Ankara'nın Gölbaşı İlçesinde yapılan törene eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Valisi Ercan Topaca, AK Parti Ankara Milletvekilleri Murat Alparslan ve Ahmet Gündoğdu, Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Erdoğan Özegen, Niğde Eski Milletvekili Muharrem Selamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ve Niğde Belediye Başkanı Rıfat Özkan, Ak Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin de katıldı.
 

Ankara-Niğde Otoyolu Projesi AŞAĞIDA!

Proje, Edirne'den başlayarak İstanbul üzerinden Güneydoğu'ya kadar uzanan otoyolun, kesintisiz sağlanmasında son bölümü teşkil ediyor. Yap-İşlet-Devret modeliyle başlanan çalışma, projelendirme, yapım, bakım, onarım ve işletme aşamalarını kapsıyor. Proje Ankara'nın Gölbaşı ilçesinden başlıyor, Niğde Gölcük Kavşağı'nda tamamlanarak mevcut otoyola bağlanıyor.

Söz konusu proje kapsamında 277 kilometresi otoyol, 55 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 332 kilometre uzunluğundaki Ankara-Niğde Otoyolu'nun, Ankara ile Ahiboz arasındaki 30 kilometrelik kesimi 2x4 şeritli, Ahiboz-Gölcük arasındaki 247 kilometrelik kesimi 2x3 şeritli, bağlantı yolları ise 2x2 şeritli olacak. Proje bünyesinde 4 bin 595 metrelik 5 viyadük, bin 400 metrelik 28 köprü, 6 bin 800 metrelik 114 alt geçit, 27 bin metrelik 386 menfez, 5 servis ve park alanı, 2 bakım alanı ve 14 ücret toplama sistemi bulunacak.

Ankara-Niğde Otoyolu ile çoğunlukla ağır vasıta trafiğine hizmet eden yolda trafik güvenliğiyle can ve mal emniyetinin sağlanması, seyahat süresinin kısaltılması, bölge turizm ve sanayisinin gelişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Yatırım maliyeti 4 milyar lira olan Ankara-Niğde Otoyolu'nun tamamlanmasıyla, ülkenin gelişimi ve kalkınmasına bağlı olarak her geçen gün artan trafik hacmi rahatlatılacak, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan, uluslararası öneme sahip ulaşım ağı hizmete sunulmuş olacak.

Başbakan Binalı Yıldırım : "Ankara-Niğde, ver elini 2 saatte oradasınız"
 

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara-Niğde Otoyolu tamamlandığında Ankara'dan Niğde'ye varış süresinin yarı yarıya azalacağını, 4 saatten 2 saate düşeceğini belirterek, "Ankara-Niğde, ver elini 2 saatte oradasınız. Eğer Ankara'da oturuyorsanız, anneniz, babanız, aileniz Niğde'deyse sabah kahvaltıya bile gidebilirsiniz." dedi.

Yıldırım, Gölbaşı ilçesindeki ERG İnşaat Oğulbey Yerleşkesi'nde düzenlenen Ankara-Niğde Otoyolu Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Türkiye'ye, Ankara'ya yakışan bir proje, yatırım ve hizmet için vatandaşlarla bir araya geldiklerini dile getiren Yıldırım, Ankara, Niğde ve arada bulunan Nevşehir, Aksaray, Kırşehir hatta Konya için tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Edirne, Ankara, Niğde, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve güzergahta bulunan diğer iller için büyük bir hayali gerçeğe dönüştürme adına son bir hamle yaptıklarını ifade eden Yıldırım, "Edirne'den otoyola giren bir vatandaşımız, bu yol bittiğinde Şanlıurfa'ya kadar hiç araba sollamadan otoyolla gidecek. Rahat, konforlu bir seyahat edecek. Bu büyük eser hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

"Bu yolun hikayesi çok hazin"

Yıldırım, Ankara-Niğde arasında 2 bin kilometre uzunluğundaki otoyolun eksik kalan 332 kilometrelik bölümünün bitirilmiş olacağını anlatarak, "Bu yolun hikayesi çok hazin. 2000-2001 krizinden önce bu yolun yapımı ihale edilmiş, 8-10 firmaya verilmiş, çalışmalar başlamış, teminat mektupları yatmış ama Türkiye krizle yerle bir olunca proje de rafa kalkmış. Tıpkı yarım kalan havaalanları, yollar gibi ama 2002'de bu aziz millet 'Tek başına, iş başına. Yakın ışıkları Türkiye aydınlansın' dedi ve Türkiye bu kutlu yürüyüşüne o günlerden itibaren başladı." şeklinde konuştu.

Gelinen noktada önemli mesafe katedildiğini, Türkiye'nin batıdan doğuya, kuzeyden güneye bölünmüş yollarla donatıldığını belirten Yıldırım, "Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz. Bunu herkes böyle bilsin." ifadesini kullandı.

Ankara-Niğde Otoyolu projesinin 4 milyar lira tutarında olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"4 milyar lira ne demek biliyor musunuz? Eski parayla 4 katrilyon. Bir proje sadece 4 milyar lira. Eskiden bırakın milyarları, milyonları bile Türkiye bulamazdı. Bugün Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek için bu projeye bakmak yetiyor. 4 milyar lira yatırımı, Türkiye'nin barajlardan altyapı yatırımlarına büyük eserleri olmuş ERG İnşaat tek başına yapıyor. Nasıl yapıyor? Bu yolu yapacak, bitirecek, işletecek. Yapım dahil yaklaşık 12 sene. Yapımı da çıkarsak, 3 yıl diyelim, 9 sene bu yol işletilecek, 9 sene sonunda devletin eline geçecek. Güzel iş değil mi? Para harcamıyorsunuz. 9 yıl işletmeye veriyorsunuz sonra da 332 kilometre yolu alıyorsunuz."

Bu sırada alanda bulunan bazı vatandaşların kadro talebine Yıldırım, "Bakın, işe şimdi limon sıkmayın. Şu işi bitirelim, sonra sizin işinize bakarız." karşılığını verdi.


Ankara-Niğde otoyolu temel atma töreninde  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptığı konuşmada; "100 bin bakanlık çalışanı, çözüm ortakları olan 100 bin yüklenici ve hizmet alınan 50 bin kişi olmak üzere toplam 250 bin kişiyle Türkiye'nin her yerini ulaştırmak ve eriştirmek adına durmadan çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. İnsanın hayatını kolaylaştırmak ve ekonominin önünü açmak adına ulaştırma alt yapıları gerçekleştirdiklerini ifade eden Arslan, "Özellikle Ankara-Niğde arası eksik olan otoyolun tamamlanması konusunda yoğun bir mesai harcadık. 2017 yılı içinde ihalesini gerçekleştirip, Ağustos itibariyle de yer teslimi yaparak işe başladık. Memnuniyetimiz güzergah üzerinde Ankara başta olmak üzere Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, hatta Konya'ya ya da Kulu üzerinden bağlanacağız. Niğde de dahil bütün illerin hizmetini görecek, ulaşımını kolaylaştıracak bir proje olmasıdır. Görevli şirketimiz ERG Otoyol çok yoğun bir şekilde bütün güzergahta çalışacaklar ve işletme döneminde de bütün illerimize hizmet edeceğiz. Ülkenin kalkınmasının, sanayisinin ve endüstrisinin büyümesinin olmazsa olmazı ulaştırma alt yapı projelerini sadece yoldan geçen araçları hesaba katarak ekonomiktir veya değildir diye yorumlamak hatadır. Bu projeler insanımızın hayatını kolaylaştırıyor ve bununla beraber güzergah üzerindeki sanayinin büyümesini sağlıyor, böylelikle istihdam sağlıyor ve ekonomiye katma değer oluşturuyor" şeklinde konuştu.

GÖZÜNAYDIN NİĞDE  YILAN HİKAYENİZ DAHA OLDU

20 Yıl önce başlayan Ankara - Niğde otoyolu projesi Gölcük'e kadar yapılmış iken neden burası bırakılıp tek taraflı olarak sadece Ankara'dan başlanıyor. Oysa Pozantı, Kemerhisar ve Yeşilgölcük'e kadar ağır aksak da olsa yapılak gelmişti. Ne oldu? Ne değişti ki? Bu yol Yeşilgöçük'te kaldı ve yol inşaatı tek taraflı olarak Ankara Gölbaşına çekildi. Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu sosyal medya hesabından 3 yılda bitirilerceğini yazdı. 3-5 yılda bitebilecek bir yol projesi 20 yıl sürdü. Hadi Sayın Alpaslan Kavaklıoğlu'nun söylediği doğru olsa bile  anlaşılan Niğdeliler Başbakan'ın bugün söylediği "Ver elini 2 saatte Ankara'da" olabilmek için 3 yıl bekleyecek. 

Aynen Niğde Havalanı gibi 30 yıl önce temeli atılıp hala yapılmaması gibi, bu yol kaç 3 yılda bitecek kim bilir.  İki yönden yani Hem Ankara hem Niğde yönünden devam etmek dururken. Niğde bölümünü bıraktılar tek taraflı olarak Ankara bölümünü yapıyorlar. Yani Niğde bir yılan hikayesi daha kazandı

Bunun tek ve net bir sebebi var ; Niğde'nin Ankara ayağı son iki dönemdir yok. 
 



 

Editör: TE Bilişim