Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, havaların soğuması ve ülkemizin büyük bir bölümünde karın etkisi altına girmesi ve birçok yolun kapalı olduğunu hatırlatarak sürücüleri uyardı, “Araçlarınızın kış bakımını ihmal etmeyin. Eksikliklerinizi biran önce tamamlayın. Araçlarınızı kış şartlarında kullanırken normal hızınızın yarısı kadar yavaş ve mutlaka dikkatli kullanın. Kış aylarında kaza yapma riski yaz aylarına göre 6 kat daha fazladır. Bilhassa gizli buzlanmalara karşı tedbirli olun” dedi.


            -“KIŞLIK BAKIM ŞART”

            Kış mevsiminin kendini göstermeye başladığını, araçların mevsime uygun bakımlarının yapılmasının ve gerekli tedbirlerin alınmasının yasal bir zorunluluk olduğunu belirten TŞOF Başkanı Apaydın“Havaların bir anda soğumasıyla ülkenin büyük bir bölümüne kar yağmaya başladı. Uzun ve yorucu bir kış bizi beklemektedir. Kazaların azalması için araçlarımızı yavaş ve dikkatli kullanalım. 2012 yılı Kasım ayı dahil 3 bin 564 vatandaşımızı kaybederken, 248 bin 953 vatandaşımızda yaralanmıştır. Meydana gelen kazalarda ise 1 milyar 295 milyon 462 bin liralık maddi hasar meydana gelmiştir. Kışın yüzde 35 artan kazaların temelinde buzlanma, yolun durumuna göre aracımızı kullanmamaktan ve araçlarımızı kışa hazırlanmamaktan doğan kazalar yer alır. Bunun için araç lastiğinden, zincirine, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyeli ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere ise antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir. Bilhassa şehirlerarası çalışanlar zincirsiz yola çıkmamalı” diye konuştu.


            -“GİZLİ BUZLANMAYA DİKKAT”

            Yollarda kar görmediğimiz zamanlarda ortaya çıkan gizli buzlanmaya karşı sürücüleri uyaran Apaydın,“Bilhassa kış aylarındaki kazaların çoğu tek taraflı kazalardır. Bu kazalar yolların buzlu olması ve direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu olur. Köprü üstlerinde, virajlarda aracınızı dikkatli ve yavaş kullanınız. En fazla gizli buzlanmanın olduğu yerler buralarıdır. Kış lastiği kullanmakta büyük fayda vardır. Buzlu zeminde ise yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağlıyor. Karlı veya buzlu yollarda hiç bir şekilde lastiklerinizin havasını düşürmeyin. Lastiklerin tabanları yola tam olarak oturmalıdır. Buzlu alana yaklaşırken frene aralıklarla basınız, ABS’li araçlarda ise buna gerek yoktur, frene çok güçlü olarak basmak gerekir. Yokuş inerken de motorun frenleme (düşük vites) gücünü kullanın ” diyerek kışa hazırlıksız yakalanan sürücülerin zor durumda kalabileceği uyarısında bulundu.


Editör: TE Bilişim