IPARD Niğde’de neden yok… Ak Parti Adayları biliyor… MHP ve CHP Adayları da bilsin… Ve sorulsun... 

Haber Yorum; Selim GÖKEL

Avrupa Birliği tarafından birliğe aday ülkeler için uygulanan "Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı kısa adı  IPARD  2008 yılında oluşturuldu ve 2013 yıl sonuna kadar 42 İlde uygulanarak devam etti. IPARD’ın Türkiye Koordinatörlüğünü ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yapıyor.

42 İLDE VAR… YILLARDIR NİĞDE’DE YOK…

IPARD kapsamında Konya, Malatya, Trabzon, Bursa , Mersin  gibi gelişmiş illerle birlikte Aksaray, Nevşehir gibi çevre illerle birlikte 42 ilde uygulanıyor. 2008 – 2013 Birinci dönemi bitti. Şimdi 2014 – 2020 yıllarını kapsayan IPARD II uygulamaya giriyor ve bir öncekinden daha yüksek hibe ve destek sağlayacak.

Özetle amacı, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına  destek olmak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ayrıca yenilenebilir enerji alanında bütün sektörlere %70’e varan hibe ve vergi muafiyeti sağlanıyor. Uygulanan illerin ekonomisine katkısı çok büyük.  Çok yüksek oranlarda yatırım ve istihdam sağlanıyor.

ÇOK HABERLER YAPTIK, SORULAR SORULDU…

IPARD kapsamında Niğde neden yok! şeklinde bir çok haber  yapmıştık. CHP Niğde Eski Milletvekili Doğan Şafak 2014 yılında soru önergesi vermişti. Soru önergesine bakanlığın verdiği cevap da ise ilgili kurumların isteksizliğinden de bahsedilmişti.

Önümüz seçim, belki birileri IPARD’ı sorar, birileri de söz verir diye hatırlatalım dedik.

IPARD’ı,  sürekli gezici! yönetim toplantıları ile bilinen AHİKA ile veya Niğde’ye çok cimri davranan KOP ile karıştırmayasınız diye … Aşağıda Aksaray’dan örnek verdik.


Eski ilçemiz, şimdi ise her alanda  hızla gelişen komşu ilimiz Aksaray’dan IPARD konusunda onlarca haberden birkaç tanesini derledik. Yukarıda da ise  IPARD ve Türkiye Koordinatörü TKDK ‘nın ne olduğunun anlaşılması için bir tanıtım videosu yayınladık.

Niğde neler kaçırıyor… Sadece Aksaray internet sitelerini izleyin fark ederseniz.

Kimileri umma olur… Kimilerinin dudağı uçuklar…

İLGİLİ HABERLERİMİZ İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERE TIKLAYIN...

Niğde İPARD Programına alınacak mı?

Niğde Yine Yok!... İddialar İlginç!..

Doğan Şafak'ın Soru Önergesi

SODES Tamam Sıra IPARD' da mı?


******

IPART Yatırımlarının Aksaray’daki Etkileri

Kaynak; Aksaraymedya.com

 

Aksaray Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülmekte olan IPARD sayesinde Aksaray’da ciddi projeler hayata geçirildi ve geçirmeye de devam ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) yüzde 75 ve Türkiye Cumhuriyeti yüzde 25 katkılarıyla 14. Çağrı dönemlerinde TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğü tarafından projeleri başarılı bulunan yatırımcılarla sözleşme imzalandı ve çoğunun hibe ödemeleri yapıldı. 2013 yılına ait çağrılarda 68 yatırımcıya toplamda 5.352.126,02 TL, 2014 yılına ait çağrılarda ise 178 yatırımcıya toplamda 14.926.798,81 TL hibe ödemesi yapıldı. 13. çağrı döneminde 84 adet tıbbı aromatik bitki, 1 adet modern kesimhane, 2 adet süt işleme tesisi, 1 adet et işleme tesisi ve 2 adet kırsal turizm başlıkları kapsamında otel olmak üzere toplam 90 adet proje başarılı bulunmuş ve yatırımcılarla sözleşme imzalandı.

IPART İLE AKSARAY’DA İLKLERE İMZA ATILDI

IPART’ın desteğiyle Aksaray’da ilklerin gerçekleştiğini dile getiren TKDK Aksaray Koordinatörü Selim Biçen, “Topakkaya Belediye sınırları içerisinde modern kesimhane, süt işleme yatırımlarından biri Organize Sanayi Bölgesinde olup Aksaray’da ilk defa kurulan dondurma fabrikası, diğeri de Ortaköy İlçe sınırları içindeki tesis özelliği taşıyor. Et işleme yatırımı Ankara yolu 10. kilometre de, kırsal turizm kapsamında yapılan otellerden biri Taşpınar kasabası sınırları içerisinde diğeri ise Ortaköy ilçe merkezinde inşaatları başlamış olup hızlı bir şekilde devam etmektedir.Bu yatırımların tamamının hibe ödemelerinin 2015 yılının sonuna kadar yapılması ve toplam 8.021.386,76 TL ödenmesi öngörülmektedir” dedi.

AKSARAY’A 10 TESİSİ İÇİN 15,5 MİLYON TL HİBE VERİLECEK

Bu yıl içerisinde çıkartılan 14. çağrı döneminde 10 tesisi için 15,5 milyon liranın Aksaray’a hibe edildiği müjdesini veren İl Koordinatörü Biçen, “2015 yılı içinde çıkılan 14. Çağrı kapsamında 8 adet büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve 2 adet süt işleme tesisi ile toplam 10 proje başarılı bulunu. Sözleşmeleri imzalandığı anda inşaat faaliyetleri başlayacak ve kısa sürede Aksaray’da üretime başlayacaklar. Bu kapsamda söz konusu projeler için 2016 yılı içinde yaklaşık 15,5 milyon TL hibe ödemesi planlanıyor” dedi.

"TKDK OLARAK 784 KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTIK"

El, yerel ve tekstil gibi ürünlere TKDK kapsamında olduğuna dikkat çeken İl Koordinatörü Biçen, “TKDK olarak Aksaray’da taş işlem, ahşap işleme, çeyiz eşyaları, yerel ürünler ve tekstil gibi yatırımlarımızda destek kapsamında olup örnekleri mevcuttur. İş adamlarımızın yapmak istedikleri yatırımlarını öncelikle TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğü ile istişare yaparak planlamaları yüzde 80’e varan hibelerden yararlanmaları açısından önem arz etmektedir. TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğü faaliyete geçtiğinden beri istihdamda da önemli katkılarda bulunmuştur. Doğrudan istihdam edilen kişi sayısı toplamda 784 kişi iş sahibi olmuştur” diye konuştu.

******

DESTEKLEMELER IPARD II İLE ARTTI, AKSARAY BU DESTEKLERDEN FAYDALANIYOR

IPARD II ile gelen yeniliklerden bahseden Başkan Ali Recep NAZLI, 9 eylül 2015 tarihin de katılmış olduğu televizyon proğram da “IPARD I’de hibe oranlarımız maksimum yüzde 65 idi. IPARD II’de bu oran yüzde 70’e çıkıyor.

Kırsal turizm, arıcılık, yerel ürünler, el sanatları gibi alanlarda hibe oranımız yüzde 50’den yüzde 65’e yükseliyor. Et ve süt işleme tesislerinde yüzde 50 olan hibe oranımız yüzde 60’a çıkıyor. Bunun yanında IPARD II ile destek verdiğimiz yatırım alanlarına yenilerini ekledik. Yumurta tavukçuluğu, makine parkları, yenilenebilir enerji bu alanlardan bazıları” dedi.

ENERJİ ALANINDA 3 FARKLI DESTEK

Yenilenebilir enerji destekleri hakkında bazı önemli detayları izleyiciler ile paylaşan Nazlı, “Yenilenebilir enerji alanında 3 farklı desteğimiz söz konusu. Öncelikle var olan tesislerimizin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılacak yatırımlara destek vereceğiz. Bunun yanında gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı enerji yatırımlarına yüzde 65 oranında destek vereceğiz. Üçüncü olarak nüfusu on binin altında olan belediyeler, il özel idareleri, köy idareleri gibi yerlerde 1,2 Milyon Avroya kadar yapacakları projelere yüzde 100 oranında yani tamamını hibe olarak vereceğiz.” diyerek önemli bir bilgiyi de paylaşmış oldu.

*****

Avrupa Birliğinden Aksaray’ın Yerel Lezzetleri İle Ürünlerine Onay Ve Destek

TKDK kurum yetkililerinin Avrupa Birliği yetkilileri ile yaptığı görüşmeler neticesinde Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi alt tedbiri açılmış olup, 12.Başvuru Çağrı Döneminden itibaren Yerel Ürünler kapsamında proje alınmaya başlanacaktır.

Türk Patent Enstitüsü tarafından yürütülen Coğrafi İşaretleme çalışmaları kapsamında Aksaray için sadece Taşpınar halıları yerel ürün olarak kabul edilmesine rağmen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yetkililerinin yürüttüğü başarılı çalışmalar neticesinde aşağıda belirtilen ürünler ve lezzetler Avrupa Birliği tarafından Aksaray’ ın yerel ürünleri ve lezzetleri olarak tescillenmiştir.

İnce Elek Tatlısı, Fırın Kebabı, Desti Kebabı, Tulum Kebabı, Köpük Helvası, Çörek, Şepe, Erişte, Kuskus, Mayalı, Dolma Mantı, Soğanlama, Çiğleme, Sarığıburma, Höşmerim, Kıymalı Pide, Pekmez, Tahinli Pide, Şerbetli Peynirli Pide, Koyun Yoğurdu, Organik Gıda Renklendirici, Kök Boya (Bitki Köklerinden elde edilen) ,Çömlek Peyniri, Küflü Peynir , Sac Tava,Tarhana, Kabak Çekirdeği, Ceviz.

IPARD Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi Tedbiri Altında bulunan Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi alt tedbiri Avrupa Birliği tarafından açılmadığıdan TKDK tarafından hali hazırda yerel ürünler için proje kabulü yapılmıyordu.

Ancak 12. Başvuru Çağrı Döneminden itibaren Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi kapsamında proje alınacak olup, bu kalem için uygun harcama tutarı da 250.000 Euro’ dan 400.000 Euro’ ya yükseltilmişdir. Bu kalemden proje sunan kırsal alanlardaki yatırımcılar için 200.000 Euro’ ya kadar hibe desteğinde bulunulacaktır. Kırsal alan nüfusu 20.000 ve altında olan yerleşim yerlerini ifade etmektedir. Bu nedenle Aksaray’ da belediye mücavir alanı dışında olan ve nüfusu 20.000 altında olan Eskil, Ağaçören, Ortaköy, Sarıyahşi, Güzelyurt, Gülağaç ilçeleri ile bu İlçelere ait kasabalar ve köyler yine merkeze bağlı kasaba ve köyler proje başvurusunda bulunabileceklerdir.

İlimizde ki yatırımcılar yukarıda ismi geçen yerel ürünleri üretmek için turizm işletme belgesine gerek duyulmadan sadece işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü’ nden alacakları üretim izini belgesi ile proje başvurusunda bulunabilirler.

Yatırımcılar yukarıda ismi geçen ürünleri üretmek  için restaurant, pastane, fırın gibi işyerleri açtıklarında bu ürünleri üretmek ve hizmete sunmak için kullanacakları işletme binaları ve ilgili makine ekipmanlar (Masa, sandalye, mutfak ekipmanları vs.) ile  mimarlık-mühendislik ve danışmanlık hizmetleri  desteklenecektir. Dolayısıyla Aksaray-Ankara, Aksaray-Konya, Aksaray-Adana yolu üzerinde yapılacak işletmelerle yine Mamasun Barajı, Helvadere Kasabası gibi yerlerde açılacak restaurantlar, Sultanhanı Kasabasında ki halıcılık işletmeleri ile kırsal alanda kurulacak diğer işletmeler bu hibelerden yararlanabilirler. 

Kaynak: http://www.aksaray68haber.com.tr/avrupa-birliginden-aksaray-in-yerel-lezzetleri-ile-urunlerine-onay-ve-destek/1342/

******

IPARD – TKDK  90 PROJELİK  SÖZLEŞME İMZALANACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK), toplam yatırım tutarı 9 milyon 874 bin 800 TL olan 4 Büyük Proje ile sözleşme imzalayacak. TKDK Aksaray İl Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Selim Biçen, bu projelerle Aksaray’a yeni bir dondurma fabrikası ve kesimhane yatırımı geleceğini söyledi. Ayrıca 1 adet döner üretim fabrikası ile bir adet kaşar üretim ünitesi kurulacağını ve bu yatırımlarla Aksaray’ın ekonomisine büyük katkı sağlayacaklarını belirtti. Kalan 86 projenin de sözleşmesinin çok yakın zamanda imzalanacağını böylelikle 13. Çağrı ilanında Aksaray’da toplam 90 proje ile sözleşme imzalanacağını söyledi.

Verilen desteklerin geri ödemesiz %50 hibe şeklinde olduğunu ve proje kapsamında desteklenecek olan yatırımların KDV ve ÖTV gibi vergilerden muaf olduğunun altını çizdi. Önümüzdeki dönemlerde TKDK’ nın yatırımcıya desteklerinin artarak süreceğini belirten Selim Biçen,  IPARD 2 Programı kapsamında yeni tedbirlerin açılacağını ve hibe oranlarının daha da artacağını belirterek, önümüzdeki aylarda da desteklerin ve yatırımların artarak devam edeceğini söyledi.

******

IPARD ÖYKÜLERİ

TKDK Aksaray İl Koordinatörlüğüne başvuran Fetullah Yavuz Yenikent Kasabasında bulunan 64.700 M2 büyüklüğünde ki parsele IPARD hibelerinden yararlanarak 250 büyükbaş kapasiteye sahip besi çiftliği yaptı.

4 Ağustos 2014 günü Aksaray İl Koordinatörlüğü ile sözleşme imzalayan, 21 Ağustos’ da temel kazısı ile işe başlayan Fetullah YAVUZ geride kalan 3,5 ay içinde Aksaray’ ın en modern çiftliklerinden birini yapmayı başardı.

Toplam 250 büyükbaş kapasiteye sahip besi çiftliği, ahır, hayvan gezinti alanları, kaba ve kesif yem deposu, silaj çukuru, gübre çukuru ve idari binadan oluşmaktadır.
Çiftlikte AB standartlarında hasta hayvanlar için hayvan refahını sağlamak üzere 5 adet revir bulunmaktadır.

Ahırda toplam 25 adet padok bulunmakta olup her bir bölmede 10 adet hayvan yer alacak şekilde planlama yapılmıştır.

Çiftlikte yer alan iki adet gübre çukuru, hayvan gübrelerinin açık araziye bırakılması halinde yer altı sularına sızarak meydana gelecek nitrat kirlenmesini önlemek üzere su geçirmez özellikte betonarme malzeme kullanılarak yapılmıştır. 180 günlük hayvan gübresini depolayacak kapasitede planlanan gübre çukurlarında biriken gübre seperatörden geçirilerek katı ve sıvı kısmı birbirinden ayrılacak, daha sonrada katı kısmı katı gübre dağıtma römorku ile sıvı kısmı ise sıvı gübre dağıtma tankı ile tarlalara homojen bir şekilde dağıtılacaktır.

Proje kapsamında otomatik gübre sıyırıcı, gübre seperatörü, gübre karıştırma makinesi, gübre pompaları, sıvı gübre taşıma ve dağıtma tankı, katı gübre dağıtma römorku, hayvan kantarı, suluklar, silaj ön yükleyicisi, silaj taşıma römorku, mini yükleyici, yem ezme makinesi, yem karma ve dağıtma römorku, balya taşıma römorku, balya makinesi ve prizmatik balya tutucu için hibe verilmiştir.

Projenin toplam bedeli 2.716.443,47 TL olup, verilecek hibe miktarı 1.494.043 TL’ dir. Hibe oranı %55 dir.

Kaynak; http://aksaray.tkdk.gov.tr/Duyuru.aspx?Id=9704

******

IPARD II Sektör Analiz Çalıştayı Yapıldı

Avrupa Birliği tarafından birliğe aday ülkeler için uygulanan "Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programının (İPARD) 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci bölümünün sektör analiz çalıştayı Ağaçlı Melendiz Otel'de yapıldı.

Vali Vekili Kubilay Ant yaptığı konuşmada; “Kırsal kalkınma denildiğinde ilk akla gelen, çiftçilerimizin ve hayvancılıkla uğraşan insanımızın yaptıkları işten daha fazla para kazanmalarını temin edecek bir pozisyon oluşturmaktır. Bu tür programların ana hedefi budur,” diyerek, yatırımcılarımızın bu fonlardan azami ölçüde yararlanmalarını gerektiğini söyledi ve çalıştayın İlimize hayırlı olmasını diledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise; IPARD Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracının Kırsal Kalkınma Programıdır.

IPARD programı Avrupa Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylanmış ve Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki önceliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı ve işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. AB Komisyonunun 11. fasıl kapsamında Türkiye’ye kullandırmayı düşündüğü tarım ve kırsal kalkınma alanında 800 Milyon Avroluk AB hibe fonunun Türkiye’de daha etkin ve verimli kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu bütçenin dörtte biri Türkiye tarafından karşılanmaktadır.

Programın uygulanması müstakil bir kanunla oluşturulan Bakanlığımıza bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlükleri ile yürütülmektedir.

11. Çağrı Döneminde 279 adet proje teslim alınmış olup bu projelerden 17 tanesi ile sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme imzalanan 17 projenin 16 tanesi Tıbbi Aromatik Bitkiler projesi, 1 tanesi de 250 Başlık Besi Sığırcılığı projesi olup, bu 17 proje için yatırımcıların hesabına 1.140.168 TL yatırılmıştır. Kalan 262 projenin incelemesi devam etmektedir.

2013 yılı içinde 9,10 ve 11. çağrı dönemlerinde 2 adet Besi Sığırcılığı, 1 adet Süt inekçiliği, 2 adet Arıcılık ve 63 adet de Tıbbi Aromatik Bitkiler projesi olmak üzere toplam 68 adet sözleşme imzalanmış olup, ödenen hibe tutarı toplam 5 milyon 352 bin TL’ dir. Verilen bu hibenin % 75 ine tekabül eden 4 milyon 14 bin TL’ si Avrupa Birliği tarafından, % 25 ‘ ine tekabül eden 1 milyon 338 bin TL’ si de Türkiye Cumhuriyeti tarafından fonlanmıştır.

İlimizde 2014- 2020 yılları arasında IPARD Programının ikinci bölümü uygulanacaktır. Uygulanacak program için bir önceki dönem uygulamaları ışığında iç ve dış mevzuatla ilgili problemlerin, sektörel problemlerin ve altyapıya ilişkin problemlerin tespitinin yapılması, İlimizin sektör analizleri yapılarak IPARD II ‘de uygulanacak tedbir ve alt tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla çalıştay düzenlenmektedir.

4 grup halinde yapılacak çalıştay bir sonuç raporuna bağlanarak Bakanlığımıza sunulacaktır.” Dedi.

TKDK İl Koordinatörü Dr. Selim Biçen de; “Avrupa Birliği bize IPARD II programını nasıl şekillendirmemiz gerektiğini soruyor. Neler katmamız gerektiğini soruyor. Bizde bugün sizlerle beraber bu sorulara cevap aramak istiyoruz. Ve böylelikle Aksaray’a nasıl daha fazla yatırım alabiliriz sorusunun da cevabını bulmuş olacağımızı ümit ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından dört grup olarak dört ayrı masa etrafında bir araya gelen yatırımcılarımız fikirlerini dile getirdi ve sunulabilecek projeler hakkında görüşlerini ilettiler. Görüşülen konular, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilmek üzere bir rapor haline getirildikten sonra çalıştay sona erdi.

Kaynak; http://www.aksaray68haber.com.tr/ipard-ii-sektor-analiz-calistayi-yapildi/1539/


********

IPARD'DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMİ DESTEĞİ

 
TKDK Aksaray İl Koordinatörü Dr. Selim BİÇEN’ in verdiği bilgilere göre: ‘Et ve süt üreten işletmeler (101 Tedbiri), et ve süt işleme tesisleri (103 Tedbiri), kırsal turizm ve yerel ürünlerin işlenmesine (302 Tedbiri)  yönelik yatırımlar dâhil bütün tedbirlerde işletmenin/tesisin kendi tüketimine yönelik yenilenebilir enerji yatırımları desteklenecektir. Bu kapsamda İşletmenin kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi ne yönelik inşaat işleri ve makine ekipman alım uygun harcama olarak destek kapsamına alınmıştır.

 

IPARD Programı kapsamında yenilenebilir enerji yatırımı için kuruma sunulacak başvurupaketinde dağıtım şirketi tarafından imzalanmış «Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması» sunulması gerekmektedir.

 Güneş enerjisi sistemleri gibi ilk kurulum maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu bu tür yatırımlara yönelik olarak yatırım tutarının % 50 si oranında hibe sağlanacaktır.  Ayrıca projede yer alan inşaat işleri ve makine ekipman alımları %18 tutarında ki KDV den muaf tutulacaklardır.’
******

.....  diye gider...


Editör: TE Bilişim