AK Parti Niğde Alpaslan Kavaklıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile biraraya gelerek başta patateste yaşanan sorunlar olmak üzere Niğde tarımı hakkında görüş alışverişinde bulundu. Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Kavaklıoğlu, Karadeniz için çay, fındık, Ege için incir, üzüm neyse, İç Anadolu için, Niğde için, Nevşehir için patates aynı şey olduğunu ve patatesçilerin sorunlarının çözümü için çaba sarfetmeye devam edeceklerini belirtti.


Patates fiyatları artacak

Türkiye’de patates üretiminin % 16’sını Niğde’nin tek başına karşıladığını kaydeden AK Parti Niğde Alpaslan Kavaklıoğlu şunları söyledi: “ Tek ürün olarak patates üreten Niğde ve Nevşehir bölgesinde çiftçilerimiz çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Niğde ve Nevşehir bölgesinde suyun derin kuyulardan temin edilmesi ve bölgede yaygınlaşan yağmurlama sulama sistemi, enerji maliyetlerinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Çiftçilerimizin yıllardır ödeyemedikleri enerji borçları birikerek büyük bir sorun halini almıştır. Arz-talep dengesinin oluşturulamaması nedeniyle fiyatların düşmesi çiftçilerimizin gelir kaybına sebep olmaktadır. Fiyatların istikrarlı bir seyir izleyememesi, patates üretimini olumsuz etkilemektedir. Öte yandan ülkemizin genel ihracat değerleri göz önüne alındığında, patateste üretim potansiyelinin tamamının kullanılmadığı görülmektedir. Üretilen patatesin % 5’ten daha az bir oranı ihraç edildiği edilmektedir. Uzun yıllardır ciddî sıkıntıları olan patates üreticilerimizin sorunlarına uzun vadede, kısa vadede ve orta vadede getirilecek çözüm önerilerine destek vermeye devam edeceğiz”.

Girişimleriyle Tarım Bakanlığının ihracatın artırılması için çalışmalara başlandığını ifade eden Kavaklıoğlu “Sayın Başbakanımızın desteğiyle Para Kredi Kurulu konuyu ele almış, gerekli kararları gündeminde tutmaktadır. Önümüzdeki günlerden başlayarak patates ihracatında önemli hareketlilik yaşanacağına ve fiyatların artacağına şimdiden inanıyoruz” diye konuştu. 



Editör: TE Bilişim