AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, 2013 Mali Yılı Bütçe Kanunu görüşmelerinde, Sayıştay Başkanlığı bütçesi üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu bir konuşma yaptı. Sayıştay’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetim yapan bir yüksek denetim kurumu olduğunun altını çizen Kavaklıoğlu, Sayıştay’ın yeni eğilimleri de dikkate alarak sadece ulusal değil uluslararası alanda da önemli bir aktör olarak denetimlerini gerçekleştirmekte ve denetim metodolojisinin gelişimine katkı sağlamakta olduğunu belirtti.

 

Kavaklıoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “1862 yılında Divan-ı Ali-i Muhasebat adıyla kurulan Sayıştay’ımız, 150 yıllık bir tarihe sahiptir.  Köklü tarihi boyunca denetim, yargı ve diğer fonksiyonlarını çağdaş yaklaşımlar ve günün koşulları çerçevesinde sürekli geliştirerek en etkin şekilde yürütmektedir. Sayıştay, yeni düzenlemelerle kendisine verilen görev ve sorumlulukları da en iyi şekilde yerine getirmek için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Sayıştay, bu dönemde Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı ve diğer uluslararası yüksek denetim örgütlerinin uluslararası bölgesel organizasyonları tarafından da teşvik edilen ve desteklenen ortak ve paralel denetimlerle küresel sorunlara küresel ölçekte cevap arama yolunda çalışmalar yürütmektedir.

 

Sayıştay’ın gelişimi için proje yürütülüyor

6085 Sayılı Yeni Sayıştay Kanununun Yürürlüğe Girmesi ile Yargıtay’ın gelişiminin hız kazandığını kaydeden Kavaklıoğlu, “Önceki yıllarda başlayan denetim çalışmaları tamamlanmış, denetim alanı kütüğü güncellenmiş, teşkilatlanma çalışmaları tamamlanmış, denetim rehberleri hazırlanmıştır. 6085 sayılı Kanunun öngördüğü ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanmış, uluslararası denetim standartlarının Türkçeye çevirisine başlanmış, eğitim faaliyetleri düzenlenmiş, bilişim altyapı çalışmalarına başlanmış ve Yeni Sayıştay Kanunu diğer dillere çevrilmiştir” dedi.

 

Kamuda saydamlığı engelleyen ve yolsuzluğa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması suretiyle daha adil, hesap verebilir, saydam ve güvenilir bir yönetim anlayışının geliştirilmesi çerçevesinde Hükümet tarafından hazırlanan “Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi” Sayıştay’a önemli görevler verdiği ifade eden Kavaklıoğlu konuşmasını şu şekilde tamamladı : “Meclisimiz adına, dolayısıyla millî irade adına denetim yapan Sayıştay’dan beklentimiz, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri en iyi şekilde içselleştirerek uluslararası standartlar çerçevesinde dünyaya örnek olacak bir denetim kapasitesine ulaşmasıdır. Bu sayede bizim de yasamadan sonra en önemli işlevimiz olan denetim çalışmalarımıza güç vermesidir”.


Editör: TE Bilişim