Doğan Şafak, Elma İhracatçısı için Ekonomi Bakanlığı’nı Alarma Geçirdi…

 
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, elma ürününe ihracat teşviği verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi vererek, konuyu Ekonomi Bakanlığı’nın gündemine taşıdı.


 
Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yazılı soru önergesinde elma ürününün önemini anlatırken, elma sektörüne acilen ihracat desteği verilmesi gereğinin altını çizdi ve şu sözleri ekledi: “Niğde, Isparta, Burdur, Yalova, Çanakkale, Antalya, Amasya, Denizli, Kayseri, Karaman illerimizin ekonomisinde Elmacılık sektörü önemli paya sahiptir. Niğde mevcut durumda Türkiye’deki en önemli elma üretim merkezlerinden birisi durumdadır. Elmacılık sektörünün ekonomilerinde büyük paya sahip olan illerin, soğuk hava depolarında elma stoku bulunmaktadır. Bu ürünlerin bir an önce elden çıkartılabilmesi için ve uluslararası pazarda rekabet edebilmesi için elma ihracatının acilen desteklenmesi gerekmektedir”.


 
Elma Stokları Çürüyecek!

 
CHP’li Vekil, devlet desteklemesi yapılmadığı halde mevcut elma stoklarının çürüyeceğinin bu durumlardan dolayı üreticinin ciddi zararlar göreceğinin altını çizdi.

 
Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı soru önergesinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye, elma ihracatının önemine yer veren durum analizinden söz etti.

 
Şafak,  “Devlet desteklemesinin yapıldığı yıllarda dış satışların önemli derece de arttığını daha önceki yıllardaki tecrübeler göstermektedir. Destekleme olmaması durumunda ise, mevcut elma stoklarının çürümesi, bozulması, üreticiye gelecek yıllar için ciddi zararlar verecektir.

 
Üreticiler iç piyasaya olan borçlarını ödeyemez duruma gelerek, ülke ekonomisine büyük ölçüde olumsuz etki yapacaktır. Yine mevcut bahçelerin terk edilmesi, takip eden yıllarda atıl bırakılması, ilaçlama, gübreleme, budama, sulama ve benzeri işleri yapan büyük bir kesimde zarara uğrayacaktır. Dolayısıyla bu sektörde yüz binlerce işçi işsiz kalacaktır” dedi.

 
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
 
Aşağıdaki sorularımın Ekonomi Bakanı Sayın Nihat ZEYBEKÇİ tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
 
 
Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili


Bakanlık olarak, Elma ürünü için ton başına 100 Dolar veya üzerinde ve sürekli hale getirilmesi için ihracat desteği vermeyi düşünüyor musunuz?
 
1-      Son 10 yılda elma ihracatı için kaç defa destekleme primi verilmiştir? Bu prim verilmişse miktarı ne kadardır?
 
2-      Elma üretimi yapan illere (Niğde, Isparta, Burdur, Yalova, Çanakkale, Antalya, Amasya, Denizli, Kayseri, Karaman) üretim için hangi destekleme ödemeleri yapılmıştır? İllere göre miktarını nedir, açıklayınız?
 
3-      Bakanlık olarak, elma üreticilerinin soğuk hava depolarında bulunan ürünlerinin kaç ton olduğu hakkında ilgili bakanlık ilgili ortak bir çalışma yapacak mısınız?
 
4-      Bakanlık olarak soğuk hava depolarında bulunan elma ürününün uluslararası piyasada yer alması için elma üreticisine acil ihracat prim desteği vermeyi düşünüyor musunuz?
 
Editör: TE Bilişim