CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, üreticilerin Niğde merkez Uluağaç köyündeki sulama göletinin kapalı sulama sistemine getirilmesi yönündeki talebine Meclis gündemine getirdi.

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vahit Kirişçi, Uluğaç Sulamasının Yenilenmesi Talebi’nin işletme süresinin en az 25 yıla geçmesi gerektiğine dair yönetmelik maddesine uymadığı için üreticilerin talebine olumsuz yanıt verdi.

Borhaber Canlı Yayın Teklifine Serkan Baran’dan Ses Seda Yok ! Borhaber Canlı Yayın Teklifine Serkan Baran’dan Ses Seda Yok !

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkeze bağlı Uluağaç köyünde bulunan göletin, kapalısulama sistemine geçirilmesi durumunda toplam 6-7 bin dönüm araziyi sulayabileceği ve bunun, bölgede bulunan Yeşilova, Uluağaç ve Ovacık köylerinin sulama ihtiyacını karşılayacağı yönündeki öngörülere dikkat çekti.

Şu anda yapılan vahşi sulama nedeniyle sulanan alan miktarının kısıtlı kaldığını anlatan CHP Milletvekili Gürer, “Daha önce 3 köyün muhtarı tarafından çeşitli zamanlarda başvurular yapılmış olup DSİ tarafından herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Muhtarlar, projenin özel idareye devredilmesi yönünde talepte bulunmaları sonucu özel idarenin bütçe yetersizliği gerekçesiyle projeyi üstlenmek istemediği belirtilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Milletvekili Gürer, ayrıca şu soruların da yanıtlanmasını istedi:  “Bakanlığın bu konuda herhangi bir projesi bulunmakta mıdır?

Göletin kapalı sulama sistemine geçirilmesi yönünde bir karar alınması düşünülmekte midir, alınan kararın olumsuz olması durumunda gerekçeleri nelerdir?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Uluağaç Köyü sınırlarında bulunan Uluağaç Göleti Sulamasının Yenilenmesi talebinin, DSİ Bölge Müdürlüğümüzce değerlendirilerek Yenileme Komisyon Raporu hazırlandığını belirtti.

25 YIL ŞARTI

Sulamanın Yenileme talebinin gerçekleşebilmesi için 25 yıllık işletme süresinin tamamlanması gerektiğini belirten Gürer, Uluağaç Sulamasının, işletmede olduğu sürenin 17 yıl olduğuna da dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde gölet sorunlarının sürekli yaşandığını belirterek, “Darboğaz, Asmasız, Altunhisar göletleri için çok sayıda işlem yapıldı. Halen gölet sorunu süren köyler var. Planlama eksikliği projeleri sürekli sorunlu kılıyor. Bu arada Halaç köyü gibi yarım kalan göletlerde var. Ayrıca gölet bekleyen köylerde var. Sulama suyu bölge için ihtiyaç. Göletlerde yaşanan sorun üretimi de etkiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim