Niğde Barosu’nun 1 Ekim 2022 tarihinde yapılan genel kurul seçiminin ardından, seçimlere şaibe karıştığı yönünde iddialar gündeme gelmişti.

İlgili haberlerimiz sayfanın en aşağısında 

Ata Sanayi Sitesinin Yolları Havaalanı Pisti Gibi Oldu Ata Sanayi Sitesinin Yolları Havaalanı Pisti Gibi Oldu

YÖNETİMDEN 21 AVUKAT İSTİFA ETMİŞTİ

Niğde Barosu seçimlerinde şaibe olduğu iddiaları üzerine, yapılan seçimlerde yönetim kuruluna seçilen 3 asil ve 5 yedek üye ile disiplin kurulunun 4 asil ve 1 yedek üyesi, denetleme kurulunun tüm iyeleri ve delege kurulundan 1 asil ve 3 yedek üye olmak üzere toplam 21 avukat görevlerinden istifa etti.

YÖNETİMİN BELİRLENMESİ İÇİN SEÇİM KARARI ALINMIŞTI

Niğde Barosu Yönetimi peş peşe gelen istifaların ardından alarak 03 Aralık 2022 tarihinde olağan üstü genel kurul yapılması ve bu genel kurulda kısmi seçim yapılması konusunda karar aldı. (Haberi burada tıklayın)

BAŞKAN DAHİL YENİ YÖNETİM KURULU SEÇİMİ İSTENİYOR

Niğde Barosuna Kayıtlı 115 avukat 3 Aralık 2022 tarihinde yapılacak olan kısmi seçimlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, seçimlerin tamamının yenilenmesi taleplerini içeren dilekçeyi Niğde Baro Başkanlığına teslim ettiler.

Baroya kayıtlı 114 avukatın imzalı olağan üstü seçim yapılmasına ilişkin dilekçeyi Niğde Barosu’na teslim eden avukatlar, burada bir basın açıklaması yaptılar.

115 Avukat adına yapılan basın açıklamasında, “Kıymetli basın mensupları, Anayasaya aykırı şekilde yapılan gizli sayım sebebi ile Niğde Barosu seçimlerinin organları için seçimin tüm organlar yönünden yenilenmesinin olağanüstü genel kurulda gündeme alınması talebi ile dilekçemiz 115 avukat meslektaşımızın imzası ile Niğde Baro Başkanlığına sunulmuştur. Avukatların iradesi ve talebi göz ardı edilmemelidir. Unutmayalım ki fikirler çarpışmasından hakikat ışığı doğar. Adalet her şeyin temelidir” denildi.

BARO'NUN ORGANLARI İÇİN SEÇİM YAPILSIN

Niğde Barosu’na kayıtlı 115 avukatın imzası ile verilen dilekçede ise şu ifadelere yer verildi, “Niğde Barosu olağan genel kurulu 01.10.2022 tarihinde yapılmıştır. Yönetim kurulu üyeliği seçimlerine yapılan itirazlar üzerine yaşanan hukuk dışı ve anayasaya aykırı olan süreç hepimizin malumudur. Sandık başında gerekli itiraz yapılmamış olmasına rağmen oyların yetkili hâkim tarafından yeniden sayımının yapılması ve özellikle sayımın gizli yapılarak anayasamızın açıkça ihlal edilmesi şeklinde özetlenebilecek bu durum karşısında biz avukatların susması beklenmektedir.

Nitekim bu anayasaya aykırı ve sair mevzuata açıkça aykırı durum karşısında yönetim kuruluna seçilen 3 asıl 5 yedek olmak üzere 8 yönetim kurulu meslektaşımız istifa ederek tepkisini ve duruşunu ortaya koymuştur. Ancak bu onurlu davranış sonrasında yönetim kurulunda yer alan diğer meslektaşlarımızın da bu duruşa, mesleğe ve meslektaşlarına sahip çıkmak adına somut adımlar atması beklenirken, hiçbir şey olmamışçasına görevlerine devam etmeleri, eleştiri ve önerileri göz ardı etmeleri, arkalarını denmelerini şaşkınlıkla ve üzüntüyle karşılanmıştır.

MEVCUT YÖNETİM HUKUKEN VASFINI YİTİRMİŞTİR

Baro başkanı ve yönetim kurulunun bu şekilde devam etme kararları karşısında bu hukuksuzluğa karşı çıkan Denetleme Kurulunun tüm üyeleri, Disiplin Kurlunun 4 asıl ve 1 yedek üyesi ve delegeler kurulundan 1 asil ve 3 yedek üye de istifa ederek bu hukuksuzluğun karşısında olduklarını ve istifa eden yönetim kurulu üyelerinin yanında yer aldıklarını açıkça göstermişlerdir.

Oluşan bu durum karşısında tek aday olarak seçimi yapılan baro başkanlığı organı ve tüm kurullar gerek hukuken gerekse teamüle vasıflarını ve meşruiyetini kaybetmişlerdir. Bunun üzerine şuanda görevine devam eden baro başkanı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından yasal zorunluluk gereği olağanüstü genel kurul kararı alınmış ve Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu ve Delegeler Kurulu için 03/12/2022 tarihinde seçim yapılacağı açıklanmıştır. Verilen ilana bakıldığında yaşanan tüm bu sürecin sebebi, yönetim kurulu üyeliği seçimleri olmasına rağmen, bu kurulun yasal olarak göreve devamında sakınca olmadığı şeklinde talihsiz değerlendirmeyle yönetim kurulu hariç diğer kurulların seçiminin yenilenmesine karar verilmiş olması yanlıştır.

BU HALİ İLE KALIRSA ALINAN KARARLAR TARTIŞMALI OLACAK

Halen kurullarda 12 tane üyenin kaldığı 21 kişinin de istifa etmiş olduğu, ayrıca yönetim kurulunda yedek üyelerin olmadığı durumu göz önünde bulundurulmamış, bütün itirazlara ve tekliflere sırt dönülerek, biz avukatların iradesi yok sayılarak bu talihsiz olağanüstü genel kurul kararı alınmıştır. Kurullarda seçilen meslektaşların yaklaşık yüzde 70'inin istifa ettiği bu ortamda, meslektaşlarını hiçbir platformda temsil etmeyeceği, alınacak kararların sürekli tartışılacağı çok açık ve nettir.

ANAYASAYA AYKIRI 

Bu nedenle ağıda imzası bulunan Niğde Barosuna kayıtlı biz avukatlar 3/12/2022 tarihinde yapılacak olan olağanüstü genel kurulda Baro Başkanı, Baro Yönetim, Kurulu, Baro Disiplin Kurulu, Baro Denetleme Kurulu ve Delegeler Kurulunun seçimlerinin yenilenmesi için taleplerimizin olağanüstü genel kurulda dilek istek ve temenni olarak gündeme alınmasını veya bütün kurulların seçim için karar alınmasını talep etmekteyiz. Baromuzun yeniden hukuki istikrara, eski huzurlu ve sağduyulu günlerine kavuşturulmasını, taleplerimizin gözetilmesini ve Anayasaya Aykırı Seçim utancından kurtulmamızın sağlanmasını arz ederiz” denildi.

Editör: TE Bilişim