Sıtkı Erat'tan Bir Zor Soru Daha Sıtkı Erat'tan Bir Zor Soru Daha

Ulukışla’da ilçe pazarında vatandaşlarla ve esnaflarla buluşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pazarlardaki tezgahlarda artık ürünlerin kilogram fiyatı yerine yarım kilo veya dilim olarak yazıyor. Bir dilim karpuzun fiyatı 33 lira iken bu vatandaş ne yiyecek, ne içecek” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla’da ilçe pazarı gezdi, pazarcı esnafının ve alışverişe gelen vatandaşların sorunlarını dinledi. Esnaf girdi maliyetlerindeki artışın etiket fiyatlarına yansıması nedeniyle satış yapamamaktan, vatandaş ise pahalılıktan yakındı.

Bir dilim karpuzun 33 liraya, fasulyenin ise 40 liraya satıldığı Ulukışla ilçe pazarında, maaşıyla alışveriş listesinin ancak yarısını alabilen emekli ile 4 ay sonra ilk kez pazara gelebilen bir bayanın etiket fiyatlarını görünce yaşadığı şaşkınlığa şahit olan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yetkililere seslenerek, “Gübre ve mazotun fiyatını yarı yarıya indirmezseniz, pazardaki yangını söndüremezsiniz” dedi. Gürer’in pazar ve esnaf gezisine CHP ilçe Başkanı Hüseyin Toker, İl Genel Meclis ve belediye Meclis üyeleri de eşlik etti.

GÜRER’E ULUKIŞLA PAZARINDA YOĞUN İLGİ…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçe pazarını gezdi. Pazarcı esnafının sorun ve taleplerini dinleyen Gürer’e, alışveriş için pazara gelen vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Pazar yerinde Gürer’i adeta bağrına basan vatandaşlar “Çiftçinin, esnafın, emeklinin, işçinin, işsizin sorunlarını senden başka dile getiren yok. Biz de senin arkandayız. Bir an önce gönderin bunları ” dediler.

GİT-GEL MERSİNE MAZOT ZAM BİNİYOR

Ömer Fethi Gürer’e dert yanan bir pazarcı esnafı 6 ay önce ürün aldığı Mersin’e gidip geliş için 450 liralık mazot harcarken, bugün aynı mesafeyi ancak 1500 liralık mazotla gidip gelebildiğini belirterek, akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışın pazarcı esnafında oluşturduğu mağduriyete dikkat çekti. “Mersin git-gel Mazota zam biniyor. Ürün fiyatını direk etkiliyor” dedi.

KAMYON KASASI DOLMUYOR

Geçen yıl 10 bin liralık ürünle kamyonunun kasasının tamamını doldurduğuna söylenen pazarcı esnafı bugün 50 bin liralık ürünle ancak kasanın yarısını doldurduğunu belirerek, “Nakliye ücretleri aşarı derecede arttı. Nakliyenin tamamını etikete yansıtsak, kimse tezgahın yanında bile geçmez. Sadece Ereğli ilçesine gidiş geliş için bile 300 liralık mazot kullanıyoruz. Ürün yerinde fiyatı 3-4 kat yükseldi. Üretici maliyeti arttı. Hal fiyatlar yükselişte ürüne yansıdı” dedi.

PAZARDA ALANDAN ÇOK BAKAN VAR

Başka bir pazarcı esnafı ise eskiden iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık olan Ulukışla pazarında artık tek tek müşteri görebildiğini belirterek, “İnsanlar artık kilolarca değil, gramla ve tane ile ürün almaya başladı. Siması bildiğimiz çok emekli pazara dahi gelemiyor. Bilenlere soruyoruz hastamı diye, Pazara gelecek hali yok diyorlar ” diye konuştu.

EMEKLİNİN MAAŞI ALIŞVERİŞ LİSTESİNE YETMEDİ…

Pazar yerine gelen emekli Mehmet Yılmaz “Biraz önce ATM’den emekli maaşımı çekip pazara girdim. Pazarın ortasında para bitti. Listenin de tamamını alamadım. Parayı düşürdüm mü acaba diye yere baktım ama düşürmemişim. ATM’den emekli maaşını çekip pazara girdim, pazarın çıkışına para yetmedi.. Bir taraftan girdi, bir taraftan çıktık. Ne yapacağımızı şaşırdık. Alışveriş listesi kabarık hanım bu kadar parayı nerede harcadın diye bana soruyor, paranın değeri yok; düzen bozuk düzen. Kapitalist düzenin oyuncağı olduk” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI PÜF OLDU!

Ayakkabı ve terlik satan bir pazarcı esnafı ise sattığı ürünün yerine yenisini koyamamaktan yakınırken, alışveriş için Pazar yerine gelen kadınlar fiyatların pahalılığından dert yanarak, “Geçen sene 50 liraya Pazar çantasını dolduruyordum. Şimdi 300 liraya bile dolduramıyoruz. Meyve ve et de alamıyoruz. Tavuk da pahalı. 2500 lira emekli maaşım yeni yattı, o da püf oldu gitti! 1100 lira emekli ikramiyesi olur mu? Bu ülkenin en mağdurları emeklilerdir” şeklinde konuştu.

KARPUZUN DİLİMİ 33 LİRA…

Dilimle karpuz satan pazarcı esnafı da az da olsa vatandaşın dilimle karpuz alabildiğini söyledi. Tarttığı bir dilim karpuzun 33 lira gelen esnaf “Emekli alamıyor, dar gelirli alamıyor. Orta gelirliler ise tüm değil ancak dilimle alabiliyor” diyerek, ülkemizde hayat pahalılığının geldiği noktayı gözler önüne serdi.

4 AY SONRA İLK KEZ GELDİĞİ PAZARDA ETİKET FİYATLARINA İNANAMADI

4 ay sonra ilk kez pazara gelebildiğini, marketlere ise zaten gidemediğini söyleyen kadın müşteri ise etiket fiyatlarını görünce yaşadığı şaşkınlığı CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e anlattı, “Fiyatlar çok yüksek, Pazar yeri yanmış. Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 200 artmış” diye konuştu.

BURASI ANKARA, İSTANBUL DEĞİL; ULUKIŞLA…

Pazarcı esnafı ve vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ise yaptığı açıklamada, “Fasulye 40 lira, kırmızı biber 25, yeşil biberin ucuzlamış hali 20 lira… Burası İstanbul değil, Ankara değil; Niğde’nin Ulukışla ilçesi. Vatandaşın alım gücü daralınca kilo ile almak yerine gramla ya da tane ile almak zorunda kalıyor. Dar gelirli ve sabit gelirliler kara kara düşünüyor. Pazarcı esnafı nakliye ücretlerindeki artıştan mağdur. Bazı ürünlere nakliye fiyatlarını yansıtmadan, çeşit olsun diye tezgaha koymak zorunda kalıyor. Vatandaşın takati tükenmiş. Özellikle Emekliler çok mağdur. Bayram ağzı emekli ikramiyesi olsun artırılsa bir nebze soluk alacaklardı. AKP iktidarı onu da çok gördü” şeklinde konuştu.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Yetkililere seslenen CHP Milletvekili Gürer, “Vatandaş etiketi görünce tezgahın yanına bile yaklaşamıyor. Gübrenin ve mazotun fiyatını yarı yarıya indirmezseniz pazardaki, mutfaktaki yangını söndüremezsiniz. Önce girdi maliyetlerine müdahale edin ” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim