Niğde Milletvekili Doğan Şafak TBMM’de gündem dışı konuşarak Niğdeli Patates Çiftçisinin don olayından gördüğü zararları ve patates çiftçisinin sorunlarını anlattı.
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Konuşma metni aşağıdadır.
 
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
“Niğde ilimizde yaşanan don felaketi” ve “Patates Üreticilerinin Yaşadığı Sorunlar” hakkında şahsım adına gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Yüce Meclisin değerli üyelerini saygıyla selamlıyorum.
 
Türkiye’nin toplam patates üretiminde % 19 ile birinci sırasında yer alan Niğde ilimizde yaşanan don felaketinden dolayı çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum.
Kurban bayramının üçüncü günü, Niğde’nin merkez köyleri Hasaköy, Konaklı, Edikli, Orhanlı, Ağaçaşar, Bağlama, Alay, İnli, Gölcük, Elmalı, ve Çiftlik ilçesi, Divarlı, Bozköy ve Çardak köylerinde patates üreticilerinin mevsim koşullarından kaynaklanan nedenlerden dolayı ürünleri tarlada donmuştur.
 
Niğde dışında Nevşehir, Aksaray, Bitlis’in Ahlat ilçesinde de durum aynıdır.
 
Muş’un Bulanık, Malazgirt ilçelerinde de pancar üreticileri dondan nasibini almıştır.
 
Acaba bu yaşananlardan, Hükümetin haberi var mı?
Sayın Milletvekilleri,
 
Niğde Tarım İl Müdürlüğü’ nün ön tespitine göre 1400 üretici mağdur olup, yaklaşık 50 bin dekar ekili alanda patates ürünleri donmuştur. Bu da demek oluyor ki; çiftçinin dekar başı 4 ton ürün aldığı hesaplanırsa, 200 bin ton patates ürününü kaybetmiştir.
Şu anda Patatesin kilo fiyatı 300 kuruştur. Bu rakam “öldüm ve yandım fiyatıdır.” Bu öldüm ve yandım fiyatından hesaplandığında, yaklaşık olarak 60 trilyon ekonomik kayıp ve çiftçimizin zararı vardır.
 
Patatesin üretim maliyeti, kilo başına 600 kuruştur. Sadece üretim maliyetleri ile hesaplandığında, yalnızca Niğde’de, don olayında çiftçi 120 trilyon zarara uğramıştır.
 
2090 sayılı yasaya göre % 40 mal varlığını ve gelirini kaybeden çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir. 
 
Hükümet, sömürücü güçlerle birlik olup Suriye, Libya, Mısır’da iç savaş çıkarmayı bırakıp, Anadolu çiftçisinin sorunlarına bir an önce dönmelidir.
 
Bu hususta bizim önerilerimiz vardır!
 
Tarım Bakanı Sayın Eker, çiftçiye gazel okumayı bırakacak ve önerilerimize kulak verecek.
 
1-      Çiftçinin, MEDAŞ’ a olan Enerji borçlarının,
2-      Tarım Kredi borçlarının,
3-      Ziraat Bankası borçlarının
 
1 yıl süre ile ertelenmesi gerekir.
 
Bu erteleme, sadece çiftçinin 24 saat nefes almasını sağlar. Bunun dışında çiftçilere, ön tespitleri yapılan don olayından dolayı ürün bedellerinin tamamının ödenmesi gerekmektedir. 
Don olayı ile karşılaşan bazı çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemine      (ÇKS) kayıtlı değildir. İcar yoluyla başkalarının tarlalarını ekim-dikim yapmaktadır. Ayrıca ÇKS’ ye kayıtlı olmayan çiftçilerinde mağduriyetlerinin giderilmesi gerekir.
 
Değerli Milletvekilleri,
 
Patates, uzun yıllardır çiftçiye para kazandırmamıştır.
Bu sebepten dolayı Çiftçinin MEDAŞ’a olan borçları sürüncemede kalmıştır.
 
Bu kapsamda patates, lahana ve pancar üreticisine teşvik verilmelidir.
Türkiye genelinde, AKP döneminde tarımda kullanılan enerji maliyetleri tahammül boyutlarını aşmıştır.
 
Halen;
Çiftçinin tarımda kullandığı elektrik nedeniyle TEDAŞ’a, 2 milyar 200 milyon lira, özel sektöre 500 milyon lira borcu bulunmaktadır.
 
Toplam çiftçinin elektrik borcu
2 milyar 700 milyon liradır.
 
161 Bin Tarımsal Sulama Abonesinin borcu vardır. Bunların % 30’unun da elektriği kesik durumdadır.
 
Sayın Tarım Bakanı’nı ve Sayın Enerji Bakanı’nı bu sorunları çözmeye davet ediyorum. 
Sayın Milletvekilleri,
 
AKP döneminde, çiftçi, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük ili olan Ankara’nın yüzölçümü kadar toprağı işlemekten vazgeçmiştir.
 
AKP’nin yanlış Tarım Politikaları nedeniyle boş bırakılan tarım alanı büyüklüğü ise; Yalova, Kilis, Bartın, Düzce, Osmaniye, Zonguldak, Iğdır ve Kocaeli olmak üzere 8 ilimizin yüzölçümlerinin toplamını geçmiştir.
 
Siz bu rakamların gerçekliğine rağmen, her fırsatta çiftçiyi desteklediğinizi söylüyorsunuz.
 
 
Bırakın çiftçiye destek olmayı, mazotu ve elektriği pahalandırarak köstek olmayın, Hükümetinizden başka ihsan istemezler.
 
Sözlerimi burada noktalıyor, Yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.
 


Editör: TE Bilişim