Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de 2015 yılında üretilen ürünlerin üreticileri mağdur ettiğini belirtti.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde ve Nevşehir’de patates üreticisinin büyük sıkıntı içinde olduğunu, elma üreticisinin depoda ürününün kaldığını, fasulye ve kiraz üreticisinin de geçtiğimiz yıl mağdur olduğunu söyledi. Üreticilerin sorun yaşamasının yıllardır uygulanan tarımsal politikaların yanlışlığı olduğunu ifade eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:

“Niğde İlinde tarım ve hayvancılık ana geçim kaynağıdır.  Üretimde toprağına, su kaynaklarına, üreticinin tarımsal bilgisine, iklimin olanaklarına bağlı yapılmaktadır.   Niğde için bazı ürünlerin varlığı geçmişe dayanır. Bahçeliköşk bilimsel kazı alanında elde edilen veriler Niğde İlinde tarımın köklü bir tarihi olduğunun kanıtıdır. Niğde İlinde son 40 yılda öne çıkan başlıca ürün patatestir. Kiraz üretimi son yıllarda artarken, elmanın bölgede 100 yıl öncesine dayanan bir dünü vardır. Elma ürünü konusunda Niğde ili ülkemizde ağaç sayısı bakımından ilk sıradadır. Patates ise, Nevşehir ile ülke birinciliği yine bölgemizdedir. Patatesin geçen yıl yurt dışı satış olanağı olmadığı gibi pazar daralması ile stoklarda kalmıştır.  Aylardır bu bağlamda hükümete çağrımız vardır.  Hükümetin konuyu acil olarak ele almaması sorunun sıkıntılı duruma gelmesine neden olmuştur. Üretici den kopuk, yandaşların aktarımı ile bilgi edinen ve bu nedenle çözüm üretiminde yetersiz kalan yaklaşım üreticinin ekim dikim, bakım yapamayacak duruma düşmesine neden olmaktadır. Aracılık uygulaması da ülke genelinde düşünülmesi gereken bir durumdur. Niğde’de elma depoda, 120 bin ton ürün beklemektedir. Amasya türü büyük şehirlerde 4 liraya kadar satılırken elma üreticisi maliyetine ürününü satamamaktadır.  Patates de Niğde İlinde 30-40 krş alıcı bulmazken maliyeti 60-70 krş aralığındadır. Büyük şehirlerde iki lira düzeyinde patates satılmaktadır. Aracılık sistemi bu bağlamda üreticinin de tüketicinin de mağdur olmasına neden olmaktadır. Tüccar üreticiden ürünü almayarak fiyat düşürmekte, piyasada ürünün sınırlı olması da bu kere fiyatı artırmaktadır. Bu yıl için Büyükşehir belediyeleri, askeri birlikler, yurtlar ile ürün sorunu aşılması olası iken bu yönde adım atılmamıştır. Patates ve elma için de kalıcı çözüm bölgeye entegre tesislerin gelmesidir. “dedi.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticisinin sorunlarını köy, kasaba gezerek yerinde gördüm. Çimlenmiş patates depolarındadır.  Niğde Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Ajansının desteğinden mahrum bırakanların çiftçi için konuşmak değil iş yapmak adına icraatları olmalı, çünkü hükümet onlar ve çözüm adresi de onlar, çözsünler demekle kalmadık çözüm önerilerini de anlattık. Patates ve elma için acil çözüm hükümet üretmelidir. Çiftçi, köylü, üretici çok zor" dedi

Editör: TE Bilişim