Bor İlçesinin son 15-20 yıldır Akkaya Barajı çevre kirliği sorunu yaşanıyor. Yılların sorunu hakkında bir çok girişim yapıldı.

 

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın başkanlığında Bor’da sivil toplum kuruluş temsilcileri ile TBMM’ye gidildi, ilgili bakanlara konunun vahameti anlatıldı. Bakanlar Niğde’ye geldiler, baraj etrafında inceleme yapıldı. Cumhurbaşkanına dosya sunuldu. Bu sorunun çözülmesi konusunda bir çok çalışma yapılmıştı. Nitekim, geçtiğimiz sene kolektörlerle temizleme işlemi başlamıştı. Ancak Baraja  kanalizasyon atıklarının dökülmesi devam ettiğinden bir sonuç alınmadı eski haline dönüştü. Baraj Niğde Belediyesi sınırları içerisinde.  Baraja Niğde merkez çevre yerleşim bölgeleri de dahil kanalizasyon atıkları buraya dökülüyor. Niğde Belediyesi arıtma tesisini düzenli çalıştırmadığından veya tesisin yetersiz geldiğinden dolayı bu çevre sorununa  bir türlü çözüm bulunamadı.  Bor siyasi enerjisini de,  ne yazık ki bu soruna harcıyor.

 

Bor İlçesinin en büyük sorunu konusunda Başkan Erat ile yaptığımız söyleşi sırasında çok sert açıklamalarda bulundu.

 

Başkan Erat, durum tespiti yaptı ve çözüm önerisini de getirdi.

 

BİNLERCE KİŞİ İLE NİĞDE – BOR YOLUNU KAPATIRIM

 

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Akkaya Barajı en önemli meselemiz. Akkaya Barajı için gerek İl Genel Meclis üyeliğim döneminde, gerekse Başkanlığım döneminde bu iş için çok emek verdik, kavga ettik. Gittik Ankara’ya derdiğimizi anlattık, ağladık,  sızladık, kavga ettik. Sonunda başardık ve temizlettik. Ama… Devlet bu kadar para yatırdı, şuanda maalesef Niğde Belediyesi çoğu zaman arıtma tesisini çalıştırmıyor, yine o koku devam ediyor. Bu kadar devletin parası boşa gitti.

 

Önümüzdeki dönem,  Sayın Valimize söyledim.  Bu iş böyle gitmez, ben seçime kadar bir şey söylemem, işte seçim şovu yapıyor derler, şunu derler bunu derler, ben bir şey demiyorum ama eğer bu şekilde devam ederse… Ben 5 bin kişi ile gerekirse Niğde – Bor yolunu kapatırım, gerekirse E-5 yolunu kapatırım. Bu iş çok büyük sansasyon olur. Bunu mutlaka çözmemiz lazım dedim. Burada Borlulara bir şey söyleyeyim. Ne yaparsak yapalım bu sıkıntılar olacak, arıza yaptı diyecekler vay parça yok, vay ilaç yok diyecekler, şunu diyecekler bunu diyecekler ve bu arıtmayı çalıştırmayacaklar.”dedi.

  

ÇÖZÜM NET… ARITMA BİRLİĞİ KURULACAK… PROJESİ HAZIRLANIYOR… 

 

Bu işin çözümü net… Yazısını yazdım, projesi hazırlanıyor. Başka da çözümü yok. Niğde, Fertek, Koyunlu, OSB, Üniversite, Sazlıca, Bor, Bahçeli, Kemerhisar hepsini kolektörlerle alacağız Emen Ovasına götüreceğiz. Daha önce kurulan Katı Atık Birliği gibi bir Arıtma Birliği kuracağız, nufüs oranına göre belediyeler ortak olacak. Burada bir arıtma kuracağız ve bu arıtılan suyu da Emen Ovasında kullanacağız. Başkaca da bir çözümü olduğuna inanmıyorum, bunun başka bir alternatifi yok diye düşünüyorum.

 

 ARTIK BIÇAKKEMİĞE DAYANDI… BUNDAN SONRA FARKLI ŞEYLER OLACAK

 

Bu Arıtma Tesisi yapılana kadar  da artık kimse kusura bakmasın, hiç kimse de bana bozulmasın. Ayın 31’den sonra bu arıtma ya çalışacak, yada çalışacak. Bunun başka yolu yok. Burada benim hemşerilerimin artık dayanacak takati kalmadı, sivil toplum kuruluşlarının da takati kalmadı. Artık bıçak kemiğe dayandı.  Ben bunu gerekli yerlere söyledim. Kimse bana bunun izahını yapamaz.  Önümüzdeki dönem bu iş olacak. Bundan sonra bazı şeyler çok farklı olacak.

 

Bu güne kadar önümüze şunu getiriyorlardı. Bana diyorlardı ki “senin dabakhanen ne olacak” dabakhane de çevre kirliği, koku olduğundan bana bu konuyla tehdit ediyorlardı. Ama şuan dabakhanede bulunan son esnaflarımızı taşıyoruz. OSB’nin arıtması yapıldı çalışıyor. Bize artık söyleyecekleri bir konu yok. Eyvallahımız da yok. Bundan sonra görüşeceğiz…”dedi.

 

 

BOR’DA DEĞİŞİM TAMAM, SIRADA DÖNÜŞÜM VAR” diyen Başkan Sıtkı ERAT’ın Projelerini görmek için TIKLAYIN…

 BAŞKAN ERAT İLE SÖYLEŞİMİZİN TAMAMINI AŞAĞIDAKİ VİDEODAN İZLEYEBİLİRSİNİZ. 


Editör: TE Bilişim