Doğan Şafak, Bozköy, Divarlı, Çardak ve Ovalıbağ için Başbakanı ve Bakanlarını Göreve Çağırdı!

 
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 10 Eylül 2014 tarihinde akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Niğde’nin bazı belde ve köylerinde su baskınından sonra yaşanan sel felaketini, başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yazılı soru önergesi vererek meclis gündemine taşıdı.

 
Doğan Şafak, Yaşanan felaketi Başbakan’a ve bakanlarına şöyle anlattı; “ 10 Eylül 2014 tarihinde akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Niğde ilimizin bazı belde ve köylerinde su baskını yaşanmıştır. Yaklaşık 45 dakika süren yoğun yağış sonucunda dağlardan gelen sel nedeniyle Bozköy, Divarlı beldelerimiz ile Çardak, Ovalıbağ köylerimizde büyük zararlar meydana gelmiştir.Bozköy Beldemiz dağların hemen eteğinde olması nedeniyle selden en çok zarar gören yerleşim yerimiz olmuştur. Sel nedeniyle Bozköy beldemizde bulunan bazı dere yataklarından geçen su hatlarının kopması sonucu içme suyu kesilmiştir. Alt yapı kanalizasyonu tahrip durumdadır. Elektrikler kesilmiş, vatandaş elektriksiz kalmıştır. Selin dağlardan getirdiği kayalar yolları kapamış, parke taşları yerinden kalkmıştır. Evlerde ve ahırlarda büyük zararlar meydana gelmiştir. Sel sularına kapılan 65 civarında küçükbaş hayvan kaybolmuş ve telef olmuştur. Patates ekili tarım arazileri su altında kalmıştır. Patates ürünü ile geçimini sağlayan halka patates tarlalarından sadece sel suları kalmıştır. Çiftçinin zararı çok büyüktür. Köprüler, yollar, meydan parkı, pazar yeri olduğu gibi tahrip olmuş, savaş meydanına dönmüştür. Sel baskını olan diğer belde ve köylerimizde de durum aynıdır “ dedi.


BAŞBAKANA DA, DÖRT BAKANA DA AYNI SORUYU SORDU!


CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yazılı soru önergelerinde aynı soruyu Başbakan ve bakanlarına sorarak, durumun vahametinden ve aciliyetinden bahsetti.

Doğan Şafak, “Bakanlar kurulunda bu konuyu gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.
Her Bakanlığa ayrı ayrı yazılı soru önergesi veren CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak Sel felaketinden önce Bozköy Belediye Başkanlığı’nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvuruda bulunduğu Dere Islah Projesinin neden gündeme alınmadığını Veysel Eroğlu’na sordu.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Yazılı Soru Önergelerinin tam metni;
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın T.C. Başbakanı Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 11.09.2014
                                                   
 
                                                                                                   Doğan ŞAFAK
                                                                                                                       Niğde Milletvekili
 
10 Eylül 2014 tarihinde akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Niğde ilimizin bazı belde ve köylerinde su baskını yaşanmıştır. 

Yaklaşık 45 dakika süren yoğun yağış sonucunda dağlardan gelen sel nedeniyle Bozköy, Divarlı beldelerimiz ile Çardak, Ovalıbağ köylerimizde büyük zararlar meydana gelmiştir.

Bozköy Beldemiz dağların hemen eteğinde olması nedeniyle selden en çok zarar gören yerleşim yerimiz olmuştur. Sel nedeniyle Bozköy beldemizde bulunan bazı dere yataklarından geçen su hatlarının kopması sonucu içme suyu kesilmiştir. Alt yapı kanalizasyonu tahrip durumdadır. Elektrikler kesilmiş, vatandaş elektriksiz kalmıştır. Selin dağlardan getirdiği kayalar yolları kapamış, parke taşları yerinden kalkmıştır. Evlerde ve ahırlarda büyük zararlar meydana gelmiştir. Sel sularına kapılan 65 civarında küçükbaş hayvan kaybolmuş ve telef olmuştur. Patates ekili tarım arazileri su altında kalmıştır. Patates ürünü ile geçimini sağlayan halka patates tarlalarından sadece sel suları kalmıştır. Çiftçinin zararı çok büyüktür. Köprüler, yollar, meydan parkı, pazar yeri olduğu gibi tahrip olmuş, savaş meydanına dönmüştür.

Sel baskını olan diğer belde ve köylerimizde de durum aynıdır.

Bu bağlamda;
                                                                      
1-      Bakanlar kurulunda bu konuyu gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz?
 
2-      Niğde’de yaşanan sel felaketi hakkında ilgili bakanlıklara gerekli çalışmaları yapmaları için talimat vermeyi düşünüyor musunuz?
 
3-      Aşırı yağışlar sonucunda Niğde başta olmak üzere ülke genelinde bazı şehirlerde sel taşkını meydana gelmiştir. Her yağmurdan sonra bu sorunun tekrarlamaması için ilgili bakanlıkların ne tür çalışmalar yaptığına dair bakanlarınızdan çözüm önerileri ve fizibilite çalışmalarına yönelik bir yaptırımınız olacak mıdır?
 
4-      Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Davosta’ “Doğal Afet Risk Yönetimi” başlıklı poster sunumu ile aldığı ödülü ülkemizde de başarıyla hayata geçirmeyi düşünüyor mu?
 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 11.09.2014

                                                                                             Doğan ŞAFAK
                                                                                             Niğde Milletvekili

1- Bakanlar kurulunda bu konuyu gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz?
2-      Niğde ilimizde yaşanan sel felaketi sonucunda oluşan zararın tespiti yönünde yapılan çalışmaları açıklayınız?3-      Niğde ilimizde ve ülke genelinde afet nedeniyle tarım arazileri zarar gören çiftçilerimizin, Tarımsal Sulama Elektrik Borçlarının, çiftçi desteklemelerinden tahsilini 2 yıl ertelemeyi düşünüyor musunuz?
4-      Bakanlığınız, Afetten zarar gören çiftçilerimizin Tarım ve Kredi Kooperatiflerine ve T.C. Ziraat Bankasına olan borçlarının yapılandırılması, mevcut kredi borçlarının faizsiz olarak 2 yıl ertelenmesi yönünde bir çalışma yürütecek midir?
5-      Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinizin tespitleri doğrultusunda, belde ve köylerimizde yaşanan sel felaketi sonucunda zarar oranları ve patates üreticimizin  kaybı ne kadardır?

 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 11.09.2014
                                                                                                                                                                                                                                                         Doğan ŞAFAK
                                                                                   Niğde Milletvekili

1-      Bakanlar kurulunda bu konuyu gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz?
2-      Bakanlığınızı ilgilendiren boyutlarıyla Niğde ilimizde meydana gelen sel felaketinde oluşan zararın tespit ve telafisi yönünde bir çalışma yapacak mısınız?
3-      Bakanlığınıza başvuruda bulunan Niğde Bozköy Belediye Başkanlığımızın 03.06.2014 tarih ve 2985 sayılı Dere Islah Projesi neden hayata geçirilmemiştir? Bu proje Derelerde tıkanan kanalların temizlenmesini öngörmektedir. Bahsi geçen proje hayata geçirilmiş olsaydı, bu zararın boyutu ne aşamada olurdu? 
4-      Bozköy Belediye Başkanlığımızın Dere Islah Projesinin geçte olsa hayata geçirilmesi için çalışma başlatacak mısınız?
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 11.09.2014
                                                   
 
 
                                                                                                                         Doğan ŞAFAK     
                                                                                                                        Niğde Milletvekili


 1-      Bakanlar kurulunda bu konuyu gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz? 
 2-      Yaşanan sel felaketi sonucu Niğde Belediyesinin altyapı çalışmalarının yetersizliğinden kaynaklanan sel baskınlarının doğurduğu yıkıcı unsurların, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit ettiği görülmektedir. Bakanlık olarak, belediyenin gerekli önlem ve tedbirleri almaması sonucu vuku bulan mağduriyetlerin sorumluları hakkında bir işlem ya da inceleme yapmayı düşünüyor musunuz?
3-      Belediyelerin altyapı çalışmaları için yaptığı harcama ve çalışmaların optimizasyonu noktasında bir fizibilitesi var mıdır?
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris GÜLLÜCE tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 11.09.2014
                                                   
 
                                                                                                                         Doğan ŞAFAK
                                                                                                                       Niğde Milletvekili
 

1-      Bakanlar kurulunda bu konuyu gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz? 
2-      Ülke genelinde yaşanan sel felaketi sonucu Niğde ilimiz başta olmak üzere ülkemizin birçok şehrinde su baskınlarından dolayı yaşanan can ve mal kayıpları yerleşim yerlerinin yanlış plan ve projelerinden kaynaklandığını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Şehircilik bakanlığı olarak, yerleşim yerleriyle ilgili yapılan bu hatalı planlamalarla ilgili bir incelemeniz olacak mıdır?
 
 
 
Editör: TE Bilişim