Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te “Cumhuriyete Giden Yol ve Cumhuriyetin İlanı” adlı konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülin Öztürk tarafından gerçekleştirildi.

Niğde'deki değişimin farkında mısınız? Niğde'deki değişimin farkında mısınız?

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hamdi Doğan ve Prof. Dr. Nafiz Tok, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımları ile gerçekleşen konferansta, Doç. Dr. Gülin Öztürk konuşmasına, Cumhuriyet’in ilanına giden yolda I.TBMM ve II. TBMM sürecinde yaşanan gelişmelerden bahsederek başladı.

Vatanımızın işgale uğradı sürece de değinen Doç. Dr. Gülin Öztürk İngilizler, Fransızlar ve Yunanlıların farklı noktalarda işgallere başlamışladığını aktararak vatanı müdafaa için yurda çağrılan komutanlar arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün de bulunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Gülin Öztürk, Mustafa Kemal Atatürk’ün işgal kuvvetlerini gördüğünde ağzından o tarihi sözlerin döküldüğünü de söyledi: “Geldikleri gibi giderler”. “Türk milletinin yakın dönem tarihi anılmaya ve kutlanmaya değer büyük olaylarla doludur. Bu olaylardan hiç şüphesiz en önemlilerden biri de milli mücadelenin kazanılmasından sonra ilan edilen Cumhuriyettir” sözleri ile açıklamalarını sürdüren Doç. Dr. Gülin Öztürk, milli zaferlerimizin kazanılmasında emek verip vatanımızı bizlere emanet eden başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm Şehit ve Gazilerimizi rahmetle anarak açıklamalarını sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim