MHP’nin 13. Olağan Kurultayı bugün Ankara Spor Salonu’nda “İstiklal için birlik, istikbal için dirlik, kazanan Türkiye olacak” sloganıyla  yapıldı. 

Niğde'den iki isim yönetimde yer aldı. Milliyetçi Hareket Partisi (MYK) Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğine  Emrullah Türe, (MDK) Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine ise daha önce MHP Merkez İlçe Başkanlığı yapan, Baro Başkanlığı adaylığı için istifa eden Avukat Emin Alper Öztürk getirildi. 

MHP 13. Olağan Kurultay'ında Divan Başkanlığı'nı Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın yapacak. Kurultay'da ayrıca partinin bin 400 delegesi, 75 üyeli Merkez Yönetim Kurulu ile Merkez Disiplin Kurulu üyeliği için seçim yapıldı. MHP'nin büyük kurultayına AKP'den kurultaya Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, parti sözcüsü Ömer Çelik ve Genel Başkan Yardımcıları Jülide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki ile Erkan Kandemir katıldı.

MHP'den CHP, İYİ Parti ve HDP'ye ise davetiye gönderilmedi.

YÜZDE 40 DEĞİŞİKLİK BEKLENTİSİ

MHP kurultayı öncesi gelen bilgilere göre; parti yönetiminde yüzde 40 oranında değişikliğe gidilmesi bekleniyordu.

BAHÇELİ: GÖNÜL İSTERDİ Kİ…

MHP Lideri Bahçeli, kurultay konuşmasında şunlara dikkat çekti: 

"Gönül isterdi ki bu salonun içi de dışı da geçmişte olduğu gibi hınca hınç dolsaydı. Ancak bir yıldır dünyanın kıyasıya mücadele ettiği salgından dolayı kurultaya katılımı sınırlı tuttuk. Aramızda bulunmayan her arkadaşımızla zamanın dar kalıplarına sığmayan gönül birlikteliği içindeyiz. Her şeyin başı sağlıktır, dikkatli olmalıyız, kurallara mutlak suretle uymalıyız. Geride kalan bir yıllık zaman süresinden virüs dolayısıyla hayatlarını kaybeden kardeşlerimize cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim sizleri ve milletimizi, tüm insanlığı her türlü afet, husumetten korusun diye dua ediyorum. Bu duygularla 13. Olağan Kurultayımıza katılmanızdan dolayı teşekkür ediyor, hepinize hoş geldiniz diyorum. Günümüz kutlu olsun, milletimiz huzurlu olsun. Devletimiz birlik bulsun."

CUMHURBAŞKANI ADAYINI AÇIKLADI

MHP Lideri Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın bir “kader birliği” olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı adaylarının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu açıkladı.

Bahçeli şunları söyledi:

"2023 cumhurbaşkanı adayımız bellidir. O muhterem sayın isim Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımıza ve AK Partili kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Erken seçim diye tutturanlar, erken seçimden başka seçenek kalmadı diye yutturmaya çalışanlar iyi bilsinler ki seçimler zamanında yapılacak, Türkiye rotasından çıkmayacaktır. 2023'te yeni bir tarih yazılacak, yeni bir sayfa açılacaktır. Bu cumhurun sözüdür."

“ÜLKÜCÜ OLMANIN VARSA BİR BEDELİ SEVE SEVE ÖDEMEYİ DİLEDİK”

“Yeri geldi iftiralarla boğuştuk durduk, vazgeçmedik sevdamızdan dönmedik yolumuzdan şikâyet etmedik sırtımızdaki yüklerden. Çünkü yolu doğru olanın gücü ağır olur dedik” diyen Bahçeli şöyle devam etti:

“Ülkücü olmanın varsa bir bedeli seve seve ödemeyi diledik. Bin asra bedel bir günlük imtihanlarla sınandık. Herkes okyanusun içindeki damlaya bakarken biz damlanın içindeki okyanusu gördük. Milliyetçi Ülkücü hareket Türklüğün bekasını korumaya yemin etmiş serden geçtiklerin, inanmış vicdanların ilkeli dava insanlarının düşmeyecek kalesidir. Ardımızda tarih yanımızda dava arkadaşlarımız başımızda al bayrağımız bağrımızda üç hilalli sancağımız önümüzde şehitlerimiz, ömrümüzde milliyetimiz ölümüzde bu cennet vatanın toprağı bize yardır dedik her zaman da var olacağız diye seslendik. Yastığımız mezar taşlı yorganımız kar olsun biz bu yoldan döner isek namus bize ar olsun.”

“FEZLEKELERİN ÖNÜNDE HUKUK ARKASINDA ADALET VARDIR”

Bahçeli şunları söyledi:

“Varlığımızdan ürperenler var hepsini biliyoruz. Bütün köhne emel sahiplerini iyi tanıyoruz. Ferasetimizle karanlık oyunları görüyor kara kampanyaları göğüslüyorsunuz. Türkiye'yi tuzağa düşürmek için çırpınan çevreleri ibretle takip ediyorsunuz. Geceleri hesap gündüzleri hüsran ne kadar müfrüt ve münakıf varsa alayı bir olmuş bir araya gelmiş Türkiye'nin ayağından çekiştiriyor önüne bariyer dikiyor. Sanıyorlar ki tezgahlarına akıl sır ermeyecek. Türkiye'nin karşısında hizalanmak muhalefet değildir. Millet başka bir şey zillet başka bir şeydir. Türkiye'yi, uçuruma çekmenin adı demokrasi değildir. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne saldırı özgürlük değildir. İnsanlık değildir insan hakları hiç değildir. Üniter milli devletimizi hançerlemek için ittifak kurmak yakılan ağaçları yakanlarla tekraren dikmek bölücü milletvekillerinin TBMM'ne gelen fezlekelerinin önüne arkasına bakalım diyen siyaset değildir adamlık değildir. Neyine bakacaksınız? Fezlekelerin önünde hukuk arkasında adalet vardır.  Yetmiyorsa bu size önünde millet arkasında devlet olduğunu mutlaka göreceksiniz. Fakat gözleri var görmüyor dilleri var söylemiyor. HDP Türk demokrasisinin çevresini sarmış mayıs tarlasıdır. CHP Türk siyasetine tutunmuş beşinci kol faaliyetidir. İyi Parti Türkiye'nin kötülüğüne hizmetkârlık yapan siparişle kurulan uzaktan kumandayla kontrol edilen ne lanet bir projedir. Kaldı ki İP'in başkanı Cumhur İttifakı'nı tanımlarken etle tırnak gibi demiş. Kendilerinin ise proje bazlı bir ittifak olduğunu çok açık itiraz etmiştir. Dediğimiz de diyeceğimiz de aynısıyla budur. Bu neyin projesidir? Hazırlayanlar kimlerdir? Hedefler manzumesi nelerden ibarettir. Doğrudur Cumhur İttifakı kader birlikteliğidir, milli birlikteliktir. Zalimlere canilere terör örgütlere ekonomik tetikçilere karşı tek ses tek nefes tek bilek tek yürekle duruş gösteren Cumhurun ruh köküdür.”

“BEYHUDEDİR, ESKİYE KIVRILIŞTIR”

Bahçeli, Millet İttifakı’ndan gelen “güçlendirilmiş parlamenter sistem” açıklamalarına ise şu sözlerle karşı çıktı:

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem teklifleri beyhudedir, eskiye kıvrılıştır, geleceğe karşı söyleyecek bir şeyleri olmayanların acıklı kıvranışlarıdır. Artık parlamenter sisteme geri dönüş yoktur.”

“ANDIMIZDAN BU ŞU İSTEDİ DİYE ASLA VAZGEÇMEYİZ”

Bahçeli, “Andımız” ile ilgili ise şunları söyledi:

"Türküm deriz, çalışkanım diye sesleniriz adımızdan aklımızdan anılarımızdan ve andımızdan bu şu istedi diye asla vazgeçmeyiz. Kırmızı çizgilerimizin pembeleştiğini söyleyen çürümüş CHP sözcüsüne diyorum ki, senin her yerin zift gibi kara olmuş haberin yok. İlle de pembe arıyorsan önce kendine bakmalıdır. Kılıçdaroğlu'na tavsiyem aklı varsa kendine saklasın arayacağı varsa dursun arasın, yüreği varsa bölücü dostlarına rest çekip tüm bağlarını koparsın. Ey CHP yönetimi sizin nereniz Türk ki andımıza sahip çıkacaksınız. Sizin nereniz doğru ki andımızı söylemek size yakışacaktır. Biz varlığımıza Türk varlığına armağan etmişken sizlerin kimlerin taşeronu kimlerin hizmetk3arı olduğunu bilmeyen kalmış mıdır ki! "

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI VE EKONOMİ REFORM PAKETİ AÇIKLAMASI

Bahçeli’nin konuşmasından dikkat çeken satırlar şöyle:

"İnsan hakları eylem planı ve ekonomi reform paketi müspet ve umut verici gelişmelerin işaret fişeğidir. Biz devam edecek reform zincirini samiyetle destekliyor üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. Geniş katılımlı herkesi kapsayan yeni yönetim sitemini ruhuna muzahir bir Anayasa ile tahkim edilmesi ikinci stratejik hedefimizdir. MHP bu kapsamda gerekli çalışmalarını sürdürmektedir. Ve önümüzdeki birkaç ay içinde hazırlıklarımız tamamlanacaktır."

"SİYASİ PARTİLER KANUNU DEĞİŞTİRİLMELİ "

"Ayrıca siyasi partiler kanunu değiştirilmelidir, seçim kanunlarında düzenlemeler yapılmalı, siyasi etik kanunu çıkarılmalıdır. TBMM iç tüzüğü yeni sistemle uyumlu hale getirilmelidir. Milletvekilli dokunulmazlığı yeni baştan ele alınmalıdır. Kamuoyu araştırmaları ve sonuçlarının yayınlanması hakkında geniş değişiklikler yapılmalı ve tedbirler alınmalıdır. Siyasi maksatlarla ve ekonomik gayelerle bir partiyi parlatıp bir başkasını karalayan anket şirketleri bize göre demokrasi kundakçısı milli irade dolandırıcısıdır. Temiz toplum temiz siyaset temiz yönetim tezahür etmeli kalpazanlar çarpık zihniyetler millete husumet besleyen mihraklar afişe edilip ayıklanmalıdır. "

"EKONOMİDE BİRAZ DAHA SABIR"

"Bazı ekonomistler 1929'dn daha şiddetli bir kayıpla karşı karşıya olduğumuzu iddia etmektedir. Ancak Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 1.8 oranında büyüme katetmiştir. Ne mutlu bize ki G20 ülkeleri arasında ekonomisi büyüyen iki ülkeden biri olmuştur. Yaşanan canlanma ve toparlanma vatandaşlarımızın kesesine, devletimizin kasasına mutlaka yansıyacaktır. Gelecek güzel günler için biraz daha sabırlı olmalıyız. "

"DEMOKRASİ AHKAMI KESENLER TERÖRİZME KILIF ARAYANLARDIR"

"Türkiye'de demokrasi olmasaydı gece gündüz cumhurbaşkanına hakaret edenler devlete sövenler iş birlikçiler PKK'nın siyaset uzantıları belediyede, medyada, üniversitelerde, sokaklarda nasıl gezecekler nasıl tehditler savuracaktı. Ülkemizde temek hak ve özgürlüklerin teminat altına alındığı ve hukukun üstünlüğüne dayanan demokratik bir düzenin varlığı tüm kazanımlarıyla ortadadır. Türkiye'de demokrasi yok diyenler gelsinler bunu külahıma anlatsınlar. Tarihimizin hiçbir döneminde bu milletin sinesinden diktatör, tiran çıkmadı. Yönetim hayatımızda ise despotizmin en ufak emaresine tesadüf edilmedi. Demokrasi ahkamı kesenler terörizme kılıf arayanlardır. İnsan hakları konusunda bilirkişiye soyunanlar konu Müslüman oldu mu insanlı konurunu hiçe sayan vicdansızlıklardır. "

"İnsanlık büyü bir salgınla mücadele etmesine rağmen dayanışma ve yardımlaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyarken belki de soğuk savaş yıllarını bile aratan bir cepheleşme iklimi dünya genelince vasat bulmuştur. Ne yazık ki beşeriyet karanlık bir tünele girmiştir. Değerler erozyonu yaşanmaktadır. Küreselleşme ideolojisi ulus devletlerin bütün savunma hatlarını yararak alt kimlikleri coşturmuş bireysel üzerinden tanımlanan bir demokrasi çerçevesi oluşturmayı hedeflemiştir. Bunun sonucunda huzursuz kitleler, sıcak çatışmalar, etnik ve mezhebi kutuplaşmalar yer küreyi kasıp kavurmuştur. İlim ve teknikte yaşanan göz kamaştırıcı gelişme aynı oranda sosyal ve ahlaki alana sirayet etmemiştir. Ağır sorunların insanlığa musallat olduğunu görmek lazımdır. Biz uzun çalışmalarla çok değerli bir sonuca ulaştık. Bunu da her insanın takdirine sunduk. İnsanlığın huzuru kitabımıza katkı veren muhterem isimlerini, değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum. Şu anda dünya üzerinde 54 noktada çatışma hakimdir. Terörizm insan onurunu direkt tehdit eden bir felakettir. Türkiye'miz bölücü terörün kanlı emelleriyle yıllardır mücadele halindedir. Bu mücadelede yalnız olduğumuz ortadadır. Şükür devlet millet kenetlenmesiyle teröre üst üste darbe vurulmuştur.

"HDP SİYASİ KİSVEYE BULUNMUŞ SUÇ ÖRGÜTÜDÜR"

"Dördüncü stratejik hedefimiz terörle amansız mücadeleye son terörist silahıyla ele geçirilene kadar destek vermektir. Papa'nın Irak'ın kuzeyini ziyareti anısına bastırılan değersiz pulda sözde Kürdistan haritasının resmedilmesi organize bir senaryonun parçasıdır. Türk milleti bölücülüğe ve bölünmeye asla izin vermeyecektir. HDP ayranımızı kabartmasın. HDP PKK'dır cinayettir bölücülüktür masumlara çocuklara gençlere kadınlara ölüm tuzağıdır. HDP ile yasak ilişki zalimlere diz çökmektir. Terörist Demirtaş ile kahvaltı planları yapmak hiç kimseye iyilik ve onur sağlamayacak bilakis hiyanete ortak edecektir. CHP seçimini yapmalıdır. Sözde Kürdistan  projesinin yanında mıdır, karşısında mıdır? İyi Parti kararını netleştirmelidir. HDP siyasi kisveye bulunmuş suç örgütüdür. Herhangi bir isimler açılmamak üzere kapatılması namus görevidir. Kapatılma isteği milletin yüreğine su serpmektedir. Hiç kimse aklından çıkarmasın ki biz şehitlerimizin davacısıyız."

BAHÇELİ MHP GENEL BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

Kongrede genel başkan seçimi de tamamlandı. Tek aday olan Devlet Bahçeli salonda hazır bulunan tüm delegelerin oyunu aldı. 10. kez MHP Genel Başkanlığı’na seçilen Bahçeli bin 277 oy aldı. Delegelerin 36’sının korona virüsü testinin pozitif çıkması nedeniyle kurultaya katılmadığı ve oy kullanamadığı belirtildi.

BAŞKANLIK DİVANINDAN İKİ İSİM YENİ MYK’DA YOK

Genel başkan seçiminin ardından partinin merkez organlarının seçimlerine geçildi.

MHP’nin kurultay öncesi Başkanlık Divanı’nda yer alan Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan ve Parti İçi Eğitim, Siyaset ve Liderlik Okulundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu yeni MYK listesinde yer almadı.

AKP’Yİ ELEŞTİRİYORDU

Listeye giremeyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu, sosyal medyada AKP’ye yönelik eleştirilerde bulunuyordu. MHP’li Vahapoğlu, sokağa çıkma kısıtlaması ve IŞİD operasyonlarında AKP’yi eleştirmişti.

İYİ PARTİ’DEN MHP’YE DÖNEN İSİM LİSTEDE

İYİ Parti Milletvekiliyken MHP’ye dönen Hayati Arkaz, MYK listesine girdi.

TBMM'de 7 Temmuz günü yapılan yemin töreninde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin elini öpen ve tepkiler üzerinde ''Ben siyasi tercihimi yaptım. Sonuna kadar İYİ Partiliyim. İYİ Partiden MHP'ye geçiş olacağını da sanmıyorum. Benim Genel Başkanım Akşener'' diyen İYİ Parti Milletvekili Hayati Arkaz, bir ay sonra Bahçeli'den teklif alınca ''Sayın Bahçeli'nin emri olur. Sayın Bahçeli liderimdir, benim doğduğum yer ve ocağım MHP'dir" demişti. Arkaz, Genel Merkeze giderek MHP’ye üye olmuştu.

“FETÖ” GEREKÇESİYLE İSTİFA ETTİRİLDİ VE LİSTEYE GİRDİ

24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde MHP'den Milletvekili adayı olan ancak FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle milletvekili adaylığından istifa ettirilen Nur Tuğba Aktay’ın 26. sıradan MYK'ya girdiği görüldü.

Sıtkı Erat'tan Serkan Baran'a Zor Sorular Sıtkı Erat'tan Serkan Baran'a Zor Sorular

YENİ MYK'DA DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

MHP MYK'ya giren dikkat çekici isimlerden biri de İbrahim Çiftçi oldu. Çiftçi, Bahçelievler katliamı ve Doğan Öz cinayetlerinden yargılanmıştı. Savcı Doğan Öz, 24 Mart 1978’de öldürülmüş, 8 Ekim 1978 tarihinde de Bahçelievler katliamında TİP’li yedi genç hunharca katledilmişti. Doğan Öz’ün katledilmesiyle ilgili olarak İbrahim Çiftçi için dört kez idam cezası verilmiş, itiraz üzerine Askeri Yargıtay Ceza Genel Kurulu bozma kararı verip tahliyesini sağlamıştı. 1 No’lu Ankara Askeri Sıköyenetim Mahkemesi, üst mahkemenin verdiği beraat kararına uymuştu.

Tamer Osmanağaoğlu da MYK'da yer alan isimlerden birisi. Katledilen DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler’in faili olan Ünal Osmanağaoğlu, 1979’da kardeşi Tamer Osmanağaoğlu’nun kimliğiyle yurtdışına kaçmıştı. 

Yeni MYK’da bir diğer isim de Tarkan Toper. 17 Mayıs 2006'da gerçekleştirilen Danıştay saldırısının Ergenekon davasıyla birleştirilmesiyle birlikte ismi gündeme gelen Tarkan Toper'i Alparslan Aslan'ın olaydan bir gün önce Ankara'sındaki bürosunda ziyaret ettiği ortaya çıkmıştı.

Editör: TE Bilişim