1 Ocak’ta yürürlüğe giren düzenleme ili araç plakalarında yeni uygulama başlıyor. Yeni üretimi yapılacak tüm tescil plakalarda artık kimlik bilgilerinin bulunduğu karekodun kullanılması şart olacak.

Yeni yılın gelmesiyle birlikte trafik uygulamaları ve yürütmeliklerinde de bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklerden biri plakaları kapsarken, 1 Ocak 2024’ten itibaren trafiğe çıkacak tescil plakalarda karekod kullanımı zorunlu oldu.

Niğde’de “ÖNCE YAYA” kuralına uyulmuyor! Niğde’de “ÖNCE YAYA” kuralına uyulmuyor!

Şuan yürürlükte olan yönetmeliğin 35. Maddesinin üçüncü fıkrasında değişiklik kapsayan düzenleme, plakalarda aranan mevcut şartlara ilaveten il kodu ve harf kodu arasında bulunan bölgeye plakaya yönelik bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi amacı ile 15x15 milimetre boyutunda karekod ile plakanın basım yılıyla başlayan ve 12 puntoda 12 haneli seri numaranın getirilmesini sağlayacak.

MEVCUT ARAÇLARA ZORUNLU OLMAYACAK

Mevcut şartlarda muayenesi yapılmış ve trafiğe çıkmaya uygun olan araçların plakalarında ise değişiklik söz konusu değil. Buna karşın, araç alım satımlarında plaka tescil şartı arandığı için, yeni uygulamadan dolayı yeni araç alacak kişilerin plaka değişikliği yaparak karekod basılı yeni plakaları geçmeleri zorunlu olacak.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Niğde Şoförler Odası Başkanı Halil İbrahim Kızıltan "Burada halkımızın çekineceği veya korkacağı hiçbir şey yok sadece yeni alım satımlarda, plaka kayıplarında veya TÜVTÜRK'e giden ve ağır kusur olarak geçen plakalar değişiyor. Yoksa herhangi bir plakanın değişmesi zorunlu değildir. Eğer ki TÜVTÜRK'e gittiği zaman plakadan geçmez ise ya da alım satımlarda noterler birliğinden almış oldukları kağıt ile bize gelecek, biz de o plaka üzerindeki referans numarasını girerek eşleştiriyoruz.” Dedi.

KAREKOD UYGULAMASI BU FAYDALARI SAĞLAYACAK

Yeni uygulamanın sağlayacağı faydalar ise şöyle:  Karekod ile plaka bilgileri elektronik ortamda kayıtlı olacak. Bu da sahte plakalarının kolayca teslim edilmesini sağlayacak. Plaka bilgileri her zaman güncel olacağı için araç kontrol ve takibi daha sağlıklı yapılacak. Sahte plaka kullanımının önlenmesi ve araç takibinin kolaylaşması, trafik güvenliğinin artmasına katkıda bulunacak.

Editör: Selim GÖKEL