Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in, Niğde ziyareti üzerine CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, çiftçinin yaşamış olduğu sorunları açık mesaj olarak iletti.

 

CHP’li Şafak, “Niğde ilimiz uzun zamandır, tarımda çok büyük sorunlar yaşamaktadır. Çiftçilerimiz, üretmiş oldukları ürünü satamadıklarından dolayı, Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifine, Medaş’a ve özel bankalara borçludur. Medaş’a olan borçlarını ödemedikleri için tarımla uğraşan birçok köy, kasaba ve ilçelerimizde elektrikler kesik durumdadır. Tarımsal sulama borcu olan abonelerin elektriğinin kesik olduğu gibi çok ilginç ki borcu olmayan abonelerin de elektriği kesiktir. Hükümet, çiftçiye yaşattığı bu sorunu çözmek yerine, çiftçinin sorununu ilkel ve geçici yöntemlerle çözüm üretiyor gibi sorunlara eğildiğini göstermektedir. Ama bu yapılan yöntemin yanlışlığını çiftçimiz görmektedir. Çiftçi, 50 yıl önceki yöntemlerle tarım yapmaya zorlanmaktadır.

 

Niğde’nin tarımda en çok ürettiği, patates, buğday, pancar, elma, lahana gibi beş ürünü bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu ürünlerin para etmemesi sonucu depolarda çürümeye terk edildiğini hepimiz biliyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda patates ürünü depolarda, çiftçimizin elinde kalmıştır.

 

TARIMDA YAŞANAN SORUNLAR GÖÇE ZORLAMAKTADIR

 

Nİğde Milletvekili Doğan Şafak sözlerine şöyle devam etti: “İlimiz tarımda yaşanan sorunlar nedeniyle çok büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu gidişle nüfusumuz 300 binin altına düşecektir.

 

Biz, ana muhalefet partisi olarak çiftçimizin içinde bulunmuş olduğu durum hakkında, Niğde ilinin tarımda yaşadığı sorunlar hakkında, mecliste önergeler verdik, konuşmalar yaptık, komisyonlar kurduk, çiftçi mitingleri düzenledik, açık alan toplantıları yaptık, yerel ve ulusal basında patates üreticilerimizin ve çiftçimizin sorunlarını gündemde tuttuk, bu sorunlardan herkes haberdar oldu. Bu sorunları bir Başbakan duymadı… Tarım bakanı ve Enerji bakanı ise bu sorunlara kayıtsız kaldı.

 

Tarım bakanı hali hazırda Niğde ilimize geldiğinde, çiftçimizin perişanlığını görmek için köy köy, kasaba kasaba, ilçe ilçe bir dolaşsın, halinden memnun olan bir çiftçi bulamayacaktır.

 

Çiftçimizin feryadını, perişanlığını, yok oluşunu, sorunlarını, içinde bulunduğu durumu birebir yaşadığım için Niğde’nin muhalefet milletvekili olarak şimdiden dile getiriyorum. Dünya sesimizi duydu, Başbakan ve bakanları duymadı” dedi.

 

Editör: TE Bilişim