Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli kenar, İlkbahar yağışlarının fazla olması ekili alanlarda kök hastalıklarında artışa neden olduğunu belirtti.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, ilimizde İlkbahar yağışlarının dolu ve su basması yanında bitkilerin toprak altı organlarında hastalık ve çürümelere neden olduğunu söyledi.

Niğde Ziraat Odasında görevli Tarım Danışmanlarının sürekli arazi incelemelerinde bulunduklarını belirten Veli Kenar, bu yıl yağışlar nedeniyle kök hastalıklarında artış tespit edildiğini ve üreticilerin bu yöndeki şikayetlerinin de geçmiş yıllara göre daha fazla olduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında Veli Kenar "Özellikle fasulyede kök çürüklüğü, patateste ise karabacak ve siyah siğil hastalığı  (kuru çürük) olarak bilinen hastalıkların bu yıl daha fazla görülmesini toprakta aşırı nem ve yaşlık sonucu olmaktadır. Ayrıca özellikle patateste eski tohumluk kullanımının da hastalıkları tarlaya taşımada önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. " dedi.

Üreticilerimizin tarlalarını ziyaret ederek sadece toprak üstü organlarına değil köklerine de bakarak çürüme, solma  ve kuruma gibi belirtiler gördüğünde geç kalmadan tedbir almaları gerektiğine değinen Veli Kenar, her türlü hastalık ve zararlılar konusunda Tarımsal Danışmanlarımızdan bilgi alabileceğini belirtti.     




 
Editör: TE Bilişim