CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her fırsatta seçim bölgesi olan Niğde'nin ve Niğde'li vatandaşların sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam ediyor..


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Niğde'de üniversite hastanesi kurulmasına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu önergeye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi.


CHP Niğde Milletvekili yanıtlanması istemiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Niğde İlinde Tıp Fakültesinin açıldığı belirtilmesine rağmen bir fakülte hastanesi bulunmamaktadır. Tıp fakültesi hastanesinin olması için büyükşehir olması gerektiği doğru mudur? Bu yönde bir düzenleme düşünülmekte midir? Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerle yapılan işbirliğine rağmen Niğde için üniversite hastanesi düşünülmekte midir?” şeklindeki soruları yöneltti.


Gürer’in yazılı soru önergesine yanıtı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdi. Selçuk, “Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesisleri ile üniversitelerin tıp ve diş hekimliği alanında lisans ve uzmanlık eğitimi veren kurumları; eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti sunumu için insan gücü, mali kaynak, fiziki donanım, bina, tıbbi cihaz ve diğer kaynakları karşılıklı olarak usul ve esaslara göre birlikte kullanabilir. Ancak, büyükşehir olan iller dışındaki illerde eğitim ve araştırma hizmetleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden yalnızca biri tarafından verilebilir. Bu illerde Bakanlık ve bağlı kuruluşları ile üniversiteler, tıp lisans eğitimi ve/veya tıpta uzmanlık eğitimi için ortak kullanım ve işbirliği yapar. Birlikte kullanılacak sağlık tesisleri için, Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının uygun görüşü alınarak, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan ile üniversite rektörü arasında birlikte kullanım protokolü akdedilir." hükmü yer almakta olup. Bu çerçevede üniversitelere afiliye olan hastaneler üniversitelerin tıp fakültesi hastaneleri olarak değerlendirilmektedir” dedi.


TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Tıp Fakültesi hastanesi olarak devlet hastanesinin adres gösterildiğini söyledi. Üniversite hastanesi yapılmayacağının Bakanın vermiş olduğu yanıttan anlaşıldığını ifade eden Gürer, “Tamamen bağımsız üniversite yönetiminde olan hastanelerin, hizmet ve eğitim açısından daha farklı hizmet alanları olduğu biliniyor. Bu uygulama üniversite hastaneleri ile oluşan eğitim süreci ve hizmet anlayışının yanında, araştırma ve ihtisaslaşma adına da düşünülmesi gereken bir durumdur. Niğde ölçeğinde Tıp Fakültesi adı vardır. Hizmet alanında, her branşta ihtisaslaşmayı da getirecek bir yaklaşım ve yansıma yoktur. Üniversite ile hastane işbirliği politikası, hastaların Kayseri, Ankara, Adana gibi illerin üniversite hastanelerine gidişi durdurmuyorsa burada bir sorun var demektir. Öğretim üyesinden hizmet kalite ve izlenebilirliği, eğitim ve öğrenci için oluşacak ortama kadar konunun detaylı düşünülmesi şarttır. Üniversitelerin bağımsız ve kontrollerinde olacak hastanelerin varlığının sağlanması esas olmalıdır. Algı dahi bir üniversite hastanesinin varlığına işaret etmiyorsa değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Her konuda tasarruf sağlanmalıdır ancak insan sağlığı ve eğitimi açısından,  TIP Fakültesinin olduğu yerde hastanesinin de bulunması sağlanmalıdır. Paralı sağlık sistemi, hastaneleri daha çok getiri alanı haline getirmeye değil, bilgi ve bilimselliğin arayışlarla destekleneceği noktaya taşımasını sağlamaya odaklanmalıdır. Bu noktada üniversite hastanelerin önemi büyüktür” dedi..
 
Editör: TE Bilişim