Doğan Şafak, Bakan Günay’a, Tyana’da Yapılan Kazı Çalışmaları Neden Durduruldu?

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, Niğde’nin Bor ilçesi’ne bağlı Kemerhisar Beldesinde yer alan ve birçok krallığa ev sahipliği yapmış olan Tyana Kentindeki kazı çalışmalarını ve Su kemerlerine restorasyon yapılıp yapılmayacağını sordu.

 

CHP’li Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi.

 

Şafak, soru önergesinde; Tyana Kentinde neler yapılacağını Günay’a sorarken, yapılması gerekenleri de sıralayarak, Kemerhisar Beldesinin sorunlarını parlamento gündemine taşıdı.

 

TYANA SU KEMERLERİNE RESTORASYON YAPILACAK MI?

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Kemerhisar Beldesi’nde yer alan Tyana Su Kemerleri’ne restorasyon yapılıp, yapılamayacağını sorarken, Roma Havuzu bölgesinde bulunan sulama sondajlarının azaltılması veya yenilerinin açılmaması için ilgili bakanlıkla bir çalışma yapılıp yapılmayacağını da sordu.

 

2013 YILI TURİZM BÜTÇESİNDEN KEMERHİSAR’A KAYNAK AYIRIN

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a Kemerhisar Beldesi’nde, Tyana Kentinde restorasyon yapılması için Turizm Bakanlığı 2013 yılı Bütçesinden kaynak aktarılmasına soru önergesinde yer verdi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Yazılı Soru Önergesinin Tam Metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan Şafak

Niğde Milletvekili

 

Niğde ili Bor ilçesine bağlı Kemerhisar Beldesi, geçmişteki adıyla Tyana kenti, tarihte Roma, Bizans İmparatorluklarıyla beraber, birçok krallığa, devlete ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tyana bugünkü adıyla Kemerhisar, Anadolu’nun güneye açılan bir kapısı  konumunda olduğu için her zaman önemli bir yerleşim yeri ve yol güzergâhı olmuştur.

Yine, Bor ilçemize bağlı Bahçeli Kasaba’mızda bulunan Roma Havuzu, Roma döneminde, Roma imparatorları Trojen ve Hadrian tarafından yaptırılmıştır. Antik mermerden yapılı olan havuz, çağının önemli örnek eserlerindendir. Roma Havuzu’nda toplanan, kaynağın kuzeyinde, yaklaşık yirmi yıldır sürmekte olan kazıların da ortaya koymasıyla, burası, suyun bolluğu nedeniyle, en eski çağlardan beri yerleşim yeri olmuştur.

Niğde’nin 20 km. güneyinde Adana-Kayseri yolunun 4 km. solunda yer alan bugün bile büyük bir bölümü ayakta duran, ünlü, görkemli, Tyana Su Kemerleri, Roma Havuzunun devamıdır. Bu kemerler Antik Roma Havuzunun suyunu kente taşımıştır. Yaklaşık 3 km. uzunluğundaki Kemerlerin 1,5 km.lik bölümü açıkta, gerisi toprak altındadır.

Tyana’da yapılan kazı çalışmalarının, son yıllarda kısa süreli ve bazı yıllarda hiç yapılmadığı duyumlarını aldım. Tyana’da yerinde yaptığım incelemelerde, Su Kemerlerinin tahrip olduğunu ve bir an önce restorasyon yapılması gerektiğini gördüm. Bölgede yaptığım görüşmelerde, Roma Havuzu çevresinde açılan sulama sondaj kuyuları nedeniyle havuzun suyunun kuruduğu tarafıma iletilmiştir. Kemerhisar, tarihi ve kültürel zenginliğe sahip bir beldemizdir.

Bu bağlamda,

1-    Tyana’da yapılan kazı çalışmaları neden durdurulmuştur? Uzun vade de kazı çalışması yapılması planınız var mıdır?

2-    Tyana Su Kemerlerine, restorasyon çalışması yapılacak mıdır? Restorasyon çalışması ne zaman yapılacaktır? Bir çalışma yapılmayacaksa, nedenini açıklar mısınız?

3-    Roma Havuzu bölgesinde bulunan sulama sondajlarının azaltılması veya yenilerinin açılmaması için ilgili bakanlıkla bir çalışma yapacak mısınız?

4-    Tyana Su Kemerlerinin, üzeri tahrip edilmiş ve kirletilmiş durumdadır. Bu durumu önleyici güvenlik tedbirleri almayı düşünüyor musunuz?

5-    Bakanlığınız, 2013 yılı bütçesinde, ülkemizde bulunan Kemerhisar gibi tarihi bölgelerin restorasyonu için bir kaynak çalışması yapacak mıdır?

 








Editör: TE Bilişim