MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er, 1/5000’lik Nazım İmar Planı Taslağı tanıtım toplantısında halktan ve siyasi partilerden gizlenen bir planı onaylamamız mümkün değildir dedi.

 

Haber: Gökhan ÖZBEK

 

11 Ocak 2013’te Olağanüstü Belediye Meclis Toplantısı’nda gündeme alınması beklenen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Taslağı için dün Niğde Belediyesi Toplantı Salonu’nda MHP’li Meclis Üyelerine ve yöneticilerine sunum yapıldı.

Toplantıya MHP İl Başkanı Hakan Er’in net tavrı damga vurdu. ENT Yapı Firması tarafından hazırlanan Nazım İmar Planı için Hakan Er; “Görmediğimiz bir planı onaylamamız mümkün değildir” dedi.

2010 yılında ihalesi açılan ve ihaleyi kazanan ENT Firması tarafından 6 ay içinde bitirilmesi beklenen plan 2 yıl geçmesine rağmen hala Niğde Belediye Meclisi’nin önüne gelmemesi tartışma konusu oldu.

Firma Temsilcisi İsmail Çisil ve firma mühendisi tarafından açıklanan plan taslak notlarına MHP grubu sorduğu onlarca soru ile itiraz etti.

Planın içerik olarak harita mühendisleri ve şehir plancıları tarafından incelenmesi gerektiğini vurgulayan MHP’liler bunun için bu planın acelece meclisin önüne getirilip onaylatılmasını anlayamadıklarını vurguladı.

MHP İl Başkanı Hakan Er açıklamasında; “Bu plan ile ilgili olarak Ekim ayı Meclis Toplantısında İmar komisyonu üyemiz Hasan Sözer’in yazılı, bazı meclis üyelerimizin sözlü ve en sonmunda İl Başkanı olarak benim sözlü talebim üzerine Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan bizlere tüm meclisin önünde söz  vererek planın taslağının birer örneğini AKP- MHP- CHP İl başkanlıklarına verecekti. 4 ay geçmesine rağmen, gerek komisyonda, gerekse meclis toplantılarında bu talebimizi dile getirmemize rağmen, bir kez olsun plan bizlere verilmedi. Şimdi görmediğimiz, neyin ne olduğunu bilmediğimiz bir plan hakkında kimse bizden onay vermemizi beklemesin.

 Vahim olan nokta bu? Plan komisyon üyeleri dahil kimseye verilmiyor. Komisyon üyelerinden hiç birisi ne harita mühendisi, ne şehir plancısı hal böyle olunca komisyonun bu plana vakıf olma şansı yok! Daha da vahimi meclis üyelerinden kimse bu planı görmedi. Görmediğimiz, üstüne üstlük Niğde’nin 30 yıllık geleceğini planlayan bu plana onay vermemiz ne siyasitimize, nede şahsi etiğimize uyar. Umuyorum Niğde Belediye Meclis üyeleri de aynı hassasiyet içindedir.” Dedi.

Planın Niğde nüfusunun 240 bin olacak şekilde hazırlandığına dikkat çeken MHP’li Er, Niğde Kamuoyuna seslenerek; “Bizler planın hangi boyutta olduğunu, nasıl tasarlandığını, hangi bölgeye hangi imar planlanmasının yapılacağını ancak ve ancak planı hazırlayan firma yetkililerinin bilgileri ışığında görebiliyoruz. Oysa bu plan klasörlerce büyüklükte bir plan ve eksikliği noksanlığı olabilecek bir plan. Ama bırakın eksikliğini görmeyi, planın doğruluğunu bile taktir edecek bir bilgiye sahip değiliz. Verilen sözler tutulmadığı gibi, planı meclis toplantısına 40 saat kala bizlere yapılan 5 sayfalık slayt sunumu ile anlatılmak isteniyor! Burada tarihi bir çelişki var! Eğer plan madem bu ay geçecekti, böyle bir planlamanız vardı neden aralık ayında onlarca rant sağlayan imar tadilatı yaptınız! Firma hakkında şaibe iddialarını belediye meclisinde muhalefet partileri yazılı soru önergesi vererek sormasına rağmen neden bir açıklama yapmadınız? Dürüst olmaktan bahsedilyorsa, plan şeffaf olacak! Katkı vermemiz isteniyorsa, katkı vermemizi sağlayacak teknik olanaklar sağlanacak!

Ekim ayı meclis toplantısında Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan 3 partinin oy birliği ile geçireceğim demişti. CHP’nin kararı henüz nedir bilmiyorum ama partimizin grup kararı bu plana hayır vereceğimizdir. Eğer Faruk Akdoğan bizlerin desteğini istiyorsa şeffaf olacak, kapalı kapılar ardında planlar gösterilmek yerine, bizlere verilerek ilgili teknik uzmanlara inceletmemiz sağlanacaktır. 

Bu planda bilmediğimiz rantlar, çıkarlar olabilir ama aynı şekilde olmayabilir de! Ama bizler ne evliyayız bunları bilecek, nede bu planı hazırlayan uzmanlarız hal böyle olunca bizlerin görmediğimiz bir plana destek verme şansımız yoktur.

Üstüne üstlük Eylül ayında hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı taslağında revizyon yapıldığı söyleniyor. Şimdi sesli olarak soruyoruz?

1-
 Önceki plan taslağı nedir?
2- 
Şimdi ki plan taslağı nedir?
3- İki plan taslağı arasındaki temel fark nedir?
4- 
İki plan taslağı arasında kime, ne tür rant sağlanmış, kim ne tür bir mağduriyet yaşanmıştır?

Bu ve buna benzer sorular uzayabilir ama Niğde kamuoyuna açıkça deklare ediyoruz bu hazırlanan tüm gizli planlar bizim için müsvedde niteliğindedir. Bizleri yok sayarak plan hazırlamaya çalışanlar, gerek adalet önünde, gerekse Niğde Kamuoyuna hesap verir. Bunu hesaba katmayanlar MHP iktidarlığında acı bir ders vereceklerdir.

 

Komisyonda Plan Çatlağı!

Perşembe günü toplanacak İmar Komisyonu’nda ana gündem maddesi 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Taslağı olacak.  Komisyonda 1/5000 Nazım İmar Planı Taslağına 5 üyeden 3’ü hayır diyeceğini açıkladı. CHP’li Abudder Zorba, MHP’li Hasan Sözer ve AKP’li Nail Songur gelecek taslağa hayır oyu vereceklerini açıkladı.


















Editör: TE Bilişim