İşçi Partisi Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım geçtiğimiz günlerde yaşanan patates  üreticilerinin elektrik eylemine ve patates sorunu çözümüne ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

 

Yıldırım açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

3 Ağustos Cuma günü, tarımsal sulamada kullandıkları elektriklerinin kesilmesi nedeniyle AKP il binasına yürüyüp, Atatürk anıtı önünde oturma eylemi yapan Niğde’nin Orhanlı çiftçisi 5 Ağustos günü de Niğde-Kayseri-Adana karayolunu altı saat süreyle ulaşıma kapatmıştır.


MEDAŞ bugüne kadar geçen süre içinde, Gölcük, Orhanlı ve Edikli kasabalarının sadece evlerde kullanılan elektriğini üç günlük kesintinin ardından açmış, tarımsal amaçlı kullanılan elektrikleri, siyasi partilerin, meslek odalarının açıklamalarına rağmen henüz köylünün kullanımına açmamıştır.


Gölcük, Orhanlı ve Edikli kasabasının patates üreticileri, patateslerinin tarlada yanmaması için elektriklerinin kullanıma açılmasını dört gözle beklemektedir.


İşçi Partisi olarak Niğdeli patates üreticisinin yıllardan beri bir kangren haline dönüşmüş bugünkü acil sorunu için şunların yapılmasını hayati önemde görüyoruz:

Tarımda hedef köylüyü efendi kılmaktır.

1.                      Patates bitkisinin suya en fazla gereksinim duyduğu bugün, patatesin tarlada yanmaması için, tarımsal sulama ve evde kullanılan elektrik derhal açılmalıdır.

2.                        Geçen yıl sert geçen kış dolayısıyla tarlada donan patates bedelleri, köylüye söz verildiği üzere, vakit geçirilmeden çiftçiye ödenmelidir.

3.                        Kalkınma ve dayanışma amaçlı kooperatifleşmeye gidilmeli, çiftçi bu örgütler eliyle kendi hakkını aramalıdır.

4.                        Tarımda kullanılan elektrik, mazot, gübre, ilaç vb. fiyatları düşürülmelidir.

5.                        Özelleştirmeler durdurulmalı, Türkiye Zirai Donatım Kurumu(TZDK), Yem Fabrikaları, Süt Endüstri Kurumu(SEK), Et ve Balık Kurumu(EBK) başta olmak üzere özelleştirilen kamu iktisadi teşekkülleri devletleştirilmeli, çiftçiye hizmet anlayışıyla yeniden örgütlenmelidir.

6.                        Yoksul ve orta halli üreticiler tefeci ve banka borçlarından ödeyebileceği düzeyde taksite bağlanarak kurtarılmalı, var olan ipotekleri kaldırılmalıdır.

7.                        Çiftçinin ürettiği ürünün değerinde satması, devlet eliyle sağlanmalıdır.

8.                        Niğde Türkiye’de patatesin en yoğun üretildiği bir il olduğundan Niğde’ye bir cips fabrikası açılmalıdır.

9.                        Çok derinden çekilen suyun elektrik maliyeti yüksek olduğundan Orhanlı ve Gölcük gibi köylerde, çiftçimize patates yerine suya daha az ihtiyaç duyan alternatif ürün yetiştirmesi teşvik edilmelidir.

                   













Editör: TE Bilişim