İP Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım ;      Bu özelleştirme ile kamuda çalışan binlerce otoyol çalışanının da işsiz ya da sendikasız kalma tehdidi yaşayacağı açıktır.”dedi.

 

İşçi Partisi Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım yaptığı yazılı basın açıklamasında geçtiğimiz günlerde yapılan otoyol özelleştirmeleri ile ilgili sert açıklamalarda bulundu.

 

Cem Yıldırım açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

" Türkiye’yi “Küçük Amerika” yapma sürecinin bizi getirdiği bugünkü nokta eşbaşkanların ve sözleşmeli memurların iktidar olduğu bir Türkiye’dir.

 

Özelleştirme adı altında başlatılan yıkım ve çürümenin sonunda otoyollarımız ve köprülerimiz de işbirlikçi ve yabancı sermayeye peşkeş çekilmiştir. AKP Hükümeti, en son, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile 8 otoyolun işletmesini 25 yıllığına Koç Holding, Malezyalı UEM ve Ülker’e ait Gözde Girişim’e vererek özelleştirdi.

             Türk Telekom’dan sonra Cumhuriyet tarihinin 2. büyük özelleştirmesi olan bu özelleştirmede, Malezyalı UEM şirketi yüzde kırk hisseye sahip. Bu özelleştirmeden 5,7 milyar dolar gelir elde edilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Ön Tanıtım Dokümanı incelendiğinde görülmektedir ki, köprü ve otoyollardan elde edilecek gelirin sekiz yıllık kârına eşit bir rakam 5,7 milyar dolar. Yani, otoyollarımız ve köprülerimiz, içinde yabancı şirketlerin de yer aldığı bir ortaklığa sekiz yıllık kârı karşılığı peşkeş çekilmektedir.

             Kaldı ki, bu şirketlerin elde edeceği kâr, her yıl katlanarak artacaktır. Otoyol ve köprülerden elde edilen gelirin son 10 yılda yüzde 250 arttığı göz önünde bulundurulacak olunursa, nasıl bir kamu gelirinin özel sektöre altın tabakta sunulduğu anlaşılabilir. Üstelik köprülerin büyük bakımı da devlet tarafından yapılacak. Kamu yararını değil, kârı esas alan şirketlerin elinde olacak köprü ve otoyollardan hizmetten faydalananların zarar göreceği ortadadır.

              Bu özelleştirme ile kamuda çalışan binlerce otoyol çalışanının da işsiz ya da sendikasız kalma tehdidi yaşayacağı açıktır. Nitekim daha özelleştirmeler başlamadan, 224 gişe çalışanı memur statüsüne geçirilerek sermayeye dikensiz gül bahçesi sunulma çalışmaları yürütülmüştür.

              Bütün ülke ekonomisini yakından ilgilendiren, yurttaşlarının güvenli ve ücretsiz olarak kullanması gereken bir kamu görevi, AKP Hükümeti ile devletin görevleri arasından çıkarılmıştır.

              Bu özelleştirme, bütçe açıklarını kapatmanın ötesinde, işbirlikçi sermayenin uluslar arası sermaye ile birleşerek Türk halkına saldırısıdır.

              İşçi Partisi, özelleştirmelerin Türkiye’yi üretimden kopardığını, bağımsızlığımızı tehdit ettiğini en başından beri tespit etti ve özelleştirmelere karşı mücadele etti. Ülkemizin yollarını yabancı tekellerin denetimine açan, iki kıtamızı birleştiren stratejik köprülerini bile peşkeş çeken bu anlayışla da mücadele edecektir.

 

Unutulmasın ki önümüzdeki süreçte Ankara’da kurulacak olan Milli Meclis ve Milli Hükümet, satılan her karış toprağın ve özelleştirilen Kamu İktisadi Kuruluşlarının(KİT) peşini bırakmayacak ve hepsini kamulaştıracaktır." dedi. 


 

Editör: TE Bilişim