17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili Devlet Eski Bakanı Akın Gönen yazdı...


Değerli hemşerilerim; Kasım ayı ürünün ağaçtan ve tarladan toplandıktan sonra depoya yerleştiği güzel bir aydır.

 

Siyasette de bu güzellik görülüyor. Patlamaların, büyük can kayıplarının ve şehit cenaze törenlerinin bittiği huzurlu bir dönem başlar inşallah.

 

Seçim sonuçlanmış, Niğde ve ülke kaderi ile ilgili kararlarda, halktan yetki alan temsilcilerimiz belli olmuştur.

 

Halk görevini içinden geldiği gibi özgürce yapmıştır. Şimdi geleceği umutla beklemektedir. Ardı ardına yapılan resmi seçim vaatleri yerine getirilirse iyi günlerin geleceğini beklemek hepimizin hakkı ve umududur. Hayırlısı.

 

Ancak bu güzel ortam ve beklentilerin gerçekleşmesi için bizim de dikkatli olmamız ve vaatlerimizi unutmamamız, unutturmamamız şarttır.

 

Çünkü ülke kaynakları her vaadi hemen yerine getirmeye müsait değildir. Vaatler zaman içerisinde hükümetlerce belirlenecek bir sıra ve önceliğe göre yerine getirilecektir.

 

Bu sıra ve öncelikler belirlenirken çok dikkatli davranılması gerekir. Bu dikkati de bizler adına temsil görevini kendilerine verdiğimiz kıymetli temsilcilerimiz umarız göstereceklerdir.

 

Gösterilmezse sıralamada geri kalırız, gelişmemiz aksar. Geçtiğimiz günlerde eski Başbakanımız yeni halkın seçtiği Sayın Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında açıkladılar havaalanları ve hava ulaşımı konusunu, “iktidara geldiğimizde yurdumuzda 26 hava meydanı vardı. Bugün havaalanı olmayan sadece 26 il kaldı”.

 

Halkımız çok ucuza uçuyor, uçuşu halka açtık dediler; çok doğru da söylediler. İşte hükümetin çok başarılı olduğu bir alan. Ancak biz bu başarılı politikanın meyvesinden yararlandık mı, yararlanıyor muyuz?

 

Elli liranın altında bir fiyatla Kars’tan, Van’dan, Hakkari’den, Ordu’dan, Giresun’dan vatandaşlarımız konfor içinde uçarken; biz ne durumdayız?

 

Ya Adana veya Nevşehir’e 130-150 km. arasında yol kat edip aktarmalı uçacağız veya karayolu ile yola revan olacağız.

 

Bunun hiç savunulur yanı yoktur.

 

Benim yaklaşık yarıya yakını bitmiş havaalanım yıllardır beklerken, öte yanda arazisi olmayan bir yörede deniz doldurularak iki havaalanı kısa sürede yapılıyorsa; bu konudaki arızayı başımızı iki elimizin arasına alarak derin derin düşünmeliyiz.

 

Başka bir örnek daha vereyim;

 

Aydın’da, Ödemiş’te patates yetişir; Niğde’de de. Ege’de, Aydın’da patates üreticisi İPARD denilen ve bir kısmı hibe olarak Avrupa Birliği fonlarından gelen paralarla, ürününü çuvala doldurup satmaz. Onu sanayi ürünü haline getirir, cips yapar, nişasta vs. yapar yüksek katma değerli ürün olarak satar. Bu fondan nedense yararlanamayan Niğde çiftçisi, köylüsü ise ürününü pazarlarda yılına göre ucuz veya pahalı satar.

 

Neden Aksaray, Nevşehir, Aydın, Konya, Diyarbakır bu fondan yararlanır da Niğde çiftçisi yararlanamaz.

 

Sebep çok açık; hükümetler bu tür politikaları belirlerken bu imkânlardan yararlanacakları belirlerken siz dikkatli olmaz onları takip etmezseniz, siz sonradan ben neden yokum diye uykudan uyanana kadar diğer iller o fonları kullanıp o tarım ürünlerini sanayi ürünü haline getirmiş olurlar.

 

Kısacası burada sıcağı sıcağına bir mesaj vermek istiyorum. Hükümetlerin iyi projelerinden yararlanmak ve kalkınma yarışında geri kalmamak için hükümetlerin hangi konuları destekledikleri iyi takip edilmezse, gökten yağmur gibi yatırım yağsa da sizin payınıza düşen olmayacağını iyi bilmeniz gerekir.

 

Bir örnek daha vereyim;

 

Sizin otoyolunuz yap devret usulüyle bütçeden bir kuruş vermeden yapılacağı yıllarca önce ilan edilmesine rağmen hala yerinde sayarken, Karadeniz kıyısındaki sekiz ilin sahil yolu projesi tamamlanmıştır. Dağlardaki yayla yolları bile, o yaylalardaki halkın doğamız bozuluyor diye mahkemeye koşup karşı çıkmalarına rağmen yapılıyorsa, burada da neden bizde değil diye başımızı iki elimizin arasına alıp bir daha düşünmemiz gerekir sanırım.

 

Halk görevini son iki seçimde de yerine getirmiştir. Sıra bütçe çalışmalarında ve hükümetin desteklediği alanlarda uyanık olup ilimizi ilk gruba sokturacak temel alt yapı problemlerini çözmeden geçer.

 

Bu gerçek, politika sanatının unutulmaması gereken bir ana prensibidir.

 

Bu vesile ile yeni seçilen ve yeniden seçilen kıymetli hemşerilerimizi; sağlık, esenlik ve içten başarı dileklerimle kutlarım.

Editör: TE Bilişim