Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, uzun yıllardan bu yana Niğde’nin gündeminden düşmeyen Ecemiş ve Şekerpınarı suyunun Niğde’ye getirilmesiyle ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Eroğlu’nun her iki projeyle ilgili yanıtı hayal kırıklığı yarattı. 

Şekerpınarı suyunun Niğde’ye getirilmesinin mümkün görünmediğini açıklayan Bakan Eroğlu, Ecemiş suyu projesinin hayata geçmesi halinde ise bu suyun sadece içme suyu olarak kullanılabileceğini, sulama suyu olarak kullanılamayacağını açıkladı. 

ŞEKERPINARI PROJESİ SUYA DÜŞTÜ

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergelerini yanıtlayan Bakan Eroğlu, Niğde ve Ulukışla’nın Şekenpınarı suyuyla ilgili umutlarını suya düşürürken, Ecemiş Suyunu tarımsal amaçlı olarak kullanılması umudunu taşıyan Niğdelileri de hayal kırıklığına uğrattı.  

TBMM Genel Kurulu, Bakan Eroğlu ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Ecemiş ve Şekerpınarı sularının Niğde’ye getirilmesiyle ilgili söz düellosuna sahne oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Niğde’deki içme suyu konusundaki çalışmalarıyla ilgili  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Eroğlu, 1053 sayılı Kanun gereğince belediye teşkilatı sınırları içindeki nüfusu 50 bin ve üzeri olan yerleşim yerlerinin su temin çalışmalarını DSİ’nin yürüttüğünü nüfusu, 25 binden az olan belediyelerin SUKAP kapsamında projeleri ise Yüksek Planlama Kurulunun 2011/11 sayılı Kararı’yla yüzde 50 hibe sağlanarak İLBANK tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 

ECEMİŞ SUYU, KONYA VE AKSARAY’A İÇME SUYU OLARAK GİDECEK 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Niğde’de sulama göletlerini yetersizliği nedeniyle Aladağlar’dan çıkan Ecemiş Suyu ve Kılızırmak nehrinin denize dökülen kaynaklarının Niğde’de tarım amaçlı kullanılması kapsamında bir çalışma olup olmadığı şeklindeki sorusuna yanıtlayan Bakan Eroğlu,”Konya Kapalı Havzası Master Plan Hazırlanması İşi kapsamında hazırlanan Ecemiş kaynaklarından su temini ön raporuyla Aksaray ve Niğde illeri ile Konya Emirgazi ilçesinin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyaçları incelenmiştir. Söz konusu çalışmayla Niğde şehir merkezi, Kemerhisar, Altunhisar ve Bor ilçeleri, Konya Emirgazi ilçeleri, Aksaray şehir merkezi ve Taşpınar ilçesine toplam yılda yaklaşık 64 milyon metreküp su temin edilecektir, proje çalışmaları devam ediyor” dedi. 

ŞEKERPINARI MASRAFLI  

Bakan Ecemiş kaynaklarından sadece içme suyu maksadıyla istifade edileceğini ve burada Niğde ilindeki arazilerin sulamasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmadığını anlatan Bakan Eroğlu, Şekerpınar’dan Niğde iline içme suyu teminin iseKonya Kapalı Havzası Master Planı kapsamında incelendiğini, plan raporunun tamamlanmasına müteakiben konunun değerlendirileceğini ifade ederek “Ama ben ilave bir bilgi vereyim, bizzat kendim de inceledim: Oradaki kaynaklarda, özellikle Şekerpınar’da yeterli miktarda ihtiyacı karşılayacak su yok. Ayrıca terfi yüksekliği çok fazla, ekonomik olmadığı anlaşıldı; bunu da yeni bir bilgi olarak size ifade ediyorum” diye konuştu. 

ULUKIŞLA’YA YERALTI SUYU 

Bakan Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Şekerpınarı suyunun Ulukışla ilçesinde içme suyu olarak getirileceğini yönündeki açıklamaları hatırlatması üzerine “Şekerpınarı’nda işletme masrafı, terfi masraflarları çok yüksek ve Şekerpınarı kayağının debisi yaz aylarında çok düşüyor. Dolayısıyla, biz ekonomik olması için kısa vadeli su ihtiyacının yer altı suyu kaynaklarından, orta vadeli su ihtiyacının ise Ecemiş kaynaklarından karşılanmasını uygun bulduk. Yerleşimin ihtiyacını karşılamak üzere proje çalışmalarına başladık. Yer altı sularından bir de arıtma tesisi yapacağız. Bu şekilde Ulukışla’nın su problemini kısa vadede yer altı suyundan, uzun vadede ise Ecemiş kaynaklarından çözeceğiz” dedi. 

OBRUKLARIN ENGELLENMESİ MÜMKAN DEĞİL 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yeraltı sularını çekilmesiyle oluşan obruklarla ilgili sorusuna yanıtlayan Bakan Eroğlu, Obrukların DSİ Genel Müdürlüğünün kuruluşundan itibaren takip edildiğini ve tespitlerinin yapıldığını söyledi. Bakan Eroğlu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından en son Ocak 2013’te obruk oluşumlarına yönelik bir rapor hazırlandığını, obrukların meydana gelmesi tabii bir süreç olup teknik olarak engellenmesinin mümkün olmadığını belirtti. 

GÜRER: “ÜRETİCİ MAĞDUR”

Bakan Eroğlu’nun açıklamalarının ardından söz alan CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, sulama suyunun yeraltından elektrikle çıkaran ve Ecemiş suyunun akıtılacağı yönünde beklentisi olan üreticilerin mağduriyet yaşadığını belirterek, “Şekerpınarı’ylailgili, siz gittiğinizde onu Ulukışla ilçesine getireceğinizi söylemiştiniz ama Kalkınma Bakanlığından, sanırım, o konuda çalışma çıkamayınca açıklamanızdan Ulukışla’ya gelecek Şekerpınarı suyunun da gelmeyeceği anlaşıldı” şeklinde konuştu. 

NEREDE BU FİDANLAR?

Akkaya Barajı’ndaki kirlilik nedeniyle 100 bine yakın insanın risk altında olduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de orman için dikilen fidanlarla ilgili verilen rakamların doğruluğundan kuşku duyulduğunu ima ederek, “O dikilenlere bakınca ormanların her taraftan Niğde’yi kaplaması lazım ama Niğde’de görülen orman yok, en fakir orman durumundayız” dedi. 

YERALTI SULARI KİREÇLİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine kısa vadede yer altı sularının verileceği yönündeki açıklamasına karşın, o bölgedeki yeraltı sularının temiz olmadığını, kireçli olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu ise “ Bizonu arıtarak vereceğiz, kireç gidermek de zor bir şey değil. Biz her türlü suyu arıtırız. Yer altı suyu gayet de temiz” şeklinde cevap verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer AKP hükümetleri Ecemiş Suyu Niğde ovalarına akacağını, Şekerpınar suyu Ulukışla'ya geleceğini anlattılar, Yerel iktidar siyasileri açıklamalar yaptılar ama Ecemiş suyu tarım alanlarına gelmeyeceği ve Şekerpınar suyu Ulukışla ilçesine verilemeyeceği bakan kürsüden açıkladı ama halk bir kez daha yanıltıldı" dedi.

Editör: TE Bilişim