Özkan : Siyasi İktidar Kamu Emekçilerinin özlük haklarına yönelik kapsamlı bir saldırı hazırlığında!
 
KESK dönem sözcüsü ve Eğitim Sen Niğde İl Temsilcisi Göksel Rıza Özkan bir basın açıklaması yaptı.
 
 
AKP Hükümeti, “Devletin borçlarının yeniden yapılandırılması” gündemi üzerinden yaptığı hazırlıklarını tamamlayarak kapsamlı prim aflarından, esnek çalışmayı yaygınlaştıran düzenlemelere, 657 Sayılı DMK’ da yapılması düşünülen değişikliklerden işsizlik sigortası fonundan patronların daha fazla yararlanmasına kadar pek çok düzenlemeyi içeren torba yasayı meclis gündemine getirmiştir.
      AKP Hükümeti’nin 29 Kasım Pazartesi günü Meclis’e gönderdiği “Torba yasa” toplam 120 maddeden oluşmaktadır. 2011 Bütçesinin hemen ardından yasalaştırılması planlanan tasarıyla, patronlara borçlarında büyük ödeme kolaylıkları getirilirken, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek ve her birey için zorunlu olacak genel sağlık sigortası ile ilgili mevcut durumdan daha geri düzenlemeler yapılmıştır.
       3308 sayılı  Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle mevcut  yasada “meslek eğitimi gören öğrenci, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin %30'undan aşağı ücret ödenemez” ifadesi yerine, mevcut durumdan daha geri bir düzenleme yapılarak “asgari ücretin net tutarının %30’u” ifadesi getirilmekte, Hükümetin mesleki eğitim kanununa göre eğitim alanların aldıkları üç kuruşluk ücretlere göz dikmekten bile çekinmediği görülmektedir. MEB’in meslek liselerinin sayısını arttırma çabaları ile birlikte düşünüldüğünde, bu düzenlemenin çocuklarımızın daha öğrenciyken işçileştirilmesi ve “düşük ücrete” mahkûm edilmek istendiği açıktır. 
       Tasarı, referandum öncesi gündeme getirilip, tepkiler nedeniyle, referandumu tehlikeye sokmamak için geri çekilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının en tehlikeli maddelerini de içermektedir. İş güvencesini ortadan kaldıran, kamuda esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak değişikliklerin yer aldığı “Torba yasa” tasarısı, AKP hükümetinin bugüne kadar gündeme getirdiği, emekçilere yönelik en kapsamlı ve en tehlikeli saldırı olarak dikkat çekmektedir. 
       657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikler, tıpkı sözleşmeli ve ücretli istihdam gibi esnek ve güvencesiz istihdamın yasal hale getirilmesini öngörmektedir. Türkiye’deki kamu emekçilerinin yarısının eğitim işkolunda olduğu düşünüldüğünde, yapılması planlanan değişiklikler eğitim ve bilim emekçilerini de yakından ilgilendirmektedir. 
      Esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasına, işsizlik fonunun yağmalanmasına, kamusal haklarımızın hedef haline getirilmesine ve iş güvencemizin elimizden alınmasına karşı bütün sendikaları ve emek örgütlerini harekete geçmeye ve Hükümetin saldırıları karşısında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. 
      Eğitim Sen örgütlülüğü olarak, Torba yasa ile birlikte gündeme getirilen bütün olumsuz düzenlemelerin, kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmaya yönelik her türlü adım ve girişimin karşısında bütün örgütsel gücümüzle duracağımızın bilinmesini istiyoruz.
 
Editör: TE Bilişim