14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılması planlanan Milletvekilli seçimlerine adım adım yaklaşılırken gözler partilerin aday adayı çıkartacağı isimlere çevrildi. Bir platformda da yapılan bir harita paylaşımı ise dikkat çekti. Haritaya göre Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca bir tane bile kadın milletvekili çıkarmamış 20 il arasında Niğde’de yer alıyor.

CHP Adayı Hulus Özen, “Herkes Bilsin ki Kazanıyoruz!” CHP Adayı Hulus Özen, “Herkes Bilsin ki Kazanıyoruz!”

Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934’ten bu yana 23 genel seçim yapıldı. Bu seçimlerde Meclis’e giren 11 bin 385 milletvekilinden sadece 598’i kadındı. Yani 85 yıldır kadınlara uygun gördüğü seçilme oranı yüzde 5,2’te kaldı. 1997 yılından bu yana eşit temsil için çalışan KA.DER ve tüm kadın hareketinin mücadelesine rağmen, Meclis’e giren kadın milletvekili oranı bugüne kadar en fazla yüzde 17.8 olabildi. Rakamların ortaya koyduğu gerçekler, bununla da sınırlı değil.

Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca bir tane bile kadın milletvekili çıkarmamış tam 20 şehre sahip. O şehirler; Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat. Özellikle bu illerde gözler önümüzde ki aylarda yapılacak seçime çevrildi. Kafalarda bu iller kadın vekil çıkartacak mı? sorusunda.

Editör: TE Bilişim