belki bu konuları başka bir söyleşi ile konuşuruz, biz yerele, hatta gündemimize geçelim. İlçe Başkanlığı Adaylığınız bazı çevrelerce sürpriz olarak karşılandı, neden aday oldunuz?

 

Turan UÇAN : Aday olmamın sebeplerinden birisi, çok uzun bir söyleşi olacağından dolayı senin söyletmediğin, Ülkemizin içindeki zor durum. Emperyalist ülkelerin ülkemize karşı yaptıkları sinsi, kalleş savaşta bir çok kale  düştü yada düşürülmek üzere. Hükümet, basın, yargı, chp, ordu, Türk Milletinin milli refleksleri, tarih bilinci, Türk Kültürü,  gibi bir çok kale bilinçli ve programlı olarak önce  tahrip edildi, kimileri teslim oldu,  kimileri de olmak üzere,  ama burada, Tek cephe kaldı Milliyetçi Hareket Partisi… Ve direnmeye devam ediyor. Bu konu çok açılabilir ama ulusal boyutunu bu kadar izah edelim…

 

“Adeta Bor’a Ölü Toprağı Serpilmiş”

 

Selim Gökel : Peki Bor’a gelelim, yerel için neden adaysınız.

 

Turan UÇAN : Milliyetçi Hareket Partisi için Bor İlçemiz bir semboldür. Bunu Genel Başkanımız Dr. Devlet  Bahçeli İlçemizi ziyaret ettiğinde de dile getirdi. İki dönem Belediye Başkanlığı kazanan ve ardından kaybeden partimiz, Yerel seçimlerdeki kaybı, ardından genel seçimler, referandum gibi son zamanlarda başarılı diyemeyeceğimiz seçimler geçirmiştir. Elimizdeki son mevzimizin kaybı da  Partililerimizin umudu kırmış, önümüzdeki yerel seçimler için kaygıları artmıştır. Son 10 yılda MHP Bor ilçesinde bir durağanlık devrine girmiş, muhalefet olmasına rağmen en aksiyoner, en aktif olması gereken durumlar ve şartlarda bile ne yazık ki pasif kalmayı tercih etmiştir. İlçemizde partililerimiz arasında bir güven bulanımı, ilgisizlik, dağınıklık, tembellik hakim olmuş ve adeta ölü toprağı serpilmiştir.

 

İstanbul’da bulunduğum süre içerisinde, bir çok milliyetçi ve partimize yakın sivil toplum kuruluşlarını ya kurdum ya da yönetiminde yer aldım. MHP Eminönü İlçe Teşkilatında yıllarca yöneticilik yaptım. 12 yaşından beri siyasi faaliyetlerde bulunan ve İstanbul gibi bir yerde siyaset yapan birisi olarak tecrübelerimi, birikimlerimi çok sevdiğim Bor İlçemize aktarmak istiyorum. Bor ilçemizde MHP’nin bulunacağı durum şuan ki durum değildir. MHP’nin ilçemizde büyük bir potansiyeli var ama bu güne kadar şu ya da bu sebeplerden dolayı kullanılamadı.

İlaldılı ya da Kalalı bir çocuğun, Ahmet Amcanın, Fatma Hanımın, bir memur yada işçinin kaygılarını, sorunlarını çare bulmayı bırak, dinleyecek bir yapı Bor İlçemizde yok. İlçemizde proje üretilmiyor. Birlik beraberlik yok, bunun için çalışma yapan birileri ya da bir grup da yok.  Bu gerek partim için gerek belediye için de söz konusu.

 

Ben ve arkadaşlarım ilçemizdeki bu olumsuz yapıyı, süregelen durağanlığı  değiştirme çabasına gireceğiz ve Allah’ın izniyle seçildiğimde değiştireceğime inanıyorum.

 

Selim Gökel : Peki… MHP Bor İlçe Başkanı olduğunuzda, partiniz açısından bir MHP’li sizin farkınızı nasıl görecek.

 

Turan UÇAN :  Bir kere partimiz açısından her ayrıntıyı burada anlatma imkanım olmaz. Bazı düşünce ve projelerimiz izin verin bizde kalsın ama  Bor ve Partimiz için düşündüklerimin bir kısmını  somut başlıklar halinde anlatmaya çalışayım.

 

*Bir kere partimizin binası haftalık değil her gün açık kalacak, partililerimizin derdi, derdimiz olacak, sevinci de sevincimiz olacak, sadece MHP’li arkadaşlarımız değil Bor Halkının derdini dert edineceğiz, onları dinleyip başarabildiğimiz kadar çözüm ve yol göstereceğiz.

 

*MHP’li dışlanmayacak, MHP’li öğütmeyeceğiz, MHP birlik olacak, daha çok insanın gönlüne gireceğiz, herkesi kazanacağız. Ocak merkezli gençlik teşkilatımız aktif hale getireceğiz, eğitimlere daha çok önem vereceğiz, başarılı öğrencilere burs sağlamaya çalışacağız, çeşitli programlar düzenleyeceğiz

 

*Bor halkının her meselesinde biz var olacağız. Çevre sorunlarından tutunda, öğretmenlerin, memurların, işçilerin sorunlarına, bir grubun,  sanayi esnafı ya da bir mahallenin sorunlarına kadar muhakkak taraf olacağız asla ideolojik, partizan davranmayacağız.

 

*Tamamen yapıcı muhalefet olacağız, muhalefetliğimiz tamamen çözüme yönelik olacak. İlçemizin toplumsal, ekonomik, eğitim, kültürel ve milli konularda her parti ve gruplarla çözüm için dayanışma ve katılım sağlayacağız. Çözüme yönelik çarelerin merkezinde ya da destekçisi olacağız.

 

*Bor Belediyesinin faaliyet alanlarındaki yaşanan olumsuzluklar, başarısızlar için önce uyaracağız sonrasında ise kamuoyu ile paylaşacağız. Yapılan güzel işleri takdir edeceğiz, destekleyeceğiz.

 

*Bor Belediyesinin MHP’li  Meclis Üyeleri bütün faaliyetleri, çalışmaları ve kararları karşısındaki uygulamaları  Partimizin İlçe Yönetiminin bilgisi, raporu ve karşılıklı bilgi alışverişi ile gerçekleşecek, Parti Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeleri uyumlu çalışması sağlanacak, Meclis Çalışmaları Parti Başkanlığı ile koordineli yürütülecek.

 

*Amacımız öncelikle Bor olacaktır, Bor Akkaya Barajı sorunu, Fakülte yapılması konusu, Bor Organize Sanayinin daha aktif hale getirilmesi, Bor İlçemizin ekonomisi, Sosyal ve Kültürel her konuda Belediye ve Niğde  Milletvekillerimiz ile sorunlara çözüm arayacağız, diyalog arayacağız, onların çözümlerini destekleyeceğiz, yanlış yada eksiklerini basın aracılığı yada çeşitli toplantılarla kamuoyu ile paylaşacağız. Partizan yada popülist siyaset yolu seçmeyeceğiz, imkansızın peşinde olup bazı kişi yada partileri sıkıntıya sokma yolu seçmeyip enerjimizi olumlu ve uygulanabilir konular üzerine harcayacağız.

 

“Bor’da siyaset eskisi gibi yapılmayacak “

 

Şimdiden söyleyemediğim konular olmasına rağmen genel olarak bunlar, ama önce de söyledim, şimdi de söylüyorum Bor’da siyaset eskisi gibi yapılmayacak,

 

Selim Gökel : Bunlar güzel şeyler… Umarım siyaset sizi de o çarklarının arasına alıp öğütmez, böyle bir şey olursa ne yaparsınız.

 

Turan UÇAN : Bir kere bu düşünceler sadece benim değil, ekibimin onayladığı ve hep beraber hareket ettiğimiz arkadaşlarımızın da düşünceleri, Allah’ın izniyle arkadaşlarımızla  her işin üstesinden geliriz…

 

Selim Gökel : Arkadaşlar ve  Ekip derken parti yönetimini kast ediyorsunuz.

 

Turan UÇAN : Parti yönetimin yanında, bizim çok önemsediğimiz ve ekip çalışması yapacağımız kurullar oluşturacağız, bunlar MHP geleneğinde olan Aksakallılar grubu, Kadın Kollarımız, Ocak Gençliğinin oluşturacağı Gençlik Grubu, İşçi ve Memurlardan oluşturacağımız  bir grup, yine partimize yakın bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturacağı STK Grubu gibi,  oluşumlarla parti adına alınacak kararlarda fikir sahibi, söz ve yetki sahibi olacak gruplar oluşturacağız bunun temellerini şimdiden attık çalışmalar yapıyoruz. Parti Başkanı ya da yönetim bu kurullardan oluşan raporlar, tartışmalar, görüşmelerden sonra kararını belirtecek, ya da uygulamalara geçecek. İşin özeti partimizi her kesimin fikrini alarak yöneteceğiz, belediye başkan adayı belirlenirken de böyle, Akkaya için eylem-faaliyet yaparken de böyle olacak, katılımcı bir ekip olacağız. Bor için gerçekçi projeler yapacağız, yaptıracağız… Aslında daha bir çok konuda fikrimiz var ama bazıları da bizde saklı kalsın… Onu da zamanla zaten BORHABER.NET olarak  takip edersiniz.

 

Selim Gökel : Bor İlçemizde pek  hatırlamıyorum, 2 aday ile kongreye gidildiğini ama şuan 3 aday var. Seçilme şansınızı nasıl görüyorsunuz, tanınmadığınız eleştirileri var. Diğer adaylar için ne diyorsunuz.

 

Turan UÇAN : Evet  benimle birlikte 3 arkadaşımız daha aday, kendileri gerçekten değerli insanlar ve MHP’ye faydalı olacak insanlar, bu bir yarış ve nasip meselesi. Bor’dan 3 adayın çıkmasını bazılarının aksine ben olumlu buluyorum. Partimize bu kongre süreci bile bir hareket getirdi. 417 delege arkadaşımın tamamının 12 Şubat Pazar günü oy kullanmaları için gelmelerini arz ediyorum. Önceki kongrelere göre katılımın yüksek olacağını tahmin ediyorum.  Kongrenin bir şölen havası içerisinde geçeceğini umuyorum.

 

Tanınmama konusuna gelince, Ben Borluyum, İstanbul’da 26 Yıl çalıştım. İstanbul’da iken Bor ve Niğde’nin meselelerinden uzak yaşamadım. Niğdeliler Derneğinin kurucusuyum, binlerce öğrenciye burs verilmesine öncülük ettim, şu anki Niğde MHP parti binasının ve ambulans alınmasında öncülük  yaptım. Halen çalışan Topkapı’daki matbaamı ziyaret eden Niğdelinin haddi hesabı yok, herkesin derdiyle dertlendik, sevincini paylaştık. Ben öyle Niğdeliden uzak duranlardan değilim, Bor’dan sürekli haberdar oldum, geldim gittim. Gazetem aracılığı ile Niğde Üniversitesinin yapılmasında kampanya öncülüğü yaptım. Karakapı köyünün susuzluğundan tutunda Bor ve Niğde genelinin bir çok konularına taraf oldum. Seçim zamanlarında (Bir çoğunda) Bor’da bulundum. Bor İlçemize yerleşeli 3 yıla yaklaştı. Daha önceki kongre de yönetime alınmadım, il delegesi dahi yapılmadım özellikle partimden uzak tutulmak istendim, tanınmak istenmedim… Bunlar manidardır, ama yine de  kimseye kızmıyorum. Önceki yönetimi de çalışmalarından dolayı kutluyorum, teşekkür ediyorum. Tanınmama eleştirisi yöneltilen tek aday değilim, geçmişim belli. Bizim otumuz da kökümüz de belli… Arkadaşlarım ve ben bu güne kadar tanınan herkesin bildiği bir çok insandan da Allah’ın izniyle daha başarılı olacağımızı biliyoruz.

 

Selim Gökel : Size kongre de başarılar diliyoruz…

 

Turan UÇAN : Ben ve arkadaşlarım olarak diğer aday arkadaşlara da başarılar dilerim, kazananın partimiz olmasını temenni ederim. Ayrıca size ve Borhaber.net’ ekibine teşekkürlerimi sunarım. 

 

 

 

Editör: TE Bilişim