CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sigortası yaptırılan hayvanlarla ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçen yıl tarım sigortası kapsamında sigorta ettirilen hayvan sayısının 13 milyon 532 bin 272 olduğunu açıkladı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvanların tarım sigortası kapsamında sigorta ettirilmesine yönelik faaliyetlerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Ülkemizde 2021 yılında TARSİM Sigorta sistemine kaydı yapılan hayvan sayısı kaçtır?

Tüm hayvanların sisteme alınması için bir zorunluluk getirilmesi düşünülmekte midir?

Bakanlığın, bahsi geçen uygulamaya teşvik için primin tamamını destek olarak karşılaması ve bu uygulamanın hayata geçirilmesi düşünülmekte midir?

İl Genel Meclis Başkanı Ömer Kılıç oldu İl Genel Meclis Başkanı Ömer Kılıç oldu

Ülkemizde mevcut hayvan sayısı dağılımlı olarak ne kadardır?”

 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2021 yılında Tarım Sigortası kapsamında sigorta ettirilen hayvan sayısının toplam 13 milyon 532 bin 272 baş olduğunu açıkladı. 

Bakan Kirişçi, Tarım Sigortası ile; bitkiler, bitkisel ürünler, seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makineleri ile çiftlik hayvanlarının sürdürülebilir güvence altına alınmasının hedeflendiğini de belirtti. 

TARSİM’in; sigorta prensipleri ve teknikleri çerçevesinde; doğruluk, şeffaflık, hesap verebilirlik, sürdürülebilirlik ve güvenilirlik ilkeleri ile Tarım ve Hayvancılık Sektörüne hizmet vermeyi esas alan ve kar amacı olmayan bir sigorta sistemi olduğuna dikkat çeken Bakan Kirişçi. Tarım Sigortasının zorunlu olmadığını ve isteğe bağlı olduğunu ifade etti. 

PRİMLERİ BAKANLIK KARŞILAMALI 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise son yıllarda yükselen maliyet artışları, ekonomik kriz ve pandemi sürecinin neden olduğu olumsuzluklar da göz önünde bulundurularak, tarım sigortası primlerinin bir süreliğine Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanması gerektiğine değindi. Gürer,  “Hayvan  varlığı artan yem fiyatlar ile  hızla azaldı. Çok sayıda gebe ve süt ineği kesime gitti. Ayrıca ülkemizde buzağı ölümleri ve hayvan hastalıklarında  dünya ortalaması üzerinde. Hayvanların sigortası artan hayvancılık maliyetleri nedeniyle yeterli oranda yaptırılmıyor. Hayvan varlığı verileri de sağlıklı değil. Son olarak Bakanlık il il hayvan  varlığı saptamak için il ve ilçe müdürlüklerine yazı göndermişti. Bu veriler ışığında hayvan  varlığını sorduk ancak bakan yanıt vermedi. Ayrıca sigortalı hayvan varlığı da  düşük, bu yönde hayvancılık yapana destek verilip, teşvik edilmelidir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim