Milliyetçi Hareket Partisi'nde bir süre önce Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener'in arka arkaya yaptıkları açıklamalarla hareketlenen muhalefet imzaları topladı. Muhalif kanat, topladıkları imzaları bugün cuma namazının ardından parti genel merkezine teslim etti.

543 İMZA KONGRE İÇİN YETERLİ AMA TÜZÜK DEĞİŞİMİ İÇİN 601 İMZA GEREKİYOR

MHP'de parti içi muhalefet tüzük kurultayı için 543 imza topladı. MHP'de olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için 543 imza yeterli. MHP Kurultay'ında tüzüğün değişebilmesi için 601 imza gerekiyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?


Olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçilmesine izin vermeyen MHP tüzüğünü değiştirilmesi için olağanüstü kurultay toplanması gerekiyor. MHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultay toplanabilmesi için 249 imza yeterli. Muhalefet, tüzüğün öngördüğü imzanın çok üstünde bir delege desteğine ulaştı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu imzaları geçersiz sayacağını ve olağanüstü kurultayı toplamayacağını ilan etmişti. Bahçeli, "İmzayı, kim ne kadar toplarsa toplasın. Müracaatları halinde kabulü mümkün olmayacaktır" restini çekmişti. Bu aşamadan sonra muhalefet yargı sürecini başlatacak. Parti yönetiminin yeterli imzaya rağmen kurultaya gitmemesi nedeniyle "kayyum marifetiyle kurultay" talep edilecek. Muhaliflerin talebi kabul görürse, mahkeme parti üyesi 4 kişiyi kurultayı gerçekleştirmek üzere kayyum olarak görevlendirecek. Kayyum atanması durumunda bu heyetin yetkileri, sadece kurultay ile sınırlı olacak. Genel başkan ve parti yetkili organları görevlerini sürdürecek.

16 SEÇİM KAYBEDEN BAHÇELİ "KABUL ETMEYECEĞİZ" DEMİŞTİ

543 imza, tüzük kongresinin toplanması için yeterli. Ancak 10 Ocak'ta açıklama yapan MHP lideri Bahçeli, imzaları kabul etmeyeceklerini söylemişti. Başkanlık Divanı'nın yaptığı değerlendirme sonucu MHP'nin 12. Olağan Büyük Kongresi'nin 18 Mart 2018'de yapılmasına karar verildiğini belirterek "İmzayı kim ne kadar toplarsa toplasın, müracaatları halinde kabûlü mümkün olmayacak. Yasal haklarını kullanma yolu da açık olacaktır. Onun için önümüzdeki günlerde bizimle değil mahkemelerle haklarını savunmalarını tavsiye ederiz" demişti.



Editör: TE Bilişim