CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Şeker Bayramı” olarak da anılan Ramazan Bayramı’nda ikram edilen şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerdeki fiyatların geçen yıla göre yüzde 40 ila yüzde 50 arasındaki oranlarla arttığını söyledi.

Basın toplantısına getirdiği ikramlık ürünlerdeki fiyat artışlarını tek tek sıralayan Gürer, “AKP iktidarı milletin ağızının tadını da kaçırdı. Bayramlarda ikram edilen, şeker, çikolata, baklava ve lokum gibi ürünlere ciddi oranda zam geldi” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Ramazan bayramının ikramlık ürünlerindeki artışa dikkat çekti.

Basın toplantısına, çikolata, lokum, şeker gibi ürünleri getiren ve bu ürünlerin geçen yıl ile bu yılki fiyatlarının karşılaştıran Gürer, 1 kg lokumun 30 liradan 60 liraya çıktığını belirtti. Piyasada 15 lira ila 200 lira arasında değişen fiyatlarla lokum satıldığına dikkat çeken Gürer, ortalama kabul edilen lokum türünde 30 lira olan lokumun 60 liraya çıktığını ifade etti.

Madlen çikolata geçen yıl  80 TL bu yıl 110 TL, Spesicial 110 liradan 140 liraya, kağıt çikolatanın ise 110 liradan 150 liraya yükseldiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer  Fethi  Gürer, geçen yıl 55 lira olan ortalama kalitede bir baklavanın 90 liraya kadar yükseldiğini ifade etti. Bu ürünlerdeki ortalama fiyat artışının yüzde 40 ila yüzde 50 arasındaki oranlarda değiştiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, sadece bu ürünlerde değil, tüm temel ürünlerde ciddi oranda artış olduğunu belirtti. Gürer, iktidarın açıkladığı enflasyon rakamı ile vatandaşın hissettiği enflasyon rakamları arasında da önemli  fark bulunduğunu vurguladı.

Geçen yıl 49 lira 99 kuruş olan ortalama bir ramazan gıda paketinin bu yıl 99 lira 99 kuruşa çaktığı ve aradaki farkın yüzde 100 olduğunu kaydeden Gürer, hem ramazan gıda paketlerinde hem de ramazan bayramlarının olmazsa olmazları arasında bulunan şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerde de yüzde 50’yer varan artışların olduğunu söyledi. Gürer, işsizliğin arttığı, üretimin durduğu, çalışanları haklarını alamadığı bir dönemde ürünlerdeki artışın ise vatandaşın belini büktüğünü ifade etti.

Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarı, ramazanlarda ikram edilen ürünlere gelen zamları bile görmezden gelerek, pembe bir tablo çizmeye çalışıyor ve farklı bir algı oluşturmaya gayret ediyor, ama vatandaşın ağızını tadını da kaçırıyor” ifadelerini kullandı.

Şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerdeki fiyat artışının, maliyetle ilgili artışlardan kaynaklandığını anlatan Gürer, “Girdi fiyatlarında meydana gelen artışlar, bu ürünleri tüketiciye ulaştığı fiyatları iki katına çıkardı. Kullandıkları ambalaj, ceviz, fıstık gibi ürünlerdeki artış üretecinin, tüketiciye ulaştırdığı ürünler de etiket fiyatı artışına neden oluyor.

MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker, lokum, baklava ve çikolata gibi ürünlerin bazılarının fiyatları arasında çok önemli farkların da bulunduğuna dikkat çekerek, merdiven altı imalathanelerde yapılan üretimlerin varlığına da dikkat çekti. Gürer, “Kayıt dışı üretim yapan bu imalathanelerde kira, sigorta, vergi olmadığı için ve kullanılan malzemelerin denetlenmiş ve kontrol edilmiş malzemeler olmaması nedeniyle, gerçek manada üretim yapan diğer imalathanelere göre ürünü daha ucuza mal etmeleri nedeniyle bir fiyat farkı ortaya çıkıyor. Baklavalarda fıstık görümüne sahip olan ama özünde onun yerine tutmayan malzemelerin kullanıldığı biliniyor. Nişasta bazlı şeker kullanılarak yapılan tatlandırıcılar ile üretilen bir ürün ile şeker pancarı şekerinden üretilen bir ürün arasında elbette hem kalite hem de fiyat açısından bir fark bulunuyor. Merdiven altı imalathanelerde üretim, kalite, malzeme ve diğer etmenler açısından yeterli denetim ve kontrol yapılmadığı için buralarda üretilen ürünler  çok daha ucuz bir fiyatla piyasaya sürülüyor. Dar gelirli Vatandaş da ister istemez bu imalethanelerde üretilen ucuz ürünlerden almak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Girdi fiyatlarının düşmemesi durumunda ürün fiyatlarının da düşmeyeceğine dikkat çeken Gürer, “Hangi konuda bakarsanız bakın, elektrik ve akaryakıt kullanılarak üretilen ürünler her alanda var. Devlet öncelikle bu iki girdi maddesinden başlayarak maliyet fiyatlarını aşağı çekebilir” dedi.

Üründe kalitenin düştüğünü, daha ucuza mal edebilmek için kaliteden uzaklaşıldığını belirten Gürer, “İnsanlar bayramlarda ikram edecek şeker, lokum, çikolata ve baklama bile almakta zorlanıyor. Açıkçası AKP iktidarı ekonomide ülkeyi getirdiği sorunlar yumağında şeker bayramının bile tadını kaçırdı” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bayramlarda bulundukları illerden memleketlerine gidecek bazı insanların otobüs biletlerindeki fiyat artışından dolayı gidemediğine de vurgu yaparak, “Otobüs bilet fiyatları yüzde 30 ile yüzde 40 arasında arttı” ifadelerini kullandı.
 
Editör: TE Bilişim