Tarım İl Müdürü  Cemil Usanmaz’ın Bor İlçemizdeki mera alanı ve siyasi baskı iddialarına  dair açıklamalarının ardından Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ta Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz’ı  yaptığı açılmalar ile topa tuttu. Konu ile ilgili önceden yapılan açıklamalar sayfanın dibindedir.

Bor Belediye Başkanı  Erat, Bu ilin hizmet almasını engelleyen, kaderiyle oynayanların konuşmaya hakkı olmadığını belirterek, konu hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Erat, Tarım İl Müdürünün görevinin gereği olan hizmet anlamında çiftçinin vatandaşın önünü açması gerektiğini belirtti.  
 
YAPILAN TARIM TOPLANTISINA KATILMADI
Erat Tarım il Müdürü  Cemil Usanmaz’ın Bor Ziraat Odası tarafından Bor Keçiciler Sitesinde düzenlenen Tarım Bilgilendirme Toplantısına katılmadığını  belirterek ;
“Tarım İl Müdürü ile ilk olarak Bor Keçeciler Sitesinde Bor Ziraat Odası tarafından yapılan 1000-1500 civarında çiftçinin katıldığı bilgilendirme toplantısına davetli olduğu halde katılmamış, kendisi katılmadığı gibi ne bir yardımcısını, nede Bor İlçe Tarım Müdürünü göndermemiştir. Hiçbir temsilci bu toplantıda temsil edilmemiştir. Bu toplantının ardından bu konuyu şiddetle kınadığımı NTV’ye söyledim. Böyle bir tarımcılık olmaz. 1500-2000 tane bu memleketin üreticisi çiftçisi tarım konuşuyor, hayvancılık konuşuyor ama maalesef tarımın başında olan insan bu toplantıya katılmıyor. Böyle bir tarım müdürü olabilirmi. Olamaz” dedi.  
 
ALTUNHİSAR – BOR DUBLE YOLUNUN YAPILMASINDA ZORLUK ÇIKARDI
Başkan Erat,  Cemil Usanmaz’ın Altunhisar-Bor arası duble yolunun yapımı  sırasında Karayollarının ihtiyacı olan dolgu malzemesinin mera arazisinden alınmasına engel olduğunu belirterek; “Altunhisar Bor arası duble yolu yapımı çalışmasında karayollarının zemine sermesi için gerekli olan dolgu malzemesi gerekli oldu. Pınarbaşı mevkiinde malzeme alınan bir alan var bu alan mera alanı. Karayolları bu alandan malzeme alınması için Tarım İl Müdürlüğüne talepte bulundu. Fakat sayın Usanmaz bu talebede olumsuz rapor vererek engel oldu. Hatta bu olayla ilgili olumsuz raporu Bor Belediyesine mal etmeye çalıştı. . Daha sonra Sayın Bor Kaymakamımız Kemalettin Sakin’in müdahalesi ile bu olumsuz raporu değiştirmek suretiyle karayollarının buradan malzeme alması sağlandı” şeklinde konuştu.  
 
ÜNİVERSİTE’den 4 TRİLYON LİRA OT PARASI İSTENDİ
Başkan Erat, Üniversite Kampus Alanı içerisinde bulunan ve mera-orman vasfı taşıyan arazinin Üniversiteye devredilmesi konusunda Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür’ün talebi olduğunu belirterek, “ Üniversite kampus alanında bulunan mera arazisinin üniversiteye devredilmesi konusunda Niğde Üniversitesi Rektörümüz Adnan Görür talepte bulundu. İl Tarım Müdürlüğü ile yaptığı çalışmalardan bir netice alamaması üzerine konuyu Çevre ve Orman Veysel Eroğlu’nun ilimiz ziyaretinde kendisine iletti. Tarım Bakanımız ile yaptığımız toplantıda Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz olmadık gerçekçeler öne sürerek olumsuz görüş bildirmiştir. Cemil Usanmaz ot parası adı altında üniversiteden 4 trilyon lira gibi uçuk bir rakam talep etmiştir. Rektör Adnan Görür ise 4 trilyon liraya fakültenin binası yapacağını söyleyerek  istenen paranın üniversite tarafından  ödenmesinin mümkün olmadığını belirti.
Yen Bor Sazlıca çevre yolu kenarında bulanan arazinin yine Niğde üniversitesine kazandırılması konusunda talep olmuş yine Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz bu talepten 4 trilyon lira ot parası talep etmiştir. Sonuç olarak ilimize yapılacak yeni bir fakültenin yapılmasına. Üniversite hepimizin üniversitesi kimin malını kimden esirgiyorsun. Buraya bir fakülte yapılsa ilimiz ilçemiz için kötü mü olurdu. Bu yatırımında ilimize kazandırılamamasının başlıca sebebi Tarım İl Müdürümüz Cemil Usanmaz’dır” dedi. 
 
SAĞLIK MESLEK LİSESİ  YAPIMININ 6 AY GECİKMESİNE SEBEP OLDU
Bor Belediye Başkanı  Sıtkı Erat, Niğde ili ve Bor İlçesi olmak üzere 2 adet Sağlık Meslek Lisesi yapımı için gereken ödeneğin hazır olduğunu, yer tahsisi konusunda Bor İlçesinde Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz’ın zorluk çıkararak, hatta Niğde Valisi ve Bor Kaymakamını baypas yaparak Bakanlığa olumsuz görüş bildirdiğini belirterek
“ Niğde merkez ve Bor ilçesi olmak üzere 2 adet Sağlık Meslek Lisesi yapılacak. Bor Belediyesi olarak Mehmetçik mahallesinde belediyemize ait olan 3 Bin metrekare arsayı tahsis ettik. Bu arsayla birlikte 25-30 yıl önce Bor Belediyesi tarafından Tarım Bakanlığına tahsis edilen 3 Bin 61 metrekare civarındaki arazinin mal müdürlüğüne aktarılması için gerekli talebi Bor Kaymakamlığı ve Mal Müdürlüğü Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına gerekli yazışmalar yapıldı. 
 
Bakanlık konuyu Taşra teşkilatına sormuş. Sayın müdürümüz Valimizi ve Kaymakamımızı baypas ederek, bakanlık yazısına Tarım İl Müdürlüğünün buraya ek hizmet binası ve arşiv yapılması planlandığından mal müdürlüğünün tahsis talebi uygun görülmemiştir cevabı vermiştir. Şimdi Cemil Usanmaz’a soruyorum 25-30 senedir nerdeydiniz ek bina ve arşiv binası yapılması için. Neden 25-30 senedir hiçbir şey yapmadınız, bu güne kadar hangi çabanız var,  6 yıllık görev süresince çivi çakmadığınız bu araziye tahsis etmeyerek gelecek olan yatırımı hangi akla hizmet engelliyorsunuz. Buna ne hakkınız var. Valiyi Kaymakamı baypas ederek nasıl kendi başına yazı yazarsın, sen bu gücü nerden alıyorsun. Bunun bir açıklamasını yapsın. Bu memlekete hizmet etmeye mi geldin yoksa gelecek hizmetleri engellemeye mi geldin. Bunun cevabını açıklasın.  
 
Cemil Usanmaz’ın bu tutumu üzerine Bor Belediyesi Meclisi olarak Mehmetçik Mahallesinde belediyemize ait 6 Bin metrekare alanı tekrar Sağlık Meslek Lisesi yapılması için tahsis ettik. Sayın müdürümüz Sağlık Meslek Lisesi yapılma sürecini verdiği olumsuz rapor ile 6 ay gecikmesine sebep olmuştur” diye ifade etti. 
 
 
KÜÇÜK SANAYİ  SİTESİ ARSA TAHSİSİ İÇİN 70 BİN TL OT PARASI 
 
Başkan Erat, Tarım  İl Müdürü Cemil Usanmaz’ın Bor Karma Organize Sanayi bitişiğinde bulunan 98 dönümlük arazinin Dabakhane esnafı için yapılacak olan Küçük Sanayi Sitesine tahsisi konusunda elinden gelen zorluğu çıkardığını belerterek;
“Gelelim son günlerde gündemi meşgul eden Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi bitişiğinde bulunan 98 dönümün Derici esnafı için küçük sanayi sitesi yapılması konusuna. Biliyorsunuz Dabakhanenin taşınması için bir çalışma yürütülmekte. Bor Ticaret ve Sanayi Odamız başkanı Emrah Çalapkulu burada bulunan esnafların taşınması konusunda Kooperatif kurarak buraya Ticaret ve Sanayi Bakanlığı desteği ile %50 hibe destekli işyerleri yapılacak. Bu 40 esnaflarımızın işlerinin yürütülmesi için güzel bir yatırım olacak. Bu insanların organize sanayi sitesinin yanına taşınarak organizenin alt yapısının kullanılması amaçlanmıştır. Bu insanların işini görelim işletme sahibi olmayan esnaflarımızda burada iş yeri sahibi olsun Dericilik sektörü ölmesin.  
 
Ama tarım müdürümüz bu konuda da sorunlar çıkararak bu arazinin tahsis edilmemesi konusunda gereken zorluğu çıkarmıştır. Son olarak yapılan toplantıda konu dile getirilmiş Niğde Valimiz Sayın Alim Barut’tan konunun çözümü talep edilmiştir. Valimizin uğraşları sonucu 70 Bin TL ot parası karşılığında arazi Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifine devredildi. Bu parayı ayakta zor duran kooperatif üyeleri esnaflarımız kendi aralarında toplayarak geçen hafta tarım il müdürlüğünün hesabına yatırmıştır. Bunun içinde 1 yıl gibi bir süre uğraştık. Böyle bir yatırımı Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz neden engelliyor, bunlar bir müdüre yakışıyorsa bir şey demiyorum. Sonra çıkıyor Muharrem Selamoğlu bana baskı yapıyor diyor, bunlarla ilgili baskı elbette yapacak” dedi.  
 
 
11.000 DÖNÜM DEĞİL 3.000 DÖNÜM 
 
Tarım İl Müdürü  Cemil Usanmaz’ın Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 11.000 dönüm mera arazisinin satılması için Siyasi Baskı yapıldığı  iddiasına değinen Başkan Erat;
“Cemil Usanmaz Yine Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi karşısında bulunan ve mera vasfı taşıyan 11.000 dönüm arazinin Siyasi Baskı yapılarak satılmasını idda ediyor. Bunun başında Sayın Valimiz Kaymakamımız bizler varız. Söz konusu araziden Ankara menşeli bir firma 3.000 dönüm talep etmiş ve burada 1.000 kişiyi çalıştıracağını söylemiştir. Bu konuya ilk karşı çıkan isim ben oldum. Çünkü burada bu firmanın 1.000 kişiyi çalıştıracağı mantıklı gelmedi. Burada Sayın Milletvekilimiz Muharrem Selamoğlu baskı yapacaksa ilk önce bana yapması lazım çünkü buna karşı çıkan ilk ben oldum.
Bu firma bu araziye güneş  paneli sistemi kurarak enerji üreteceği belirterek. Firma yetkilileri yapacağı yatırım konusunda Sayın Valimiz Alim Barut, Bor Kaymakamımız Kemalettin Sakin’inde bulunduğu komisyona brifing sunacaklarını belirttiler.
Firma bize yapacağı yatırım konusunda brifing verdi Firma verdiği birifing de bu alana günüş paneli sistemi kuracaklarını ve elektrik enerjisi üreteceklerini anlattı. Daha önce ifade ettikleri 1.000 işçi ifadesini de 500 işçi olarak söylediler. Sayın Valimiz Alim Barut 500 kişi çalıştırma şartı ile söz konusu 3.000 dönüm arazinin firmaya tahsisini yapacaklarını belirtti. Bor Belediyesi olarak bizimde 500 işçi dışında firmadan ürettiği enerjinin %5’lik kısmını taleb ettik. %5’lik bir kısımda İl Özel İdaresi için talep edildi. Firma yetkilileri %10’un yüksek olduğunu fakat bir kısım enerjiyi Bor Belediyesi ve İl Özel İdaresine verebileceklerini söylediler. Şimdi bunun neresinde Milletvekilimiz Muharrem Selamoğlu, bunun başında sayın valimiz, kaymakamımız var, ben varım.
Tarım İl Müdürümüz konuyu çaptırarak 11.000 dönüm arazinin siyasi baskı yapılarak satılmak istediğini iddia ediyor. Bunun neresinde siyasi baskı  var cevap versin. 500 işçi çalıştırma karşılığında ve enerji desteği karşılığında bu firmaya arazi tahsisi konusu komisyon başkanı Sayın Valimiz Alim Barut tarafından söylenmiştir. Bu konunun neresinde Sayın Milletvekilimiz Muharrem Selamoğlu, soruyorum kendisine” diye konuştu.  
 
SÖYLEDİKLERİMDE YANLIŞ VARSA ÇIKSIN KARŞIMA TARTIŞALIM 
 
Bor Belediye Başkanı  Sıtkı Erat son olarak, Söylediklerimde bir yanlış varsa çıksın konuşsun karşılıklı tartışalım dedi. Erat; “Hangi gün hangi saatte istiyorsa çıksın karşıma televizyona tartışalım. Eğer varsa bunları televizyon karşısında tartışmaya hazırım. Tayini Çorum’a çıkmış tayini çıktıktan sonra olur olmaz açıklalar yapmış ve Niğde’den gitmek istemiyor. Gideceği yer Niğde den büyük potansiyeli olan bir yer ama sayın müdür buradan gitmek istemiyor, Niğde de bir bağlantısı mı var da gitmek istemiyor soruyorum kendisine. 6 yıl gibi uzun bir süre Tarım İl Müdürlüğü yaptı Niğde için Tarım ve Hayvancılık konusunda hangi projeleri gerçekleştirdi hangi hizmetlerin getirilmesinde yardımcı oldu. Bu memleketin hizmet konusunda kaderiyle oynayanların konuşmaya hakkı yok” dedi.

Editör: TE Bilişim