Selim GÖKEL yazdı...

16 Mayıs 2017 günü;

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesinde; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sebze ve meyve üretiminde lojistik altyapının geliştirilmesi için lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasına yönelik pilot uygulama bölgeleri içerisinde Niğde var mıdır? Soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ile ekipman alımlarına teşvik uygulanacağı Pilot Bölge ve teşvik kapsamında Niğde'nin olmama sebebi nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

16 Haziran 2017 günü;

Lisanslı Depoculuk Teşvikinde Niğde’ye Soğuk Duş! manşetli haber yapmıştık. (burada tıklayın)

Haberimizde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verilen yanıt ve açıklamasından  öğrendik ki; Hasat dönemindeki fiyat dalgalanmalarını engellemek ve üreticiyi çeşitli teşviklerle desteklemek amacıyla uygulamaya konulan lisanslı depoculuk sisteminde de Niğde’nin adı yok.
 
21 Haziran 2017 günü bundan tam bir yıl önce

Yukarıda bahsettiğimiz haberlerimizin  ardından tam bir yıl önce Eski Devlet Bakanı Sayın Akın Gönen bey sitemizdeki köşesinde Teşvik ile çifte bayram olur mu? başlıkla bir köşe yazısı kaleme almıştı. (burada tıklayın)

Eski Bakan Akın Gönen, Ticaret Bakanı’nın açıklamasında;  Soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ile bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarındaki teşviklere yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek konunun takip edilmesi ve bunun Niğde tarımı açısından çok önemli olduğunu belirterek köşe yazısında kendi ifadesi ile Niğde ekonomisi ile gelişiminde yetkili ve görevli olanlar bu fırsatı kaçırmamalıdırlar” demişti.

Yani Niğde’de  ekim ayında üretilen patates soğutma üniteleri ve depoları için teşvik verilerek yeterli depo yapılsa idi, Niğde patatesinin depolama süresi artacak ve bugünlere kadar satışı mümkün olacaktı. Niğde çiftçisi de patatesini çillendirmeyecek veya kilosunu 750 kuruşa mal edip 150 kuruşa satmayacaktı. Teşviklerle yapılacak soğuk hava depolarıyla patatesin bekleme süresi artırılacak ve Niğde çiftçisi-ekonomisi kazanacaktı.

Bugün Patates’in kilosu 1 doları aştı, soğan ise 1euroyu aştı. Ekonomi bakanı patates ve soğan ithal edileceğini açıkladı. Tam bir skandal.

Bayram öncesi Karatlı kasabasından bir çiftçi ile görüşmüştüm. Tam 400 ton patatesi çillendiği için bir haftada ancak depodan çıkartarak çöpe attım demişti. “Bak dudaklarım uçukladı, gübreci ve ilaççı icraya verdi” şeklinde konuşmuştu.

Şimdi ilk soru şu; Devletin hak tanıdığı ürün depoda tutma süresini artıracak soğutma ünitelerini de içeren teşviki diğer iller takip edip alırken neden sitemizde bu konuda ısrarla haber ve yorum yapılırken, net şekilde ısrarla uyarırken,  Niğde bunun dışında tutuldu.

Soru çok…

Sayın Akın Gönen’in nazikçe “Niğde ekonomisi ile gelişiminde yetkili ve görevli olanlar bu fırsatı kaçırmamalıdırlar” diye uyardığı.

Yetkili ve görevliler kimlerdir?

Bunları isim isim  ifşa edecek muhalefet var mıdır?

Bu konu,  görevi suiistimal anlamına gelmiyor mu?

Niğdeli çiftçi bedel ödeyecek…

Cebinden daha fazla para çıkan Niğdeli bedel ödeyecek…

Ama;

Görevini yapmayan,  yetkili ve görevliler,

Bedel ödemeyecek mi?

 
Editör: TE Bilişim