CHP Niğde’de Çifçi mitingi yaptı.


Mitingden özet görüntüler sayfanın altında


Mitinge katılmak üzere Ankara’dan gelen Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ve 20 kadar milletvekili Bor İlçesi Gülkur Petrol girişinde
  150 araçlık konvoy ile karşılandı. Bor İlçe merkezinden konvoy halinde geçen partililer Niğde’de Çiftçi mitingine katıldı.

 

CHP’nin Çiftçi mitingine CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Grup Başkanı Muharrem İnce, Niğde Milletvekli Doğan Şafak, çevre illerin milletvekilleri, Niğde İl Başkanı Ünal Baykan, bazı belediye başkanları, İl, İlçe, Belde parti yöneticileri, partililer ile birlikte bir çok vatandaş katıldı.

 

Niğde Şefik Soyer meydanında soğuk havaya rağmen  yaklaşık 4 bin- 4 bin 500  kadar partilinin izlediği çiftçi mitinginde ilk olarak Niğde Milletvekili Doğan Şafak konuşma yaptı.

 

SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ İSE, NİĞDE’YE 750 TRİLYON PARA GİRMEZ

 

Şafak konuşmasında ; Ben çöken bir ilin sorunlarını kısaca anlatacağım, Niğde bir tarım ili, Niğde’nin tarımda beş çeşit ürünü var, yüzde 20 ile patates birinci sıradayız. Lahana üretimi yüzde 14, elma üretimi yüzde 16, parcar da yüzde 13’ünü üretiyoruz, diğer illerin yüz ölçümüne oranla Niğde buğday da birinci, kirazın ise yüzde 3’ünü üretiyoruz. Bu gün patates üreticileri çok zor durumdalar, ben size bir örnek vereceğim. Niğde çiftçisi 900 bin ton patates ile Türkiye’nin  yüzde 20 oranında patatesini üretiyor. Niğde ne kaybediyor bunu anlatacağım. Şuan da patatesin ambarda fiyatı 10 kuruş. 900 bin tonu 10 kuruşla çarptığınız zaman 90 trilyon, maliyeti olarak düşünsek 45 trilyon eder.  sadece patatesten Niğde’ye giren para 90 trilyon, buna lahanayı eklediğiniz zaman,  pancarı, buğdayı, elmayı ve kirazı eklediğiniz zaman, 750 trilyon para çiftçiye girmiyor. Çiftçiye bu para girmezse ne olur, esnafa da ulaşmaz, onlar üretmezse esnafında işi zor. Niğde’de çöküş başladı. Ahlaki çöküş başladı.

 

ÜRETİM FAZLA DEĞİL AKSİNE 2 MİLYON TON DÜŞTÜ

 

Şimdi hükümetin bir palavrası da patates üretimi fazla, hayır… doğru değil yıl 2002 Türkiye’nin ürettiği patates 6,5 milyon ton, yıl 2012 Türkiye’nin ürettiği patates 4,5 milyon ton, 2 milyon ton üretimden düşmüş. İç pazarda tüketilmiyor, Resturantlarda Amerikan dondurulmuş patatesi tüketiliyor. Bir diğer sorun ise yurt dışına ihraç edilmiyor. Suriye, Irak, Libya, Mısır, İran ile küsüz, kavga etmediğimiz ülke yok. Tarım ürünleri ihracata gitmiyor.

 

YILLARDIR NİĞDELİLERİ ALDATTILAR

 

Doğan Şafak yaptığı konuşmada “  Hatırlayın, 2002’de Başbakan Niğde’de meydan da ne demişti. “ Kardeşim şeker, un var ama helva yapacak usta yok” demişti. 1200 liraya yeşil mazot sözü vermişti, ama şimdi 4500 lira… Yıllardır Niğdelileri aldattılar. Şuan Niğde çiftçisi yoksul durumda, sıkıntılı durumda… Bakın çiftçinin büyük bir bölümü icralık. Bu mitinge tutuklanma korkusu ile gelemeyenler var. Sadece Edikli kasabasında 750 çiftçi icralık oldu. Diğer yerler ona keza. Çiftçinin enerji sorunu yetmezmiş gibi bir de su kotası getirdiler su kuyularına abone mecburiyeti getirdiler bunun bir çiftçiye maliyet 7,5 milyar lira…”dedi.

 

HÜKÜMETİ BURADAN UYARIYORUZ… NİĞDE ÇÖKÜYOR…

 

Şafak hükümeti sorunlar büyümeden uyardıklarını belirtti ve çözüm önerilerini de sıraladı. Şafak ; “ Zaman geçiyor derhal ihracat yolu açılmasını, iç pazar arayışının yapılmasını mart ve nisan aylarında bu çiftçinin ne hale geleceğini düşünemiyoruz. Bunları da yapamazsanız Ziraat Bankası borçlarını, Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları, Medaş’a olan borçları ve hatta özel bankalara olan borçları  iki yıl erteleyeceksiniz. Ambarda kalan patatesleri yazacaksınız ama geçen yıl ki gibi naylondan değil, düzgün tespit yapacak ve ödeyeceksiniz.”dedi.

 

YURT SORUNU… EĞİTİM SORUNU… YOL SORUNU HEP SÖYLEDİK…

 HÜKÜMETTEN TIK YOK…

 

Şafak Niğde’nin başka sorunlarına da değindi. Şafak, “Niğde Üniversitesinde 15 bin öğrenci var, yurt sayısı 4 bin, 11 öğrenci açıkta. 1 500 öğrenci kayıt dondurdu kalacak yer bulamadı memleketlerine geri döndü. Milli Eğitim Okullara hizmet vermiyor biliyoruz.  Havaalanına 11 yıldır bir çivi çakılmadı. Çamardı – Pozantı yolu, Çiftlik – Tepeköy yoluna hiçbir kazma vurmadılar. Ben bütün konuları mecliste dile getirdim. Mecliste soru önergeleri verdim. Niğde’nin sorunlarını tartıştık ama hükümetten tık yok. Hükümetin kafası Süriye’de Mısırda… “diyerek başka sorunlara da değindikten sonra konuşmasını tamamladı.

 

  

Milletvekili Doğan Şafak’ın konuşmasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran bir konuşma yaptı. Oran hükümetin tarım politikasının yanında bir çok konuda eleştiri yaptı.  Çiftçi Mitingi'nde, 2002 yılında tarımda istihdam oranının yüzde 35 olduğunu, bugün bunun yüzde 20'ye düştüğünü her üç kişiden birinin tarımda çalıştığını ama bu gün 5 kişiden 1 kişinin tarımda çalıştığını söyledi.

 

PATATES 2002’DE 35 KURUŞ İMİŞ, BU GÜN 10 KURUŞ

MAZOT 2012 1,75 LİRA İMİŞ BU GÜN 4 BİN 500 KURUŞ

 

Oran konuşmasının devamında , 2002 yılında bir litre mazot 1 lira 75 kuruştu, bu gün 1 litre mazot  5 liraya yaklaştı.  2002 yılında patates 35 kuruştu, bu gün 10 kuruş ve 10 kuruşa da alan yok. Bakın bugün mazot artmış, gürbe fiyatları artmış, elektrik fiyatları, ziraat ilaçları artmış ama patates fiyatları artmamış tam tersi dibi boylamış. Tarım ihracatçısı olan ülkemizin bu gün sapı da samanı da ithal eder duruma gelmişiz, bakın nerden nerelere gelmişiz. Burada Niğde çiftçisi var, Anadolu çiftçisi var, peki kim kazanıyor, dışarısı kazanıyor. Akp’nin 10 yıldır yaptığı politikaların tarıma da çiftçiye de hayır getirmediğini biliyoruz. Hayırsız bir parti akp hiçbir şeye hayrı yok, kendine de hayrı yok.

 

İTHALATI KESECEĞİZ… İÇ ÜRETİMİ ARTIRACAĞIZ

 

 

Hükümet olmaları halinde yapacakları çalışmalara da değinen Oran, " Biz CHP olarak, çiftçiye önem veriyoruz, köylüye önem veriyoruz,  Mustafa Kemal Atatürk ne demişti bakın orada yazıyor “ Köylü Milletin Efendisidir” demişti. Biz CHP olarak köylüyü milletin efendisi, başımızın tacı olarak görüyoruz. Öncelikle tarım sigortasını yaygınlaştıracağız. Küçük üreticinin sigorta primini biz ödeyeceğiz. Bütün arazileri tapulaştıracağız. Yani Niğdeli kardeşimin tapusuz arazisi olmayacak. İthalatı keseceğiz, izin vermeyeceğiz, iç üretimi artıracağız. Organize tarım bölgeleri oluşturacağız, tarımsal sanayiye önem vereceğiz. Çiftçinin mazotundan ötv ve kdv kaldırılacak. Mazot fiyatı 1 buçuk lira olacak. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Çiftçinin elektrik borcunu sıfırlayacağız. Akp bunları yapmadı, Akp planlama yapmadı. Akp’nin gündemi farklı, Başbakan’ın gündemi farklı… “dedi.

 

BAŞBAKAN NİĞDE’DE 1 SAAT KONUŞTU . TARIMA 1 DAKİKA AYIRDI.

 

Başbakanın Niğde geldiğindeki vaatlerinden de bahseden Oran, Başbakan Niğde’ye geldiğinde 1 saatlik konuşmasında sadece 1 dakikalık kısmının tarım konulu olduğunu, toplam 3 bin 500 kelime içinde sadece 39 kelime tarımdan bahsettiğini ve Akp’nin tarıma bakışının, Niğdeli çiftçiye, köylüye bakışının bu olduğunu Akp için tarım ve çiftçinin umurunda olmadığını onun için sadece nasıl başkan olurum onun derdinde olduğunu  söyledi. Oran Niğdelilerin yalnız bırakıldığını, her ilde havaalanı olmasına rağmen Niğde’de havaalanının olmamasını, Tıp Fakültesinin olmamasını da sert dille eleştirdi.

  

AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI… AKP SAPLA SAMANI KARIŞTIRDI

  

Tarım harici diğer konular da hükümete sert eleştiriler yapan Oran günümüzde sapla samanın karıştırıldığını, at izinin it izine karıştığını söyledi. Oran “ Şu an da Silivride  terör örgütünün 2 numaralı adamı tanık, benim Türk Silahlı Kuvvetlerimin komutanı, Genelkurmay Başkanım sanık. Siz bu davaya inanıyor musunuz…  Artık bu davaya Başbakan da inanmıyor. Geçenlerde, hani savcısı olduğu bu davada, cübbesini çıkarttı, eline çiçeğini aldı, paşa paşa Ergun Saygun Paşa'yı ziyarete gitti.”dedi.

 

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’de yine kendine özgü konuşmalarından birini Niğde’de Şefik Soyer Meydanında bulunan çiftçilere hitaben yaptı. 

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’de, hükümetin politikalarını eleştirerek, ”Anayasa Mahkemesi bitmiş, medya ölmüş. Geriye kalıyor sokak denetimi. Bunu hepimiz sokaklara çıkıp anlatacağız. Bir kişiyi küstürmeyeceğiz. Bir kişiden ne olur demeyeceğiz. Bir çivi bir nalı kurtarır, bir nal bir atı kurtarır, bir at bir yiğidi kurtarır, bir yiğit memleketi kurtarır”  dedi.


CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce konuşmasının devamında  "Tayyip Erdoğan'a buradan şöyle sesleniyorum. Senin çok sevdiğin bir şarkı var Başbakan. Beraber yürüdük biz bu yollarda. Şöyle olmalı: Beraber yürüttük biz bu yollarda, Patatesleri çürüttük bütün tarlalarda. Bu topraklar 1299'da kurulan Osmanlı'nın 1402'de dağılmasını gördü. Timur geldi Yıldırım Beyazıt'ı bir yendi, Osmanlı dağıldı. Siyasi ve askeri bir karmaşa içine girdi. 1413'e kadar böyle sürdü bu 11 yıl. Tarihte bu 11 yıla Fetret Devri derler. 2002'den 2013'e kadar geçen bu 11 yıla da nefret devri diyorlar. Çünkü onlar bu topraklarda ulusal olan, milli olan her şeye düşman. Üniversitesine düşman, yargısına düşman, çiftçisine düşman, Atatürk'üne düşman, Cumhuriyetine düşman her şeyine düşman bunlar."dedi. 

....

Editör: TE Bilişim