CHP Niğde Milletvekili Sayın Doğan Şafak’ın, Buğday Destekleme paraları ile ilgili yazılı soru önergesine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi Eker’den cevap geldi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, “2011 yılından bu yana faturalarını teslim eden çiftçimizin buğday destekleme paralarını ne zaman ödeyeceksiniz? 2011 yılından bu yana Niğde’de kaç çiftçimize buğday destekleme parası ödenmemiştir? Niğde ilinde son 5 yıldır, kaç ton buğday üretilmiştir? Bu üretilen buğdayların kaç tonu Toprak Mahsul Ofisi tarafından alınmıştır? 2011 ve 2012 yıllarında buğday destekleme paralarını alamayan çiftçimize, yeni ekim dönemi olan bugünlerde destekleme parası vermeyi düşünüyor musunuz?” sorularına Bakan Eker şöyle yanıt verdi: “2011 Yılı Ürünü Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteği Uygulamaları; Türkiye Tarım Havzaları Üretim Ve Destekleme Modeline Göre “2011 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat Ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği” doğrultusunda yürütülmektedir. 2011 yılı ürünü hububat ve baklagil fark ödemesi desteği kapsamında 2012 yılında Niğde ilinde; 4.334 üreticiye toplam 4.717.930 TL ödeme yapılmıştır. Niğde ilinde Bakanlığımıza gönderilen prim desteğine ilişkin icmallerinin tamamı için ödemem yapılmıştır. Bitkisel üretime ilişkin veriler TÜİK tarafından kamuoyuna açık şekilde yayınlanmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından Niğde ilinde 2008 yılında 35 Ton, 2010 yılında 12.531 Ton, 2011 yılında 3.418 Ton, 2012 yılında ise 1.062 Ton buğday alımı yapılmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sunulan ürünlerin tamamı satın alınmaktadır. Bakanlığımızca üretim girdilerine önemli destek sağlanmakta olup, bu kapsamda buğday üreticilerine; mazot desteği, kimyevi gübre desteği, toprak analizi desteği ve sertifikalı tohum destekleri verilmekte ve bu destekler ile üretim maliyetinin önemli bir kısmı karşılanmaktadır” dedi.

 

 

Şafak, “Çiftçimiz sürekli sorun yaşıyor. Sayın Bakan, Buğday desteklemelerinin ödendiğini söylüyor. Doğrudur, önergeme ancak cevap geldi. Cevap vermeden önce ödeme yapmış olabilirler. Çiftçimiz sürekli desteklerle ilgili sıkıntı yaşıyor. Mazot ve Gübre destekleri ödenmiyor, tohum desteği ödenmiyor. Tarım Bakanlığı’nı sil baştan yapılandırmak gerekiyor. Yapılan yanlışları anlatmakla bitiremiyoruz, ama doğruları uygulayan var mı?” dedi.

 

 



 

Editör: TE Bilişim