Seçime iki hafta kaldı. Adaylar gece gündüz çalışıyor, kendileri, ekipleri,  fikirlerini, projelerini anlatma çabası içindeler.

Niğde’nin birikmiş büyük sorunları var. Belediyecilik konusunda son yıllarda ihmal edilen bir il olduğu çevre il belediyelerine  bakınca daha da iyi anlaşılıyor.

Niğde’nin trafik sorunu var, işsizlik sorunu var, imar sorunu var, çarpık yapılar sorunu var, caddeler, altgeçitler, kaldırımlar, yeşil alanlar, sosyal alanlar, kültürel ve sanatsal yaşam alanı sorunu var,  alt yapı sorunu var,  yeni alışveriş alanları sorunu var. Estetiğe ihtiyacı var. Onarıma ihtiyacı var.
Dokunmaya ihtiyacı var.

Beklentiler yüksek… Seçim sonrası görevi üstlenecek ekibin işi çok zor.  

Adaylar projelerini bir bir açıkladı. Projelerde daha çok  yeşil alanlara, sosyal ve kültürel alanlara yer verilmiş. Bütün partiler, adaylar şehrin betonlaştığının, sanattan, kültürden, eğlenceden uzaklaştığının farkında.

Aslında Niğde’nin sorunları göz önüne alındığında meslek grubu olarak mimarlık daha ön plana çıkıyor.

Bir memurun, esnafın, öğretmenin, işçinin, çocuğun, gencin, yaşlının şehre bakışı farklıdır.

 Memur ulaşım ve yaşam alanlarını görür.  Esnaf trafik sorunu, çarşılarını, pazarını görür. Çocuklar okulları, parkları görür,  Gençler sosyal alanları görür, eğlenceyi görür,  Yaşlılar, sakinliği, ekonomik  pazarları görür.

Şehre bakan her göz şehrin kendisi ile ilgili yönünü görür, yaşadığı sorunlarla ilişkilendirdiği yerleri görür, diğer yönlerini kaçırır, göremeyebilir.

Ama mimarlar öyle değildir.

Onlar; Şehrin bütün alanlarını herkesin gözünden görür.

Mimarlar, yanlış yapılmış kavşağı da görür, Park olacak yeri de, çarşı olacak yeri de, çarpık kentleşmeyi de, sosyal alanların yetersizliğini de, yeşili de görür, betonu da görür. Şehrin kültürünü de görür, sporunu da görür. Ticaretini de görür, varoşunu da görür, şehrin rüzgarını da görür, kirliliğini de görür.
 Alt geçit ile çözülecek yeri de görür. Üniversite öğrencilerinin beklentilerini de  görür.

Mimarlar şehri sizlerin gördüğünden farklı görür, farklı hisseder.

Mimar tasarım yapar, yaratıcıdır, üretkendir,  kollektif çalışandır, çalışkandır.

Projelerini en erken açıklayan ve hazır olduğu görülen MHP adayı Mimar Hakan Er, diğer artıları ile beraber, partisinin etkisi, ekibinin etkisi ve çok önceden beri başladığı propaganda dönemi de dikkate alındığında…

Mesleğini oya devşiren tek aday diyebiliriz.


 
 
Editör: TE Bilişim