Dün CHP Genel Merkezi sitesinden alıntıladığımız bir haber ile CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in  IPARD  Konusunda verdiği soru önergesinin olup olmadığını irdelemiştik.

Bugün Ömer Fethi Gürer,  Niğde Çiftçisinin haklarını arayan IPARD merkezli soru önergesi verdiği konusunda bir açıklama yaptı. Ömer Fethi Gürer, milletvekili olur olmaz, daha hükümet kurulmadan Niğde Çiftçisinin hakkını sorgulamaya başladı.

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi kapsamına alınmayan Niğde ilinin tarımda önemli bir fırsatı kaçırdığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyu TBMM sine taşıdı. İlgili bakanın yanıtlaması ile ilgili verdiği soru önergesinde Niğde ilinin IPARD olarak tanımlanan Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Ajansınca uygulanan tarımsal destekten mahrum bırakılmasının gerekçesi ve bu konuda yapılan çalışmalarda alınan kriterleri sordu.

TBMM Başkanlığına Bakanın yanıtlaması isteği İle verdiği soru önergesinde Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’nin Konya ve Bursa illerinin dahi yararlandığı IPARD da Niğde ilinin neden devre dışı kaldığını sordu.


46 İL İÇİNDE TARIM KENTİ NİĞDE NEDEN YOK?

Gürer, 46 il içinde Niğde’nin yer almamasının Niğde’de tarımın önemli bir darbe aldığını da ifade etti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sürecin başında konunun gereği gibi ele alınmamasının yarattığı zararın ileride daha net anlaşılacağını da belirterek bu çiftçilerimiz sorunlarının takipçisi olmaya devam edeceğim ”dedi.

Gürer, soru önergesi ile Niğde’nin Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi kapsamı dışında kalmasına neden olan bürokratlar ve Uzmanlık alanlarını sorarak diğer illerde olduğu gibi Niğde ili içinde Üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve teknik uzmanlarla yapılan alan gezilerinde kimlerin yer aldığını ve Üniversite bu çalışmada temsil edilip edilmediğini de sordu.

 Bu bağlamada yapılan çalışmada yer alanların da bilinmesi gerektiğini ifade etti.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarım ve Hayvancılık Bakanın yanıtlanması istediği soru önergesinde şöyle dedi.

-“ IPARD Programı kapsamında,  yatırımları öncelikli illere yoğunlaştırmak ve kamu harcamalarında azami etkiyi sağlamak amacıyla, OECD tanımı kapsamında kırsal olarak belirlenen iller arasında Niğde ilinin yer almamaktadır. Tarım sektörünün AB Standartları’na uyumunu teşvik kapsamına Niğde ili alınmaması Niğde ilinin çevre illere göre tarımsal alanda mağduriyetine neden olmaktadır.

 İllerin  GSYH’den aldığı pay(kişi başı milli gelir),net göç hızı, desteklenecek sektörler itibariyle tarımsal potansiyelleri içeren ana kriterlere  yönelik analiz çalışmaları  sonunda   Niğde ili IPARD dışı bırakılması nedeni ile Niğde ilinin bu bağlamda yaşadığı mağduriyeti giderci bir uygulama yapılmışımdır ya da  yapılmakta mıdır.?

Konya, Bursa, Mersin, Samsun, Diyarbakır illerinin de yer aldığı 46 il IPARD kapsamındadır. Niğde ili bu illerden daha verileri ile varlıklı bir il gösterilmesini sağlayan zenginliği ya da varlığı nelerdir?

Niğde ili için esas alınan kriterler diğer iller içinde aynen uygulanmışımdır?

Niğde ilinde uygulanan kriterler diğer 46 ilde uygulanan kriterlerle aynı yöntemlerle mi saptanmıştır?

Niğde ili ilgili çalışma yapılan belirlemelerde yer alan bürokratlar kimlerdir? Uzmanlık alanları nedir? Diğer illerde olduğu gibi Niğde ili içinde Üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve teknik uzmanlarla yapılan alan gezilerinde kimler yer almıştır. Üniversite bu çalışmada temsil edilmiş midir.?

IPARD II  Programı tüm illeri kapsaması adına yapılan çalışmalar hangi aşamadadır?



 

Editör: TE Bilişim