CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yasa sona ermeden Maliye Bakanı’na sordu.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 5084 Sayılı Teşvik Kanunu’nun süresinin uzatılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Maliye Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle 26 Aralık 2012 tarihinde yazılı bir önerge vererek sorunu meclis gündemine taşıdı.

 

31 Aralık 2012 tarihinde sona eren 5084 Sayılı Teşvik Kanunu 49 ilde uygulamaktaydı ve bu iller arasında Niğde’de yer almaktaydı. Teşvik Kanunu’nun dan faydalanan bir çok firma, kanunun sona ermesiyle mağdur olacaklarını, üretim kapasitelerini düşürmek zorunda kalacaklarını ve işçi çıkartmalarının yaşanacağını CHP’li Vekile geçtiğimiz günlerde anlatmışlardı.

 

Durum tespitinde bulunan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak,  bu mağduriyetlerin yaşanmaması için hemen harekete geçerek, Maliye Bakanı’na 5084 Sayılı Teşvik Kanunu’nun süresinin uzatılması gerektiğini yazılı önergesinde anlattı.

 

SÜRE YETERSİZ

Şafak önergesinde, “2004 yılında bölgelerin kalkınması amacıyla çıkartılan 5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası, son olarak 2010 yılında uzatılmıştır. Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası kapsamında bulunan Niğde ilimizde bazı alt yapı sorunları nedeniyle süre yetersiz kalmıştır” dedi.

Yaşanan sıkıntıların istihdamı da etkileyeceğini belirten Şafak, sürenin ve verilen teşvik kalemlerinin artırılması gerektirdiği Bakan Şimşek’e anlattı.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, 5084 Sayılı Teşvik Kanunu’nun Süre uzatımı ile ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sorduğu yazılı soru önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

 

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

Doğan ŞAFAK

Niğde Milletvekili

 

 

2004 yılında bölgelerin kalkınması amacıyla çıkartılan 5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası, son olarak 2010 yılında uzatılmıştır. Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası kapsamında bulunan Niğde ilimizde bazı alt yapı sorunları nedeniyle süre yetersiz kalmıştır.

5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası, Sosyal Güvenlik Kurumunda indirim, enerji kullanımında indirim, vergide indirimler getirmektedir.  Bahsi geçen yasa, 31 Aralık 2012 tarihinde süresini dolduracaktır. Bu sıkıntılar istihdama yansıyıp işsizlik oranlarını yükseltecektir.

Bu bağlamda,

 

1-   5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası’nın uzatılması gerekmektedir. Bu süreyi uzatmayı düşünüyor musunuz?

 

2-   5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası’nın uzatılma süresini kaç yıl planlıyorsunuz?

 

3-   5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası’nda, 3 kalemde indirimler bulunmaktadır. Yatırımcılarımız bu kalemlerin arttırılmasını beklemektedir. Bakanlığınızın yasadaki indirim kalemlerini artırma yönelik bir çalışması var mıdır?


Editör: TE Bilişim