Niğde neden böyle?   Yazılarımın 11. si ile devam ediyoruz.
 
Niğde’nin  Aksaray sınırına en yakın bölgesi olan ancak öneminden dolayı  merkeze bağlı nadir  volkanik krater göllerinden Narlı Göl ‘de balık ölümleri yaşanmıştı.  (Haberimiz burada tıklayın)

Dün İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, İl Özel İdare Genel Sekreteri  Ali Nebol, iktidar ve muhalefet partilerinden il genel meclis üyeleri  beraberinde sadece  iki gazeteciyle birlikte Narlı Göl’e incelemeye gittiler. Balık ölümleri ile ilgili Niğde Tarım Gıda ve Hayvancılık il müdürlüğü inceleme yapmış ve balık ölümlerinin oksijen eksikliğinden dolayı olduğunu  belirtmiş!

Narlı Göl’de Meclis Üyeleriyle incelemede bulunan İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin; “ il genel meclis toplantımızda gündeme gelen Narlı göl balık ölümleriyle ilgili meclis üyelerimiz ile birlikte yerinde incelemek üzere karar almıştık.  Burada bir balık ölümü var biz meclis olarak şahit olduk. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu balık ölümleriyle ilgili yapmış olduğu çalışma da oksijen eksikliğinden olduğu raporu sunmuş. Biz meclis olarak bir önerge sunarak Çukurova Su Ürünleri Fakültesinden bir yetkilinin gelip burada inceleme yapmasını önerge olarak sunacağız. Burada örnek su tahlili alıp inceleme yaptıracağız. Bu ölümlere neyin sebep olduğunu öğrenip o sorunu çözmek için meclis olarak elimizden geleni yapacağız’ dedi.
 
Haber Böyle…

Yorumu da Şöyle…

 
Geçtiğimiz ay Niğde İl Genel Meclisi’nin MHP’li üyeleri ile ilgili “ Ama Bakın Nasıl Oluyormuş” başlıklı bir yorum-haber yapmıştık. (Burada Tıklayın)  Yorum-haberde MHP’li üyelerin il genel meclis toplantılarında pasif kaldıklarını, muhalefetin yapması, sorması gereken soru ve konuları bile iktidar partisi üyelerinin gerçekleştirdiğini belirtmiştik. Bu haberimiz en çok okunan ve yorum alan haberlerden olmuştu.

Bu yorum haberimizin ardından, MHP’li meclis üyeleri Niğde basınını dolaşmış ve pasifliklerine dair çıkan haberlere itiraz etmişlerdi.

Hatta, Bor’dan seçilen MHP’li İl Genel Meclis üyesi   hızını alamamış  bu suçlamaları ve iddiaları üzerine alarak isim vermeden Borhaber.net sitemizi suçlayan ayrıca bir açıklama daha yapmıştı.

MHP'li üye açıklamasında, Niğde’ye hizmet için elini taşın altına koymaktan, maddi ve manevi sorumluluk almaktan çekinmediğini, görevini layıkı ile yaptığını da belirtmişti.

Haberin ardından İl Genel Meclis toplantılarında çok basit konular bile tartışılır olmuş, toplantı konuları epey sorgulanır olmuştu. 

Geçtiğimiz hafta yapılan İl Genel Meclis üyelerinin bulunduğu NİGEP toplantısında hızını alamayan bir MHP’li meclis üyesi  yaklaşık 3 yıldır Niğde’de faaliyet gösteren Gümrük Müdürlüğü için “ Niğde’ye Gümrük Müdürlüğü kurulsun”  demişti. Bu istek gülüşmelere neden olmuştu.  Bu iddiaya  inanamadık ve  toplantı da bulunan 4 ayrı kişiden teyit ettirdik. Bu komik olay, itiraz edilen  önceki haberimizin ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkardı.

Yine toplantı da  MHP’li üyeden  “Niğde’ye Şarap Fabrikası  Açılsın” isteği, Turşu  vs. fabrikaları açılsın… istekleri  CHP’li meclis üyesi ise Fertek Göl Gazinosunun içkili olarak ihale edilmesi isteği dile getirilmişti… Bunlara gülünmedi!

Sevgili meclis üyemiz sadece bizim sitemizi takip etse açılmasını istediği “Niğde Gümrük Müdürlüğü” ile ilgili bir çok haber okurdu ve orada komik duruma düşülmezdi.

Neyse, Narlı Gölümüze gelelim…

3 yıldır kurulu Gümrük Müdürlüğü’nün kurulmasını isteyenler, yıllar önce var iken çalışmamasından dolayı kapanan ama tekrar Niğde’ye Şarap Fabrikasının kurulmasını isteyenler. Pasiflik haberlerine karşı çıkıp, iddialara itiraz edenler,  Niğde’ye hizmet için elini taşın altına koymaktan, maddi ve manevi sorumluluk almaktan çekinmediğini belirtenler.

Adama sormazlar mı?

Niğde’nin en uzak köşesi Narlı Göle gittiniz de, çevre kirliliğinin yıllardır en alasının yaşandığı, burnunuzun dibindeki Bor Akkaya Barajına neden bugüne kadar gitmezsiniz? Niğde Belediyesinin sözde atık tesislerini neden yerinde incelemeyi düşünmediniz?

Yüzlerce makale, araştırma, rapor, haber, platform, çalıştay yapılan Akkaya Barajına neden üç maymunu oynarsınız.  Balık yaşamıyor, Narlı Gölde oksijen yok… İyi de Akkaya’da da oksijen yok… Ama Çiftehan’da oksijen çok!  

Narlı Göle gittiniz, güzel...

Siz bu hızla Akkaya Barajına da uğrarsınız. Niğde’nin bir çok yerinde gerçekleştirilen  kapalı sulama sisteminin son zamanda tarımın parlayan yıldızı,  Bor Bayat köyünde neden yapılmadığını da sorarsınız. Bor’un köylerine yapılan göletlerin yapıldıktan sonraki sulama konusunun takibini yaparsınız. Bor’un köy muhtarlarına "ne derdiniz var" diye sorarsınız. Borun sürekli yanan çöplüğüne yaklaşırsınız. Mesela bundan sonra Çiftehanlılara yakın durursunuz. Çukurkuyu’ya kulak kabartırsınız… Haritacı veya inşaatçı gözüyle bakarsınız. Buralarda neler oluyor diye bir sorarsınız!...

Eğer hala “Haliç’te Yaşayan Simonlar” gibi olmadıysanız.

Sağlıkla Kalın...

Not: "Haliç'te Yaşayan Simonlar" tabiri, Eski Emn. Md. Hanifi Avcı'nın kitabından alıntıdır. Haliç körfezinin eski kokan hali karşısında o civarda yaşayanların kokuyu hissetmemesi ama dışarıdan gelenlerin ise burnunu tıkamadan yapamamalarını anlatır. Başka deyişle sürekli bulundukları ortamda, yaşamda farklı gözle bakamamayı, görülmesi gerekenleri görmemeyi bir nevi körlük yaşamalarını, kör olmalarını anlatır.