Değerli okurlarım, değerli hemşehrilerim;
 
Ramazanın son günleri ve geldi bayram. Huzurlu geçecek bir bayram diliyorum.
 
Geçtiğimiz günlerde Niğde basınında “Lisanslı Depoculuk Teşvikinde Niğde’ye Soğuk Duş!” başlıklı bir haber okudum.
 
Haber metnine göre; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Lisanslı Depoculuk sisteminin uzun süreli depolanabilen ve standardize edilebilen hububat, baklagiller gibi tarım ürünlerinin ticaretine yönelik olduğunu, yaz sebze ve meyveleri kapsamadığını belirtilmiştir. Kısacası Lisanslı Depoculuk konusunun dışında kaldığımız anlaşılmaktadır.
 
Ancak haberin ve Sayın Bakanın verdiği cevabın ikinci kısmı bizi son derece ilgilendirmektedir.
 
Çünkü bu kısımdaki cevapta “Soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ile bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarındaki teşviklere yönelik çalışmalar devam etmektedir” diye açıklama yaptığı öğrenilmektedir.
 
Çalışma devam ettiğine ve sonuçlanmadığına göre bizim patates, lahana, elma, kiraz gibi ekonomimizi çok yakından ilgilendiren konudaki teşvik şansımız devam etmektedir. Ancak çok sıkı takip edilip, bu büyük fırsatta kaçırılmamalıdır. Çünkü bu konudaki teşvik Niğde’de tarıma direkt etki eden bir konudur.
 
Ayrıca tarıma dayalı sanayi bakımından da çok büyük önem taşımaktadır. Zira patates cipsi vs, lahana ve sebzeye dayalı turşu tesis ve fabrikaları, elma suyu ve benzeri sanayi ürünleri, kiraz depolama, paketleme gibi tesisler ve konu ile ilgili makine ve ekipman alımları da; bu alandaki teşviklerle gerçekleşecektir. Bu teşviklerle ilimiz sebze ve meyve konusunda sanayileşip, markalaşacaktır. Bu desteğin kaçması demek Niğde ilinin rekabet gücünü kaybetmesi demektir.
 
Kısacası; Niğde ekonomisi ile gelişiminde yetkili ve görevli olanlar bu fırsatı kaçırmamalıdırlar.
 
Dolayısıyla ilgili ve yetkililerin bu bayram öncesi yapacakları ve konuya kesin çözüm buldukları ile kapsama aldırdıkları yönündeki resmi açıklamaları; çiftçi, köylü, esnaf, tacir ve iş bekleyen her kesimden tüm hemşehrilerimize şeker tadında bir bayram yaşatacaktır.
 
Haydi hayırlısı, başarılar dilerim. İyi bayramlar.

 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
21.06.2017