CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkeze bağlı Çavdarlı köyünde 2012 yılından bu yana kooperatif bünyesindeki sulama suyunun, elektrik borcundan dolayı kesik olmasını, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, borçların affedilip affedilmeyeceğini soran Gürer’e verdiği yanıtta, affın söz konusu olmadığını ima ederek, Ocak 2020’ye kadar başvuru yapılması halinde borçların yapılandırılabileceğini belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde “Niğde Merkez Çavdarlı Köyünde çiftçiler Sulama Kooperatifi'nin borçlarından dolayı 2012 yılından bu yana Kooperatif bünyesindeki suluma kuyularını kullanamamaktadırlar. Ana borcu 36 bin lira olan kuyuların elektrik borcunun 160 bin civarına çıktığı belirtilmektedir. Bakanlığınızca Niğde Çavdarlı Köyü Kooperatife ait suluma kuyularının borçlarının affına yönelik çalışma yapılması düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, Çavdarlı Sulama Kooperatifinin 218 bin 60 TL borcunun bulunduğunu belirterek, “Söz konusu abone TEDAŞ'ın alacakları için TEDAŞ Bölge Müdürlüklerine veya Meram Elektrik Perakende Satış Şirketine 31.01.2020 tarihine kadar başvurması halinde 7061 sayılı "Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna" istinaden bu kapsamdaki enerji borçları yapılandırılabilecekti” açıklamasında bulundu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde yer üstü su kaynaklarının yetersizliği nedeni ile yer altı kuyuları ile sulama sağlandığını, doğal yollardan yeryüzüne çıkarılamayan su için elektrik enerjisi kullanıldığını belirtip, “üretici ürünü değer bulmadığı yıllarda ödeme güçlüğü içine düşüyor. Her yıl borç ödeme sorunu nedeni ile icralık olan çiftçiler var. Yer altı sulama suyu için düzenleme yapılması ve çiftçiye destek verilmesi gerekli. Özellikle kuyu devri ve geçmişten bugüne süren borçlar yeniden bir değerlendirmeye alınmalıdır. Kuyu sahibinin vefatı halinde kuyu miras yoluyla el değiştirdiğinde yeniden ruhsat gerekmekte ve kuyu ruhsatlarında da  ciddi  sorunlar yaşanmaktadır. Kalıcı çözüm Aladağlardan çıkıp Akdeniz’e akan su kaynaklarının Niğde ovalarına akıtılmasıdır. Hali hazırda elektrik borcu nedeni ile kapalı su kuyuları içinde AKP iktidarı çözüm üretmelidir” dedi. 
 
 
Editör: TE Bilişim