Şimşek’ten Üzücü Haber: Karayolları İşçilerine Umut Yok

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, 26 Kasım 2012 tarihinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na vermiş olduğu soru önergesine cevap geldi.

 Maliye Bakanının Cevabının Orjinal Metnini Görmek İçin TIKLAYIN


Şafak’ın önergesini cevaplayan Şimşek, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Hizmet Alımı yaptığı yüklenici firmalarda çalışan işçilere, kadroya geçişleri ile ilgili 2013 yılı bütçesinde ödenek öngörülmediğini” açıkladı.

 

Maliye Bakanı Şimşek, “Karayolları Genel Müdürlüğü, iş yerinde hizmet alımı yoluyla çalışan yüklenici firma işçilerinin, Kamu kurum, kuruluş ve ortaklıklara ait işyerlerinde çalışanlara uygulanmakta olan Toplu İş Sözleşmesi kapsamına alınması veya bu kurum, kuruluş ve ortaklıklar için ihdas edilmiş kadro veya pozisyonlara atanmaları uygun görülmemekte olup bu kişiler için bu yönde yürütülen bir çalışma bulunmamaktadır” dedi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı önergesinde sormuş olduğu, “Bakanlığınız, 2013 yılı bütçesinde hizmet alımı ile çalışan işçiler hakkında ödenek, kalem ayırmayı planlamış mıdır” sorusuna, Maliye Bakanı “2013 yılı Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinin (01-Personel Giderleri) ekonomik kodunda söz konusu işçiler için ödenek öngörülmemekle birlikte, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hizmet alımı yaptığı yüklenici firmalara yapılacak ödemeler için ilgili ekonomik kodlarda ödenek öngörülmektedir” cevabı ise, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Hizmet Alımı yaptığı yüklenici firmalarda çalışan işçilere, Maliye  Bakanlığı’nın 2013 yılı bütçesinde ödenek ayrılmadığı yönünde oldu.

 

ANAYASA’YA AYKIRI

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, “Bakanlığınız, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde, hizmet alımı ile çalışan işçilerin hakları ile ilgili, mahkeme kararları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın talebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamalarına rağmen hizmet alımı ile çalışan işçilerin kadrolu olmaları için bugüne kadar neden bir çalışma yapmamıştır? Bir çalışmanız varsa açıklar mısınız” sorusuna ise, Bakan Şimşek Karayolları Genel Müdürlüğü’nde ortaya çıkan hukuki problem hem idare hukukunun, hem de iş hukukunun alanına girmekle birlikte; ilgili mahkeme kararını iş hukukunun hükümlerine dayandırılmış olduğundan bu karar bağlı olarak yapılacak işlemin tespitinde de öncelikle iş kanununun ilgili hükümleri dikkate alınması gerekmektedir. Nitekim Danıştay’ın Esas No 1968/8 ve Kara No: 1973/14 sayılı içtihatları birleştirme kurulu kararında da idarelerin yapmış olduğu muvazaalı işlemlerin bedeli ödenmek suretiyle sonlandırılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Aksi halde bir idarenin yaptığı işlemin muvazaalı olduğu gerekçe gösterilerek Kamu idarelerince hizmet satın alımı kapsamında yükleniciler tarafından istihdam olunan kişilerin tamamının kamu kurumlarını kadro veya pozisyonlarına atanması talebi de gündemine gelebilecektir. Bu durum ise başta Anayasa’nın /0 ‘inci maddesinde yer alan (Her Türk Kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmadan görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilmez) ilkesini ve bu ilke uyarınca düzenlenen diğer kanun yönetmelik karar ve benzeri düzenlemeleri hükümsüz hale getirecektir” diyerek Danıştay Kararını, Anayasa’ya aykırı bulduğunu ifade etti.

 



 

Editör: TE Bilişim