Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ile Borhaber.net sitemiz yöneticisi Selim Gökel bir söyleşi yapmıştı. Feyzioğlu söyleşide, CHP’den adaylık konusunu, Terör konusundaki görüşlerini açıklamıştı.

Söyleşinin son bölümünde ise Niğde’nin en önemli sorunlarından olan çocuk gelinleri konuştuk. Ardından, Niğdeli avukatlar nasıl “ Kutup Yıldızı” olabiliri konuştuk.

 

İşte söyleşinin 3. Ve son Bölümü…

SÖYLEŞİNİN TAMAMI SAYFANIN ALTINDA

 

***

 

Niğde’de Çocuk Gelinler olayı çok yaygın. Geçmişte Niğde bu konuda ulusal basına da çıktı. Mesela bir okulda, gelin, görümce, damat aynı okulda olabiliyor. Bu konunun hukuki boyutu nedir.  Bu konularda ne diyorsunuz.

 

ÇOCUKLARIN IRZINA GEÇİLİYOR

Bu bununla bütün gücümüzle mücadele ediyoruz.  Barolarımız olarak da…  Çocuk Gelin tabirini de çok uygun bulmuyorum üstad. Çünkü “Çocuk Gelin” deyince sanki o “gelin” kısmı sempatik görünüyor. Çocukların ırzına geçiliyor, çocuklar satılıyor. O’nun o sübyanın bir iradesi var mı ki? Babası, anası veriyor.

 

BU KONULAR HÜKÜMET ÜSTÜ MİLLİ MESELELERDİR

Okul önlerine baba geliyor ve oğluna kız  seçiyor.

Korkunç bir şey bu… Bu bir sapıklık, 21. Yüzyılda bir kölelik düzeni. İşte bizim bunlarla milletçe uğraşıyor olmamız. Benim gördüğüm bu konuda bir farkındalık oluştu. Mücadele var ama… Pek çok yerde de kafayı kuma gömerek, yok sayarak bu belayı savuşturmaya çalışıyorlar. Kız olsun erkek olsun çocuklar okuyacak. Okuyabildikleri kadar okuyacak ve istedikleri insanla inşallah bir gün evlenecekler. Satılarak değil, babalarının analarının emriyle değil,  fakirlikten fukaralıktan değil. İşte sosyal devlet buraya devreye girecek. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da etkili çalışmalar yapar diye umut ediyorum. Vakti ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çok güzel çalışmalar yapıyorduk. Bu bir iki senedir sanki bir mesafe girdi. İstediğimiz performansı alamıyoruz. Ama bundan sonra yeni hükümet kurulduktan sonra, hangi parti olursa olsun. Bu konular hükümetler üzeri milli meseledir. Terörle mücadele hükümetler üstü milli meseledir. Eğitim hükümetler üstü milli meseledir. Kadına karşı şiddetle mücadele ve çocuk istismarının önlenmesi bunlar milli meseledir. O hükümet gider bu hükümet gelir biz her siyasi ile bu konuda çalışmaya hazırız.

 

NİĞDE’DE BİR AVUKAT NASIL “KUTUP YILDIZI” OLUR

Siz göreve geldiğinizde “ Kutup Yıldızı” olacağız dediniz. Niğde’de bir avukat “ Nasıl Kutup Yıldızı” olur?

 Biz bunu Barolar Birliği olarak, Barolar ve avukatlar için bir hedef olarak koyduk. Toplum bize bugün aklı karıştığında, koca koca insanlar, koca koca bakanlıkları temsil edenler. Farklı beyanlar vermeye başladıklarında, bir toplumsal kriz çıktığında, hemen bize bakıyorlar. “Barolar Birliği ne diyor” Barolar Birliğinin fikrine göre, kendisi bir görüş oluşturuyor. Bu bize onur veriyor. Benim sosyal medya hesaplarımda yazdıklarım. Tüm meslektaşlarım adına onurla söyleyebilirim ki günlük 4-5 milyon kişiye ulaşıyor. Bu günlük… Bu Barolar Birliği Başkanı için bu güne kadar görülmemiş bir şeydi.

 

ERTUĞRUL FIKRATEYNİ’NİN İLGİNÇ BİR HİKAYESİ VAR.

Ertuğrul Fıkrateyni’nin batması ile ilgili paylaşım yapmıştınız. Çok güzel bir mesajdı.

Ertuğrul Fıkrateyni’nin batmasının yıl dönümüydü ben çok etkilendim. Şehitlerimizin isimlerinin yanında memleketleri var. İşte o Türkiye. Türkiye’yi toplamışsınız, koca Türkiye havuzundan bir kova almışsınız. Bir gemiye bırakmışsınız, Türkiye’nin her yerinden vatan evladı var. Onlarda gitmişler Osmanlı İmparatorluğu  ile Japonya arasında ilişki kursunlar diye ama dönerken batmış. Birde hikayesi var. Onu orada yazamadım ama. Bakın hikayesi çok ilginç. 15 Eylül’de Ertuğrul Fırkateyni ayrılacak. Japonlar diyor ki. Gitmeyin, fırtına mevsimi başladı. İlkbahara kadar buradaki fırtınalarla başa çıkamazsınız, dönemezsiniz. Gemi süvarisi toplanıyor. Karar çıkıyor, gideceğiz. 600’ün üzerinde deniz askerimiz var. Para yok. Geminin orada kalıp 600 kişinin karnını doyuracak para yok. Zaten gemi tadilattan geçmiş. Zar zor kömür konulmuş. Ama Japonya’da 4-5 ay fırtına mevsimini geçirecek geminin kasasında para yok. Diyorlar ki, biz Türkler mahcup oluruz. Devletimizi Japonya karşısında mahcup edemeyiz ve dönüşe geçmek zorundayız diyorlar ve ölüme açılıyorlar. Şimdi bunu görüp de bunu bilip de ve o memleketin her yerinden o gemiye gelmiş vatan evlatlarının isimlerini okuyup da boğazına bir şeyler düğümlenmeyen bu milletten değildir. Ama ben düğümlenmeyen kimse olduğuna inanmıyorum.  İşte bu millet olmaktır. Tasa da birlik, tarihte birlik ve geleceği de birlikte inşaa etmektir.

 

NİĞDE BAROSU DOĞRU BİR YERDE DURUYOR

Sorduğum “Kutup Yıldızı” ile de alakalı.

Çok ilgili… Şimdi biz bütün bunları topluma söylüyoruz. Hukuk, toplumsal düzen, toplumun her yaşadığı ile, her duygusu ile bir şekilde ilgili kuşkusuz. Ve toplum bizi izliyor, bizden duyuyor. Bizim söylediğimize göre de katılıyorum, katılmıyorum diye kendi değerlendirmelerini yapıyor. Ha bunu birey olarak avukatlara indirdiğimizde. Ben inanıyorum ki meslektaşlarım da, meslek örgütlerinin bu artmış olan itibari ve güvenirliliğinin gurunu kendi hayatlarında yaşıyorlar. Çünkü bu konuda bana çok geri dönüş oluyor. İşte Baro Başkanınız dedi ki… Birlik Başkanınınız dedi ki…  Daha önceden hiç baro başkanını bilmeyen insanlar bugün baro başkanını biliyor. Bugün Niğde’nin Baro Başkanını Niğde biliyor. Bu çok önemli demek ki Niğde Barosu bu toplumda bir yerde duruyor. Niğde Barosu doğru bir yerde duruyor. Aynı şey Barolar Birliği ve bütün barolarımız için geçerli. Tabi,  bu avukatlardan beklentiyi de vatandaş nezdinde artırıyor. O yüzden biz meslektaşlarımızdan  meslek kurallarına tam bir saygıyı bekliyoruz. Vatandaşlara yine meslek kuralları çerçevesinde, müvekkillere ve müvekkil adaylarını tam bilgilendirmeyi bekliyoruz,  ki, vatandaş ile avukat arasındaki ihtilafı en aza düşürelim. Güvenilir kişi dendiğinde her zaman ve her zaman avukatlar akla gelsin. Güvenilir kurum dendiğinde Barolar ve Barolar Birliği akla getirmeyi başardık elbirliği ile.  Güvenilir kişi dendiğinde avukatlar artık eskisinden çok fazla akla geliyor ama. Birinci olsun istiyoruz. 

İLGİLİ HABERLER AŞAĞIDA...

Editör: TE Bilişim